Gezonde lucht in huis

Veel mensen staan niet of nauwelijks stil bij de kwaliteit van de lucht in huis. Terwijl die vaak slechter blijkt dan de buitenlucht. Hoe zorgt u voor gezonde lucht in huis? Bekijk de 2 tips van het Longfonds.

Doe de ventilatiecheck

Door uw huis goed te ventileren, zorgt u voor voldoende verse lucht. Ventileren kan bijvoorbeeld met een ventilatiesysteem en door roosters, open ramen en deuren. Schone lucht in huis is niet alleen gezonder maar zorgt ook nog eens voor meer wooncomfort. Benieuwd hoe u de ventilatie bij u thuis kunt verbeteren? Ontdek het binnen één minuut.

1/9
1 2 3 4 5 6 7 8 9
*In 3 op de 10 huizen zit een mechanisch ventilatiesysteem. Weet u niet zeker of u een ventilatiesysteem in huis heeft? Dit kunt u bv. herkennen aan een kastje met regel-schakelaar in de woonkamer of afzuigventielen in het plafond bij de keuken, badkamer en toilet.
Nog niet alle vragen zijn beantwoord
Een ogenblik geduld a.u.b.

Reinig uw ventilatiesysteem

In veel woningen is sinds de jaren ’80 een mechanische ventilatie of warmteterugwin-installatie ingebouwd. Zo’n installatie ververst de lucht in uw woning constant. Dan heeft u altijd gezonde lucht in huis. Helaas vergeten veel mensen hun ventilatiesysteem te reinigen. Een Feenstra monteur nam ons mee ín de ventilatiekanalen van zo’n systeem. Bekijk hier wat hij aantrof. 

Ventilatie horror-kanaal

Vervang nu uw ventilatiebox

In meer dan 90% van de huizen met mechanische ventilatie hangt nog een oude ventilatiebox uit de jaren tachtig of negentig.

Mariken Stolk van Milieu Centraal: "Een ventilatiebox is na 15 tot 20 jaar echt aan vervanging toe. Een nieuwe box levert een frisser huis op en maakt minder geluid. Bovendien is een besparing mogelijk tot ongeveer 80 euro per jaar, doordat de wisselstroomventilator wordt vervangen door een gelijkstroomventilator. Die verbruikt veel minder energie."
Mariken Stolk, Milieu Centraal

Nu regelen

Ventilatie certificeringen

  • Hier klimaatbureau
  • milieu centraal
  • MmM.png