Menu

Mechanische ventilatie

Voor gezonde lucht in huis

Mechanische ventilatie

Vervuilde binnenlucht kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Het is van belang dat uw huis goed geventileerd wordt. Mechanische ventilatie zorgt voor comfortabele luchtverversing in huis. Mechanische ventilatie zuigt lucht uit uw keuken, badkamer en toilet met behulp van een speciale ventilator en afzuigventielen die zich op het plafond bevinden. U kunt met de standenschakelaar zelf regelen hoeveel lucht er wordt afgezogen. Er wordt (verse) lucht aangezogen via ventilatieroosters of klepramen die in verbinding staan met buitenlucht. Bij onvoldoende luchtaanvoer kan er onderdruk in uw woning ontstaan en kan er schadelijk radon gas vrij komen uit bouwmateriaal en kruipruimte. 

Twee soorten ventilatie

Mechanische ventilatie is voorzien van een motor die alleen lucht afvoert via afvoerkanalen, bijvoorbeeld in de keuken, badkamer en het toilet. Heeft u een warmte Terugwin installatie, dan wordt niet alleen ‘vieze’ lucht uit uw woning afgevoerd – er wordt ook frisse lucht naar binnen geblazen. De warmte van de afgevoerde lucht wordt mede gebruikt voor de verwarming van uw woning.

Onderhoud van mechanische ventilatie

Uw mechanische ventilatie kan op termijn vervuild raken. Om risico's voor gezondheid en onnodige slijtage van de mechanische ventilatie te voorkomen is controle en grondige schoonmaak van de filters en ventielen noodzakelijk. Eventuele geluidsoverlast wordt daarmee ook tegengegaan. Om verzekerd te zijn van goed onderhoud van uw mechanische ventilatie kunt u het beste een onderhoudscontract afsluiten. Het onderhoud en controle van uw mechanische ventilatie is bij Feenstra in deskundige handen. U kunt kiezen uit:

Kies voor het gemak van een serviceabonnement, of laat uw ventilatiesysteem eenmalig door ons schoonmaken.

Soort onderhoud

Eenmalige reiniging

serviceabonnement

Onderhoud en reiniging motor en afzuigers 

.

.

Professionele reiniging luchtkanalen

.

.

Afstelling​ ventilatiesysteem en afzuigers 

.

.

Kosten per maand

.

€ 4,50

Eenmalige kosten

€ 225,-

€ 150,-

 

direct afsluiten

direct afsluiten

 

Tips onderhoud mechanische ventilatie

Gaat de bediening van de ventilatieroosters erg stroef, dan kan het zijn dat het rooster vervuild is. Maak het rooster droog schoon met een borstel of met de stofzuiger. Bij sommige types kunt u aan de binnenkant de kap van het rooster afnemen en deze in een sopje van water met een afwasmiddel schoonmaken. De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje, eventueel met een beetje afwasmiddel, schoonmaken.

  • Zorg voor voldoende luchttoevoer en luchtcirculatie.
  • Zorg voor de doorvoer van lucht door spleten van 2 cm onder deuren of voor ventilatieroosters in de deuren.
  • Lucht vertrekken regelmatig, maar zet (in de winter) de ramen niet langer dan een half uur open. Dat voorkomt onnodig warmteverlies.
  • Schakel mechanische ventilatie nooit uit. Trek de stekker van de centrale ventilatorunit niet uit het stopcontact, behalve bij onderhoud.

Feenstra steunt het Longfonds

Het Longfonds (voorheen Astmafonds) strijdt voor gezonde longen, zet zich in voor 1 miljoen mensen met een longziekte in Nederland en maakt wetenschappelijk onderzoek naar longziekten mogelijk. 

Feenstra streeft net als Longfonds naar gezonde lucht in huis. Daarom steunt Feenstra het Longfonds en doneert bij elk nieuw onderhoudscontract of eenmalige reiniging van uw mechanische ventilatie € 10,- aan het Longfonds.

Actie logo Longfonds