Menu

Internet of Things

Slimme thermostaten wordt nog slimmer, handiger en leuker wanneer er verbindingen met andere apparaten in huis worden gelegd. Het verschijnsel dat apparaten gekoppeld worden aan internet heet Internet Of Things (IoT). IoT wordt steeds populairder. Gartner voorspelt dat 26 miljard apparaten in 2020 verbonden zijn met het internet. Een gemiddeld huishouden heeft anno 2015 20 online apparaten. Volgens het onderzoek zal dit in 2020 hetzelfde huishouden rond de 500 apparaten op het internet hebben aangesloten. Om die apparaten met elkaar te laten communiceren heb je een application pogramming interface (API) nodig. Dit is een soort intermediair die een verzameling aan definities en commando’s uitwisselt.

Application programming interface

De publieke API stelt ontwikkelaars in staat het gedrag van slimme thermostaten te beïnvloeden en de data te gebruiken. Uiteraard alleen als de eigenaar dat wil en toestemming geeft. 

De API is open (publiek) toegankelijk voor ontwikkelaars. Zo kan iedereen naar eigen inzicht applicaties ontwikkelen en die ter beschikking stellen aan andere gebruikers. Via de API is in principe alles door slimme thermostaten te koppelen met andere partijen die ook een (publieke) API hebben. 

IFTTT

If This Than That (IFTTT) is een eenvoudig framewerk om internet voor jou te laten werken. Met dit IFTTT framewerk koppel je eenvoudig gebeurtenissen aan een actie. Denk bijvoorbeeld aan geofencing: de gebeurtenis 'mijn smartphone komt in een straal van 5 kilometer van mijn huis'. Met deze gebeurtenis triggert IFTTT dan de actie 'schakel de thermostaat aan'. 'Dit framewerk kun je ook inzetten voor een heleboel andere handige toepassingen. Je kunt bijvoorbeeld je slimme thermostaat koppelen aan de Philips Hue voor warmer licht. Dit zorgt voor een beter gevoelstemperatuur en een minder hoge gasrekening. Kijk op de website van IFTTT en laat je inspireren.

Nest Internet of ThingsVia IFTTT kan een slimme thermostaat gekoppeld worden aan alle partijen die ook onderdeel zijn van het IFTTT platform. Dat zijn er op dit moment 187. Hieronder zitten partijen als Philips met Hue, Apple/iOS, WeMo, Nest, Android, Twitter, etc. 


Koppelingen via IFTTT zijn voor de gemiddelde gebruiker goed zelf in te stellen. De API is voor de gemiddelde gebruiker lastiger te koppelen. Dit is voor de wat gevorderde programmeur.  

Meer weten hoe onze monteurs denken over de toekomst van technologie?

Monteur van de toekomst