Problemen met mechanische ventilatie

Het kan helaas gebeuren dat u problemen heeft met uw mechanische ventilatie. De klachten kunnen variëren van geluids- en stankoverlast tot het niet meer goed functioneren van de installatie. Op deze pagina leest u meer over veel voorkomende mechanische ventilatie problemen, en hoe deze opgelost kunnen worden.

Mechanische ventilatie problemen

Welke problemen kunnen zich voordoen bij mechanische ventilatie?

Problemen die zich voor kunnen doen bij mechanische ventilatie zijn onder andere:

 • Lawaai
 • Brommend geluid
 • Overlast door geur
 • Lekkage
 • Niet goed functioneren

Mechanische ventilatie maakt lawaai

Geluidsoverlast is een bekend probleem met mechanische ventilatie. De herrie kan meerdere oorzaken hebben. Het kan liggen aan de ventilatie unit, maar ook aan de luchtkanalen. Wat de bron van de geluidsoverlast van uw ventilatiesysteem ook is, Feenstra helpt u een oplossing te vinden!

Mechanische ventilatie maakt brommend geluid

Veel mensen beschrijven de geluidsoverlast van hun mechanische ventilatie als een brommend of zoemend geluid. In dat geval is de bron vrijwel zeker de ventilatiebox. Vooral oudere modellen kunnen veel herrie veroorzaken, die door de luchtkanalen door het hele huis worden verspreid. Het probleem is op te lossen door uw oude ventilatiebox te laten vervangen door een nieuwe, stille mechanische ventilatie unit. Ook de installatie is belangrijk voor een stille mechanische ventilatie. De ventilatiebox moet bij voorkeur worden geplaatst in een aparte ruimte die ver verwijderd is van andere kamers. 

Geluid mechanische ventilatie dempen

De luchtkanalen van uw mechanische ventilatie spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van geluiden. Dit kunnen geluiden van de ventilatiebox zijn, maar het kan ook gaan om geluiden die van de ene ruimte naar de andere worden overgebracht. Om dit te voorkomen, kunnen er geluidsisolerende kanalen en geluiddempers in de luchtkanalen worden geplaatst die het geluid van de mechanische ventilatie dempen. De speciale geluiddempende materialen voorkomen dat de trillingen die het apparaat maakt via de muren worden doorgegeven naar de rest van uw woning.

Oude ventilatiebox vervangen

 • Minder kans op schimmels en vocht
 • Vermindering van luchtwegklachten
 • Altijd schone, gezonde lucht in huis
 • Afname energieverbruik en lawaai

Ongewenste geur in huis

Soms komen via de mechanische ventilatie onaangename geuren uw woning binnen. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Geuren kunnen via de luchtroosters worden aangezogen van buiten, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Veel appartementen delen bijvoorbeeld een ventilatieschacht. Wanneer dit systeem niet goed is afgesteld, lek is, of uw buurman een afzuigkap met motor heeft aangesloten op de mechanische ventilatie in de keuken, dan kan het zijn dat vieze lucht van de buren bij u naar binnen komt. De precieze herkomst van de geuroverlast kunt u samen met uw verhuurder of VVE laten vaststellen door een ventilatiespecialist. 

Mechanische ventilatie lekt water

Als uw mechanische ventilatie water lekt, dan komt dit waarschijnlijk door een defect aan de ventilatiebox. Als vochtige lucht niet goed afgevoerd wordt, condenseert deze in het luchtkanaal. De gecondenseerde lucht komt vervolgens als water uit het ventilatierooster. In dit geval is het dus aan te raden uw installatie na te laten kijken door een expert. 

Kies voor ventilatie onderhoud

Tip van de vakman

Mechanische ventilatie werkt niet goed

Als uw mechanische ventilatie niet goed werkt, kan dit liggen aan vervuilde luchtkanalen. Wanneer de kanalen niet regelmatig worden gereinigd, worden ze een verzamelplaats voor vocht en vuil, en kan vuile lucht niet meer effectief worden afgevoerd. Een andere oorzaak kan de ventilatiebox zelf zijn. Ook deze moet regelmatig worden onderhouden en nagelopen om goed te kunnen functioneren. En zelfs met goed onderhoud heeft een ventilatiebox op een gegeven moment zijn maximale levensduur bereikt. Wij adviseren om elke 15 jaar uw ventilatiebox te vervangen.

Wat moet ik doen bij problemen met mijn mechanische ventilatie?

Zoals u hebt kunnen lezen, is onderhoud van uw mechanische ventilatie cruciaal om problemen te voorkomen. Wanneer u toch problemen heeft, is het aan te raden een specialist in te schakelen. Als u zelf oplossingen probeert te vinden, kan dit tot onnodige schade leiden. Feenstra helpt u graag met al uw mechanische ventilatie problemen!

Mechanische ventilatie reiniging & onderhoud

Problemen mechanische ventilatie

Ventilatie certificeringen

 • Hier klimaatbureau
 • milieu centraal
 • MmM.png