Menu

Bespaar met uw cv-ketel tijdens de warmere dagen

De tijd van het mooie weer breekt weer aan. Zodra de zon schijnt en het warmer wordt, zetten we onze verwarming uit, om er niet meer aan te denken tot het najaar. Wist u dat u met enkele handelingen ook tijdens de mooie dagen energie kunt besparen, problemen aan de installatie kunt vermijden en de levensduur van uw ketel kunt verlengen? Lees hier onze tips: 

#Tip 1: Cv-ketel uitzetten

Heeft u een solo cv-ketel die alleen voor verwarming zorgt en niet voor warm water? Dan kunt u deze in de zomer uitzetten. Dat bespaart energie. Maar of dat moment nu al is aangebroken? In het voorjaar kan er zomaar een koelere periode aan komen. In plaats van de cv-ketel nu al uit te schakelen, kunt u beginnen met de kamerthermostaat op een lagere temperatuur in te stellen (zo’n 16 of 17 graden). Mocht het nog even koud worden, dan zet u de thermostaat snel weer hoger en slaat de cv-ketel nog gewoon aan.

Heeft u een combi cv-ketel? Deze zorgt ook voor warm water, dus uitzetten is dan niet handig. Wel kunt u tijdens de warmere maanden de kamerthermostaat standaard op 16 of 17 graden zetten. 

#Tip 2: Thermostaat goed instellen

Veel mensen laten de kamerthermostaat het gehele jaar door op dezelfde temperatuur staan of op hetzelfde weekprogramma als in de winterperiode. Hierdoor kan het gebeuren, wanneer de temperatuur ’s nachts daalt, dat uw cv-ketel aanslaat. Zonde, want zo verspilt u onnodig energie. Afhankelijk van het type thermostaat dat u in huis heeft, kunt u het programma aanpassen of de zomerstand aan zetten. Geen idee welke thermostaat u heeft? Ook hier geldt: u kunt de thermostaat tijdens de warmere maanden altijd instellen op 16 of 17 graden.

#Tip 3: Warme maanden = tijd voor onderhoud

Ook in de warmere maanden van het jaar staat een combi cv-ketel voor u klaar. Deze zorgt dan namelijk voor warm water tijdens het douchen of baden. Echter gebruikt u in deze periode de ketel meestal niet voor het warm stoken van uw woning. Juist daarom is de zomer het ideale seizoen om het onderhoud aan uw cv-ketel te regelen. De meeste problemen met cv-ketels ontstaan namelijk rond de herfst, als de ketel weer flink aan het werk mag. Met goed onderhoud  kunt u eventuele problemen voortijdig signaleren. Daarnaast gaat een goed onderhouden cv-ketel langer mee en bespaart u op uw stookkosten. Een goed onderhouden ketel werkt namelijk energiezuiniger. 

#Tip 4: Plaats een zonneboiler

In de lente en de zomer levert de zon meer dan voldoende energie op om bij te dragen aan warm water in uw woning. Hoe kunt u deze energie kunt gebruiken? Laat een zonneboiler plaatsen! Met een zonneboiler hoeft uw cv-ketel minder water te verwarmen. Zo bespaart u tot 60% op de kosten voor het verwarmen van het tapwater. Daarnaast kunt u met de aanschaf van een zonneboiler besparen op uw energierekening. Het geld dat u uitgeeft aan de boiler, verdient u dus weer terug. Bovendien is zonne-energie milieuvriendelijk. U draagt zo bij aan een schoner milieu.

#Tip 5: Vervang uw cv-ketel in de komende maanden

Heeft u een cv-ketel van 12 jaar of ouder? Dan is de warmere periode een slim moment om deze te vervangen. U zit namelijk geen dag in de kou en kunt rustig een overweging maken welke ketel bij u past. Een hr-ketel samen met een slimme thermostaat is een goede keuze om zuinig met energie om te gaan. Hr-ketels hebben namelijk een zuinige elektrische pomp voor het rondpompen van het water van de radiatoren en/of vloerverwarming. Een slimme thermostaat  helpt u inzicht te geven en het verbruik te verminderen. Hoeveel u hiermee bespaart hangt uiteraard af van uw stookgedrag. 

Wilt u er zeker van zijn dat u er warm bij zit in de winter? Test uw cv-ketel dan op tijd.

Doe mee aan 'Zet 'm op 25'