Een vr-ketel is een cv-ketel die zorgt voor de verwarming en warm water voor uw woning. Vr staat voor verbeterd rendement, wat betekent dat ongeveer 83 tot 89% van de energie wordt omgezet in warmte. Een vr-ketel is sinds de jaren '80 op de markt behaalt een hoger rendement dan een conventionele verwarmingsketel. Het rendement van een ouderwetse ketel ligt namelijk rond de 67%. Inmiddels zijn er veel nieuwere modellen combiketels op de markt, en is het vanwege milieu overwegingen alleen nog maar mogelijk om een hr-ketel aan te schaffen.
Een vr-ketel is een voorloper op de hr-ketel. Dit heeft alles te maken met de energiezuinigheid: Een vr-ketel is minder energiezuinig dan een hr-ketel. Hoogrendementsketels zetten minimaal 100% van hun energie om in nuttige warmte. Cv-ketels uit het assortiment van Feenstra hebben doorgaans een rendement van 109%. Het hoge rendement bij hr-ketels is mogelijk omdat de warmte uit het rookgaskanaal omgezet wordt in energie. Dit gebeurt door de waterdamp die ontstaat bij verbranding van aardgas om te zetten in energie. Bij een vr-ketel gaat de warmte van de verbrandingsgassen verloren door de schoorsteen. Een hr-ketel is dus energiezuiniger, waardoor het beter is voor het milieu én waardoor u flink kunt besparen op uw energierekening!
Vr-ketels mogen sinds 26 september 2015 niet meer gemaakt worden. Wegens milieu-eisen moeten verwarmingssystemen en -producten voldoen aan de ErP-richtlijn 2015. Dit houdt in dat ze voorzien zijn van een energielabel en beantwoorden aan nieuwe Europese eisen op het vlak van energieverbruik. Vr-ketels hebben een energielabel C, waar hr-ketels een energielabel A voeren. Feenstra vindt de verbeterd rendement ketels niet milieuvriendelijk en daarom zijn ze uit ons assortiment gehaald.
"Voor veruit de meeste Nederlandse huishoudens heeft dit geen gevolgen – die hebben namelijk een zuinige hr-ketel. In zo’n 10 % van alle woningen hangt een ketel met verbeterd rendement, kortweg vr-ketel. Die gaan minder efficiënt om met energie. Ze voldoen dan ook niet aan de nieuwe regels. Bewoners hoeven hun bestaande vr-ketel niet direct te vervangen. Maar zodra dat wel nodig is, zijn ze verplicht om een hr-ketel aan te schaffen."
Fred Vos, specialist Verwarmingstechniek bij Techniek Nederland
Heeft u nu nog een vr-ketel? Grote kans dat u nu 15% tot 20% teveel aan stookkosten betaalt, omdat uw huidige cv-ketel door ouderdom teveel gas verbruikt. Bij het vervangen van uw vr-ketel kunt u voortaan kiezen voor een energiezuinige cv-ketel. Bij het installeren van een nieuwe cv-ketel moet er doorgaans wel een een aansluiting voor condenswaterafvoer op de riolering geplaatst worden, omdat deze afvoer bij een vr-ketel niet aanwezig is.
Een hr-ketel herkent u aan een sticker met daarop het gaskeur-label HR 100, HR104 of HR107. Ook heeft een hr-ketel een afvoerleiding op het riool. Is dit niet het geval, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk een vr-ketel.
Feenstra blijft uw huidige vr-ketel gewoon onderhouden. Zodra de ketel aan vervanging toe is, bespreekt de installateur graag de alternatieven met u. Natuurlijk kunt u ook nu al uw milieuonvriendelijke vr-ketel laten vervangen door een hr-ketel.