Menu

Voorkom koolmonoxide vergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een onderschat en onbegrepen gevaar, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een recent onderzoek. Hier leest u wat koolmonoxide precies is, waarom het zo gevaarlijk is en hoe u zich ertegen kunt wapenen.

Wat is koolmonoxide?

koolmonoxideKoolmonoxide is een levensgevaarlijk gas. Het ontstaat als er te weinig zuurstof in de lucht is om aardgas, hout of benzine volledig te verbranden. Uit recent onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat in 46 procent van de gevallen cv-installaties de boosdoener waren van koolmonoxidevergiftiging. Onvolledige verbranding van het gas veroorzaakt koolmonoxide. Beschadiging van het rookgaskanaal zorgt er vervolgens voor dat dit onvolledig verbrande gas de woning kan binnendringen.

Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk?

Koolmonoxide kan in hoge dosis dodelijk zijn. Het is extra gevaarlijk doordat u het gas niet ruikt, ziet of proeft. Wees extra alert in de wintermaanden! Dan bent u namelijk meer binnen dan buiten. Vaak met de verwarming aan, de deuren dicht en de ramen gesloten. Bij een onvolledige verbranding van gas kan zo makkelijk een tekort aan zuurstof en een teveel aan koolmonoxide ontstaan.

Wanneer moet u opletten?

Er zijn signalen waaraan u een teveel aan koolmonoxide kunt herkennen, zoals:

 • De eerste symptomen lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.
 • Ook voelt u zich verward en/of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag.
 • Bij een hoge concentratie: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade
  met mogelijk overlijden als gevolg.

Hoe wapent u zich ertegen?

Naast signalen hebben we ook tips voor u op een rij gezet. U kunt hiermee het risico op koolmonoxidevergiftiging sterk verminderen door o.a.:

 • regelmatig en vakkundig cv-ketelonderhoud.
 • voldoende ventilatie.

Als aanvullende maatregel kunt u koolmonoxidemelders (CO-melders) plaatsen die afgaan als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te hoog wordt. Indien u een koolmonoxidemelder plaatst met een batterij, controleer dan maandelijks middels de testknop of de melder nog correct werkt.

Veilige koolmonoxidemelder?

Aan CO-melders worden uiteraard hoge eisen gesteld. Feenstra werkt daarom alleen met Honeywell XC70 koolmonoxidemelders.
Controleer hier of uw melder veilig is.

Testresultaten CO-melders

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Feenstra garandeert een vakkundige installatie van uw cv-ketel. Veiligheid is onze topprioriteit. Daarom besteden we veel tijd en aandacht aan de opleiding van onze medewerkers. Al onze gecertificeerde installateurs zijn vakmensen, die steeds worden bijgeschoold met trainingen.

Bij de installatie van een nieuwe cv-ketel vervangen we steevast het rookgaskanaal. Het oude rookgaskanaal heeft dan al zo’n 15 jaar dienst gedaan. Doordat we altijd kiezen voor vervanging weet u zeker dat rookgassen goed worden afgevoerd. Vervanging van het rookgaskanaal is bij ons inbegrepen in het Veiligheidspakket. Lees hier waarom wij wettelijke certificering van cv-installateurs toejuichen.

Veiligheidspakket

Bij een nieuwe cv-ketel installeert de Feenstra monteur standaard een Veiligheidspakket. Dit betekent dat wij onderstaande punten nakijken en/of vervangen:

 • Vervangen van de rookgasafvoer
 • Correct beugelen van de rookgasafvoer volgens richtlijnen Rogafa
 • Afregelen van de ketel
 • Koolmonoxidemeting
 • Controle leidingen en gaslekkages

Op deze wijze zorgen we ervoor dat elke nieuwe installatie volledig voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Onderhoudscontract

Tijdens het tweejaarlijkse onderhoud kijken we bovenstaande zaken na en verrichten we standaard een rookgasanalyse. Enerzijds om het maximale rendement van de cv-ketel te bereiken en anderzijds ter voorkoming van de ontwikkeling van eventuele koolmonoxide. Open toestellen worden verplicht elk jaar onderhouden.

Wilt u ook verzekerd zijn van het tweejaarlijkse onderhoud?

Sluit nu uw onderhoudsabonnement af!