Menu

Isolatie zorgt voor een koeler huis in de zomer

Isolatie helpt uw huis zomers koel te houden

Volgens de laatste klimaatvoorspellingen van het KNMI krijgen we de komende jaren steeds vaker te maken met hittegolven. Het KNMI geeft aan door het broeikaseffect de gemiddelde maximumtemperatuur met 1 tot 3 graden zal stijgen ten opzichte van het huidige klimaat. Dit betekent dat de kans op hete zomers toeneemt en een warmterecord boven 40 graden nog deze eeuw dichtbij komt. Het huidige record, gemeten op een KNMI-station, staat op 38,6 graden. Houd er rekening dat we in de toekomst vaker met Spaanse hitte te maken kunnen krijgen!

Met dit soort vooruitzichten is het prettig als u in huis een koele omgeving kunt creëren. Wat veel mensen niet weten is dat isolatie hierbij kan helpen. Een geïsoleerde woning is in de zomer koeler, want goede isolatie houdt niet alleen ‘s winters de warmte binnen, maar helpt ook ‘s zomers om de warmte buiten te houden.

Isolatie is net een thermosfles 

Goede isolatie houdt in de zomer voor de warmte buiten en zo blijft uw woning lekker koel. Vergelijk een goed geïsoleerd huis met een thermosfles. Doet u in een thermosfles een warme drank, dan zal door de isolatielaag de kou van buiten worden tegenhouden. Doet u er echter een koude drank in, dan zal de isolatielaag juist de warmte van buiten tegenhouden. Isolatie draagt daarom dus bij aan een koeler huis in de zomer. Dit merkt u met name boven in de woning, omdat warme lucht opstijgt en het dak door de zon wordt verwarmd.

Door het dak, muren en/of vloer te isoleren wordt uw woning comfortabeler, stijgt in waarde én u bespaart op uw energiekosten. Die besparing kan hoog oplopen. Met spouwmuurisolatie bespaart u bijvoorbeeld gemiddeld zo’n € 200,- per jaar. Investeringen verdient u, afhankelijk van uw stookgedrag, na vier jaar terug.

Met isolatie draagt u tevens bij aan minder belasting van het klimaat, omdat u met een goed geïsoleerd huis minder hoeft te stoken. En zo draagt u bij aan vermindering van het broeikaseffect.

Ik wil isolatie advies

1Bron: KNMI 

Meer tips voor een koel huis

. Plaats zonwering
. Bomen zorgen voor schaduw
. Zet apparaten en lampen uit
. Gebruik een ventilator
. Overdag gordijnen dicht
. Ventileer veilig tijdens de nacht
. Plat dak nat houden