Menu

Grip op uw energierekening

Met het najaar begint ook het stookseizoen. De meters in uw meterkast draaien weer op volle toeren. Hoe houdt u deze winter grip op uw energierekening?

De zolder isoleren

We beginnen op zolder. Warmte stijgt op en bij een ongeïsoleerd dak gaat deze warmte verloren. Laat uw zolder dus goed isoleren, dan heeft u de eerste besparing al binnen. Meestal hangt de cv-ketel op zolder. Wist u dat u met een automatische ontluchter en vuilafscheider bij de ketel flink wat geld bespaart? De automatische ontluchter laat de radiatoren optimaal functioneren. Hiermee bespaart u tot zo’n 60 euro per jaar. En de vuilafscheider zorgt voor schoon water in uw cv-systeem. Gevolg: minder uitval, meer comfort en een kostenbesparing tot wel 70 euro per jaar!

De slaapkamers verwarmen

We dalen af naar de eerste verdieping. U wilt daar natuurlijk geen ruimtes verwarmen zonder dat het nodig is. Houd deuren tussen slaapkamers en de gang daarom gesloten. Dat levert direct energiewinst op. Heeft u meerdere slaapkamers met een radiator? Plak daar dan eens radiatorfolie achter. Dat houdt meer warmte binnen. En draai de radiator uit als u de kamer niet gebruikt.

De benedenverdieping

Heeft u een gezellig openhaardvuur in de woonkamer? Als er geen vuur brandt, gaat er via het rookkanaal veel warmte verloren. Sluit daarom de schoorsteenkap wanneer u de openhaard of houtkachel niet gebruikt. Daarmee houdt u de warmte in huis.

Plaats geen meubels of gordijnen voor radiatoren. Dat beperkt de warmteverspreiding, waardoor u meer moet stoken. Houd overdag de gordijnen open, zodat de zon uw woning verwarmt. En zet voor het slapengaan de thermostaat terug op 15 graden. Of stel uw verwarming automatisch in. Heeft u vloerverwarming? Dan is het voldoende om de thermostaat ’s nachts terug te zetten met twee à drie graden.

Bonustips om te besparen: