Inbraak

InbraakInbraak in huis

We denken allemaal dat een inbraak ons niet zal overkomen. De sloten van de woning zijn van voldoende kwaliteit en de buitenverlichting is afdoende. Echter iedereen vergeet wel eens het licht aan te doen als ze van huis gaan, waardoor het huis er onbewoond uit ziet. Of bij het snel even boodschappen doen hoeft de deur echt niet op slot gedraaid te worden. Inbrekers zijn erg blij met dit soort dingen.

Hoe goed bent u bekend met inbraak? Doe hier de test van het Politie Keurmerk

Misdaad in Kaart

U woont in een veilige buurt en weet wat er speelt. Toch zijn er in uw buurt waarschijnlijk meer inbraken dan u dacht. Een overzicht van de inbraken in uw buurt kunt u terugvinden bij Misdaad in Kaart. Dit is een initiatief van de politie met lokaal nieuws en informatie uit uw woonwijk. In het overzicht van Misdaad in Kaart kunt u in één oogopslag zien hoeveel woninginbraken en pogingen tot woninginbraken er in de afgelopen drie maanden in uw buurt zijn geweest.

Inbraakpreventie

U kunt ook zelf van alles doen om uw huis te beveiligen met deze inbraakpreventie tips. Voor een goede beveiliging van uw woning adviseert de politie doorgaans om een alarmsysteem te laten installeren. Een alarmsysteem maakt een woning onaantrekkelijk voor inbrekers en de kans is groter dat bij een poging tot inbraak de inbrekers worden gepakt.

Alarmsystemen vergelijken

Wist u dat inbrekers doorgaans in een straal van 5 kilometer rondom hun eigen huis inbreken?

Poging tot inbraak: de meest voorkomende inbraakmethodes

Inbrekers zijn ontzettend creatief. Wist u dat zij talloze manieren hebben bedacht om toch ongevraagd bij u binnen te komen? Hieronder zetten wij er een aantal op een rijtje.

InbraakmethodeHoe gaat een inbreker te werkWat u kunt doen om dit te voorkomen
Cilindertrekken De cilinder afbreken of uit het slot trekken door er een schroef in te draaien en mechanisch druk op te bouwen. Gebruik sloten met SKG 3 sterren cilinder trekbeveiliging of een cilinder met SKG 3 sterren.
Openwrikken van deur of raam Het openbreken van een deur of raam gebeurt veelal met een breekijzer/koevoet of schroevendraaier. Plaats goed hang- en sluitwerk in stevige kozijnen. 
Gaatjes boren Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt met een hulpstuk de sleutel omgedraaid die nog in het slot zit of wordt er met ijzerdraad geprobeerd het slot te openen. Sloten plaatsen die met een sleutel afsluitbaar zijn. En de sleutels eruit halen.
Flipperen Met een stuk plastic wordt aan de buitenkant de sleuf van het slot terug gedrukt.

De deur altijd op (nacht)slot draaien en eventueel een beveiligingsstrip plaatsen.

Hengelen Met een stuk ijzer door de brievenbus wordt de deurklink naar beneden getrokken. Draai de deur op slot en haal de sleutels uit het slot. Of sluit de brievenbus af.
Bulgaarse methode Een cilinder dat uit het slot steekt wordt met een tang afgebroken. Veiligheidsbeslag gebruiken waardoor de cilinder niet afgebroken kan worden. 
Insluipen Inbrekers maken gebruik van openstaande ramen of deuren. Sluit altijd de ramen en deuren als u weggaat of u ergens anders in de woning bent.
Inbraak via bovenramen Bovenlichtjes zijn de kleine raampjes boven een ander raam. Hierdoor kunnen inbrekers makkelijk naar binnen.  Sluit af als u weggaat of plaats een barrièrestang. 
Babbeltruc Personen die met een smoes uw huis proberen binnen te komen. Laat nooit iemand zomaar binnen. Plaats eventueel een kierstandhouder.

Aangifte doen bij inbraak

Is er bij u ingebroken? Bel dan gelijk het nationale alarmnummer 112 als u vermoedt dat de inbrekers nog in de buurt zijn. Weet u zeker dat de inbrekers al lange tijd gevlucht zijn, dan moet u bij de politie aangifte doen van inbraak of poging tot inbraak. Hiervoor belt u 0900-8844. Vervolgens zal de politie de aangifte opnemen en een onderzoek uitvoeren om de inbraaksporen veilig te stellen. Eventueel zal er ook een buurtonderzoek uitgevoerd worden, waarbij onderzocht wordt of buren in de omgeving ook slachtoffer zijn geworden van inbraak of poging tot inbraak. 

Lees hier het waargebeurde verhaal van Feenstra klant Janny Pool.

Wat kunt u zelf doen nadat er ingebroken is?

Allereerst moet u natuurlijk de politie bellen en aangifte doen. Tot die tijd is het raadzaam uw huis niet op te ruimen en de eventuele schade niet te herstellen. Wel kunt u alvast:

  • Uw gestolen bankpassen laten blokkeren
  • Aan uw mobiele telefoonprovider doorgeven dat uw simkaart geblokkeerd moet worden.
  • Uw verzekeraar bellen om door te geven dat er ingebroken is in uw woning. 

TIP! Als er nieuwe vervangende spullen gekocht worden na een inbraak, dan de doos van bijvoorbeeld de tv niet bij het grofvuil zetten. Inbrekers nemen vaak de dozen mee en weten ook direct dat de nieuwe spullen er weer staan. Vervolgens komen ze vaak voor de 2e keer terug en kunnen ze de tv verkopen met doos. Dit verkoopt beter en verdienen ze doorgaans ook meer aan.

Alarmsysteem tegen inbraak

Er wordt vaak gezegd dat als inbrekers binnen willen komen, ze dat toch wel lukt. Des te belangrijker is het om een goed alarmsysteem te hebben. Zelfs als het inbrekers lukt om binnen te komen geeft het systeem alarm en zullen ze zich snel uit de voeten maken of grijpt de politie ze in de kraag. 

Kies uw alarmsysteem