Menu

Veel gestelde vragen over koolmonoxide

De meest gestelde vragen over koolmonoxide

Veel gestelde vragen over een veilige installatie & onderhoud van uw cv-ketel

Ik ben ongerust geworden door alle uitingen in diverse media en wil weten of mijn cv-ketel wel veilig is.
Wel onderhoudscontract: 
Wij begrijpen uw zorg en willen u graag het volgende meegeven. Feenstra is een gecertificeerd installateur. Als uw cv-ketel door Feenstra is geïnstalleerd, wordt deze  standaard voorzien van een Veiligheidspakket. Dit betekent dat de onderstaande punten nagekeken en/of vervangen worden bij installatie. Belangrijk is hierbij het rookgaskanaal, welke meestal maar één ketelleven meegaat.

Feenstra Veiligheidspakket

 • Standaard dak- en/of muurdoorvoer
 • Afregelen van de ketel
 • Controle leidingen op gaslekkages
 • Koolmonoxidemeting

Als u uw ketel niet bij Feenstra heeft aangeschaft, maar wel bij ons in onderhoud heeft gebracht, controleren wij vanaf de 1e toestelinspectie ook altijd bovenstaande zaken en zullen deze vervangen waar nodig. Tijdens het 2-jaarlijks onderhoud worden deze zaken ook altijd nagekeken en worden er standaard koolmonoxide-metingen door onze monteurs verricht. 

Geen onderhoudscontact: 
Als uw  cv-ketel door Feenstra is geïnstalleerd wordt deze  standaard voorzien van een Veiligheidspakket. Dit betekent dat de bovenstaande punten nagekeken en/of vervangen worden bij installatie. Belangrijk is hierbij het rookgaskanaal, welke meestal maar één ketelleven meegaat.

Wilt u de zekerheid van een veilige en goedwerkende cv-ketel, dan adviseren wij u om een ServiceAbonnement voor uw cv-ketel  bij Feenstra af te sluiten. Dit kan al vanaf € 5,88 per maand. Vooraf doen wij altijd een toestelinspectie om te kijken wat de staat van uw cv-ketel is. Tijdens het 2-jaarlijks onderhoud worden bovenstaande zaken ook altijd nagekeken en worden er  standaard koolmonoxide-metingen door onze monteurs verricht.

Kunt u bij mij een koolmonoxide-meter plaatsen?
Wel onderhoudscontract:
Dit is mogelijk. Neemt contact op voor meer informatie.

Geen onderhoudscontract: 
Voordat wij een koolmonoxide-meter plaatsen, willen wij eerst een APK-Plus uitvoeren of een onderhoudscontract met u afsluiten. Zo weten wij zeker dat de cv-ketel nog in juiste conditie verkeert, alvorens wij deze meter plaatsen. Als vakkundig installateur zien wij dit als onze taak.


Ik heb een koolmonoxidemelder maar hoe weet ik of deze veilig is?
De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft in mei 2017 een overzicht gepubliceerd van de onderzochte CO-melders op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen. Consumenten kunnen op deze lijst nagaan of door hen aangeschafte en geïnstalleerde CO-melders veilig zijn bevonden of zijn teruggeroepen door de producent. Als dat laatste het geval is, moet de koolmonoxidemelder niet meer worden gebruikt.

Feenstra plaatst alleen koolmonoxide-melders van Honeywell, model XC70. Deze melders zijn door NVWA goed bevonden.

Onderzoek NVWA downloaden


Ik blijf ongerust en wil dat Feenstra een koolmonoxide-meting komt uitvoeren
Wel onderhoudscontract:
Als uw  cv-ketel door Feenstra is geïnstalleerd wordt deze  standaard voorzien van een Veiligheidspakket. Daarnaast wordt de veiligheid van uw cv-ketel tijdens het 2-jaarlijks onderhoud altijd nagekeken en worden er standaard koolmonoxide-metingen door onze monteurs verricht. Zo verzekeren wij u van een veilige cv-ketel.

Geen onderhoudscontract:
Als u geen onderhoudscontract heeft, adviseren wij u om deze alsnog af te sluiten. Dit kan al vanaf € 5,88 per maand. Wij zullen uw ketel als eerste voorzien van een toestelinspectie om te kijken in welke staat deze verkeerd. Hierbij worden ook metingen uitgevoerd.

Wilt  u geen abonnement,  maar wel uw ketel gecontroleerd hebben?
Dan kunt u een APK-Plus bij Feenstra afnemen. Voor een eenmalig bedrag van € 99,- (excl. materiaalkosten) doen wij o.a. een veiligheidsinspectie van uw toestel, een rookgasanalyse en koolmonoxidemeting. 

Wat controleert Feenstra bij het onderhoud aan mijn cv-ketel?
Als u een ServiceAbonnement bij Feenstra heeft, komen wij elke twee jaar uw cv-ketel controleren.
Wij controleren op de volgende punten:

 • Werking van de cv-ketel.
 • Veiligheidsinspectie: fuctioneert de ketel nog naar behoren
 • Het uitvoeren van onderhoud/ reinigen van de cv-ketel.
 • Het uitvoeren van rookgasanalyse / rendementsmeting.
 • Advies uitbrengen over de status van het toestel. 

Waaruit blijkt dat de monteurs van Feenstra erkend en vakbekwaam zijn?
Feenstra bestaat sinds 1947 en als marktleider o.a. in het bezit van de volgende certificeringen:

 • Als enige in Nederland in het bezit van OHSAS 18001 (gezondheid & veiligheid op  werkplek)
 • VCA –certicaat (veiligheid)
 • BRL 6000 (beoordelingsrichtlijnen uitvoering werk)
 • KOMO-instal-certificaat (elke installatie voldoet aan Nederlandse wettelijke eisen)

Dit laat zien dat onze dienstverlening en de organisatie van hoogstaand niveau zijn, hetgeen door de certificerende instanties keer op keer bevestigt wordt. Daarnaast volgen onze monteurs permanente opleidingen via onze interne opleidingscentra en worden verplicht elke maand bijeenkomsten te bezoeken omtrent scholing en nieuwe ontwikkelingen.

Hoe weet ik zeker of mijn cv-ketel goed is geïnstalleerd?
Alleen precies en veilig werken is goed genoeg. De uitvoering van onze werkzaamheden doen we conform strikte veiligheidsnormen. We werken met hoogwaardig gereedschap en altijd met de beste merken. Onze vakmannen weten waar ze het over hebben, leveren continu kwaliteit en zijn trouw aan de eisen die het werk stelt. Dus vervangen we wat we moeten vervangen en controleren we altijd zorgvuldig ons werk. Want niet alleen zijn we zuinig op onze mensen, maar ook op onze klanten. Niet voor niets hebben we diverse certificeringen en zijn we aangesloten bij gerenommeerde  branche organisaties.

Hoe merk ik of er koolmonoxide vrijkomt in mijn woning?
Er zijn signalen die bij u een alarmbelletje moeten laten afgaan. Bijvoorbeeld gasvlammen die oranje of gelig in plaats van blauw branden en ramen die beslaan. Of als u klachten heeft zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen. Vaak denken mensen bij deze klachten niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging. Neem bij twijfel direct contact op met Feenstra. 

Wat moet u doen bij een koolmonoxidevergiftiging?

 1. Zet ramen en deuren wijd open. Er moet zo snel mogelijk frisse lucht binnenkomen!
 2. Schakel het betreffende toestel uit en schakel de gastoevoer af.
 3. Waarschuw en help anderen die in de woning aanwezig zijn.
 4. Ga naar buiten en bel 112 voor hulp.

 
Jullie leveren  tegenwoordig een Veiligheidspakket bij de cv-ketel. Eerder werd dit niet gecommuniceerd, is mijn cv-ketel daarom wel veilig genoeg?
Een nieuwe cv-ketel installeren bestaat uit meer dan alleen uw cv-ketel vervangen. Wist u dat uw rookgasafvoer, welke ervoor zorgt dat de rookgassen veilig worden afgevoerd, ook gemiddeld maar één ketelleven meegaat? Feenstra zorgt van oudsher standaard dat bij het plaatsen/vervangen van uw cv-ketel   uw gasleidingen worden nagekeken op lekkages en een koolmonoxidemeting wordt uitgevoerd. Ook wordt gekeken of  de gehele rookgasafvoer vervangen moet worden met een nieuwe dak- en/of muurdoorvoer.

Wij brengen dit Veiligheidspakket tegenwoordig extra onder de aandacht van de klant, omdat Feenstra het belang van een veilige cv-installatie wil benadrukken.

Moet er niet standaard een koolmonoxide-melder bij een cv-ketel hangen?
In Nederland is dit niet wettelijk vastgesteld bij cv-ketel. Bij de cv-ketels van tegenwoordig wordt het rookgas (wat koolmonoxide-vergiftiging veroorzaakt) naar buiten afgevoerd. Dit is een veilige oplossing, mits ook het rookgaskanaal bij elke nieuwe cv-ketel wordt vervangen en installatie correct gebeurd. Bij Feenstra wordt hier bij installatie/ketelvervanging altijd op gecontroleerd. Daarbij zijn de cv-ketels van tegenwoordig zo intelligent dat zij automatisch afslaan mocht er toch onverhoopt een probleem in de verbranding  van rookgas ontstaat of de schoorsteen verstopt raken. Een koolmonoxide-meter bij een geïnstalleerde of onderhouden cv-ketel door Feenstra  is dus niet noodzakelijk. Mocht u dit zelf echter toch prettig vinden, dan kunnen wij deze voor u plaatsen. 

Heeft u een open toestel  in huis, dan raden wij u wel aan om een koolmonoxide-melder naast dit toestel te plaatsen of liever nog het toestel te vervangen. Een open (verbrandingen)toestel is een ketel of een geiser waarvan het vlammetje niet is afgesloten door een glazen plaatje. Open toestellen onttrekken zuurstof uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt. Ventileren is altijd belangrijk en vooral in een ruimte waarin een open verbrandingstoestel aanwezig is net als goed onderhoud van het toestel.

Is uw vraag niet beantwoord, neemt u gerust contact op met onze klantenservice 088  8455 000.