De slimme thermostaat wordt nog slimmer, handiger en leuker wanneer er verbindingen met andere apparaten in huis worden gelegd. Het verschijnsel dat apparaten gekoppeld worden aan internet heet Internet Of Things (IoT). IoT wordt steeds populairder. Een gemiddeld huishouden heeft anno 2015 20 online apparaten.
Gartner voorspelt dat 26 miljard apparaten in 2020 verbonden zijn met het internet. Volgens het onderzoek zal in 2020 hetzelfde huishouden rond de 500 apparaten op het internet hebben aangesloten. Om die apparaten met elkaar te laten communiceren heb je een application programming interface (API) nodig. Dit is een soort intermediair die een verzameling aan definities en commando’s uitwisselt.
Slimme thermostaat van Honeywell
De publieke API stelt ontwikkelaars in staat het gedrag van slimme thermostaten te beïnvloeden en de data te gebruiken. Uiteraard alleen als de eigenaar dat wil en toestemming geeft.
De API is (publiek) toegankelijk voor ontwikkelaars. Zo kan iedereen naar eigen inzicht applicaties ontwikkelen en ter beschikking stellen. Via de API zijn slimme thermostaten te koppelen met andere partijen die ook een (publieke) API hebben.
Slimme thermostaat van ATAG
If This, Then That (IFTTT) is een eenvoudig framewerk om internet voor u te laten werken. Met dit IFTTT framewerk koppel je eenvoudig gebeurtenissen aan een actie. Denk bijvoorbeeld aan geofencing: de gebeurtenis 'mijn smartphone komt in een straal van 5 kilometer van mijn huis'. Met deze gebeurtenis triggert IFTTT dan de actie 'schakel de verwarming aan'. Dit framewerk kunt u ook inzetten voor een heleboel andere handige toepassingen. U kunt bijvoorbeeld uw slimme thermostaat koppelen aan de Philips Hue lampen voor warmer licht. Dit zorgt voor een betere gevoelstemperatuur en een lagere energierekening.
Via IFTTT kan een slimme thermostaat gekoppeld worden aan alle partijen die ook onderdeel zijn van het IFTTT platform. Dat zijn er op dit moment al honderden. Hieronder zitten partijen als Philips met Hue, Apple/iOS, WeMo, Nest, Android, Twitter, etc.
Koppelingen via IFTTT zijn voor de gemiddelde gebruiker goed zelf in te stellen. De API is voor de gemiddelde gebruiker lastiger te koppelen. De gevorderde programmeur kan dit.
Weten hoe onze monteurs denken over de toekomst van technologie?