Menu

Tips van de vakman

Handige tips voor uw ventilatiesysteem

Laat uw ventilatiesysteem met rust!

Edo Lubbers — monteur, Capelle a/d IJssel

Laat uw ventilatiesysteem met rust!

In mijn dagelijkse werk kom ik creatieve, maar soms ook minder veilige oplossingen van klanten tegen. Ik krijg wel eens de vraag of een ventilatiesysteem gevaarlijk kan zijn? Ik antwoord dan altijd met een volmondige ‘nee, mits u er zelf niet aan knutselt’.

Zo kwam ik onlangs bij een  klant die de wasdroger op het ventilatiesysteem aangesloten had. Dit is niet alleen slecht voor het ventileren van de woning zelf, maar daarnaast ook brandgevaarlijk en mócht er brand uitbreken, dan keert de verzekering niet uit.

Mijn tip: reinig de ventielen van uw ventilatiesysteem met regelmaat, maar laat uw systeem verder met rust. Alle overige onderhouds- of schoonmaakwerkzaamheden kunt u beter aan de vakman overlaten.

Feiten en fabels over ventileren

Doe het zelf

Ventileert u voldoende?

    Longen

De lucht die we inademen is niet altijd even gezond. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de lucht in huis vaak slechter is dan buiten. Voor een gezonde lucht in huis is 24 uur per dag ventilatie nodig, het hele jaar door. Weet u of u voldoende ventileert? Doe nu de Ventilatiecheck en ontvang direct advies.

Start de ventilatiecheck

Houd deuren en ramen gesloten

Gezondheid Jean Pierre Wignand — Werkvoorbereider, Capelle a/d IJssel

Houd deuren en ramen gesloten

Bij rampen kan de overheid een signaal uitzenden om ramen en deuren gesloten te houden. Wanneer dit verzoek u bereikt, dan adviseer ik u ook direct de stekker van uw ventilatiesysteem uit het stopcontact te halen. Het heeft immers niet veel zin uw ramen dicht te houden en dan lucht van buiten via uw ventilatiekanaal alsnog uw woning in te laten stromen. Heeft u een wtw-systeem dan is het slim om ‘na de ramp’ ook de filters van uw systeem direct te vervangen.

Meer over gezonde lucht in huis?

Roosters: u heeft ze niet voor niets

Gezondheid Jurjen de Jong — Monteur, Barendrecht

Roosters: u heeft ze niet voor niets

Als ventilatiemonteur ben ik, waarschijnlijk net als u, blij met het mooie weer in de zomer. Niet alleen persoonlijk maar ook vanuit mijn vakgebied.

’s Zomers hebben bewoners veelal lekker de ramen openstaan. Wanneer ik ’s winters bij mensen thuiskom,  merk ik dat bewoners het prettig vinden de warme lucht binnen te houden en de woning zoveel mogelijk af te sluiten. Roosters worden dichtgezet en het klepraam blijft de hele winter gesloten.

Ik wijs bewoners er altijd op dat die roosters er tijdens de bouw niet voor niets ingezet zijn. Daar hebben slimme mensen over nagedacht. Door het dagelijkse leven komt er op veel manieren vocht in de woning. Uw gezinsleden en u stoten vocht uit, u doucht, u kookt … Wanneer we alles potdicht zetten, kan het vocht uw woning niet verlaten en ontstaat er een bedompt leefklimaat, waar u ook nog eens ziek van kunt worden.

Wilt u weten of u het goed doet? 

Doe dan onze Ventilatiecheck

 

Meer over ventilatieroosters

Sta altijd stil bij de ventilatie in uw huis, ook als wij net langs zijn geweest

Doe het zelf Edo Lubbers — Monteur, Barendrecht

Sta altijd stil bij de ventilatie in uw huis, ook als wij net langs zijn geweest

Een slecht geventileerde woning kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Wanneer ik na een onderhoudsbeurt bij mijn klanten weg ga, laat ik veelal het advies achter bij ons aan de bel te trekken als de bewoner het idee heeft dat het systeem niet goed werkt. Wacht niet tot de volgende onderhoudsbeurt. Een niet goed werkend ventilatiesysteem kan voor teveel vocht in de woning zorgen en door vocht ontstaat schimmel, veelal als eerste in de badkamer. Wanneer u onvoldoende luchtcirculatie heeft, blijven ook bijvoorbeeld de kookluchtjes langer in de woning hangen. En niemand vindt het toch prettig om de volgende ochtend in de spruitjeslucht van de avond ervoor wakker te worden?

Veel mensen denken overigens niet over na hoe belangrijk een schoon ventilatiesysteem is. Het ‘probleem’ bevindt zich immers veelal tussen het plafond en de vloer van de bovenverdieping. Daar kom je niet elke dag. In dit filmpje neemt mijn collega u mee in de ventilatiekanalen van een willekeurige woning in Nederland.

Ga naar filmpje

Het moet er eens van komen - de grote ventilatieschoonmaak

Doe het zelf Edo Lubbers — Monteur, Barendrecht

Het moet er eens van komen - de grote ventilatieschoonmaak

Voor veel mensen is schoonmaken niet hun grootste hobby. Ik merk dat bewoners veelal opzien tegen het zelf schoonmaken van hun ventilatiesysteem. Gelukkig is dit geen klus die u maandelijks uit hoeft te voeren.

Uw roosters (ventielen luchttoevoer/luchtafvoer) maakt u minimaal 4x per jaar schoon. Dit doet u eenvoudig door de ventielen uit het plafond te draaien en in een handwarm sopje (bijvoorbeeld met schoonmaaksoda) schoon te maken. Let er wel op dat u de droge ventielen op de juiste plek weer terug zet. De ventielen zijn immers ingeregeld voor de plek waar zij zich in het systeem bevinden. 

Bij een balansventilatie-systeem vervangt u elk half jaar de filters.

Woont u in een flat met een collectief systeem, dan maakt u de roosters schoon op de hierboven aangegeven wijze. Zet de roosters echter snel weer terug anders hebben uw boven- of onderburen er last van.

Het reinigen van de kanalen zelf, zult u door de vakman uit moeten laten voeren.

Meer informatie

Tel tot drie voordat u gaat koken

Doe het zelf Jurjen de Jong — Monteur, Barendrecht

Tel tot drie voordat u gaat koken

De meeste ventilatiesystemen hebben drie standen. Standje 1 is de afwezigheidsstand, standje 2 is de dagstand en standje 3 gebruikt u tijdens het koken of douchen.

Een kwartier voor het douchen of koken zet u uw ventilatiesysteem op de hoogste stand. Een half uur na het douchen of koken, kunt u het systeem weer terugschakelen naar de dagstand. Ik leg dit tijdens mijn bezoeken aan klanten veelvuldig uit. Veel bewoners zijn hier niet van op de hoogte en hebben hun systeem dag en nacht op dezelfde stand zijn. Dit raad ik echt af.

Bij koken en douchen komt er veel vochtige lucht vrij. Hierdoor ontstaat schimmelvorming, die zich lastig laat verwijderen en een negatieve invloed op uw gezondheid heeft. Micro-organismen en schimmels veroorzaken immers allergieën en astmatische klachten. Om vocht te voorkomen is het van belang dat u vochtige lucht zo snel mogelijk afvoert.

Meer tips over ventilatie in huis

Droge lucht warmt sneller op

Besparen Edo Lubbers — Monteur, Barendrecht

Droge lucht warmt sneller op

Regelmatig krijg ik reacties van klanten die menen dat hun ventilatiesysteem warmte uit de woning onttrekt en daarnaast ook nog eens teveel stroom verbruikt.

Ik antwoord dan: “Wilt u het beter krijgen in de woning, dan wordt het eerst even wat minder”. Het is inderdaad zo dat reguliere ventilatiesystemen (geen WTW) warme lucht naar buiten afvoeren. Hiervoor krijgt u echter droge lucht in de woning terug. Een mooie bijkomstigheid hiervan is, dat hoe droger de lucht in de woning, des te eerder de woning is opgewarmd. Goed ventileren is dus niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee.

Zorg er echter wel voor dat de lucht die u via het ventilatiesysteem uit uw woning haalt ook weer naar binnen wordt gehaald. Zet dus met regelmaat een raam open en zorg voor open ventilatieroosters.

Nieuwe ventilatiemotoren verbruiken overigens nauwelijks energie. Lees hierover eens de blog van mijn collega Jean Pierre.

Blog ventileren feiten & fabels

Edo Lubbers, monteur, Feenstra Ventilatie

Nieuwe ventilatiebox nodig? Overweeg een CO2-gestuurd systeem

Idee Jean Pierre Wignand — Werkvoorbereider, Barendrecht

Nieuwe ventilatiebox nodig? Overweeg een CO2-gestuurd systeem

Wanneer u overweegt om het ventilatiesysteem in uw woning te vervangen, dan raad ik u aan de aanschaf van een CO2-gestuurde ventilatiebox te overwegen. Deze intelligente ventilatieboxen passen de afzuighoeveelheid automatisch aan aan de luchtkwaliteit in uw woning. U zult hierdoor een veel betere luchtkwaliteit in uw woning hebben, maar ook zal het stroomverbruik aanzienlijk verminderen. De energierekening voor een oude box komt al snel uit op € 80,- per jaar. Een nieuwe box kost vanaf ca. 275 euro, maar het jaarlijkse energiegebruik bedraagt slechts € 8,-. Zo’n investering heb je dus in een mum van tijd terugverdiend.

Bij een CO2-gestuurd systeem zullen wij de ventilatiebox vervangen en de sensor van de box, die de sturing regelt, installeren. Dit apparaatje plaatsen wij normaal gesproken naast uw kamerthermostaat. Bij regelmatig onderhoud zal uw CO2-gestuurde ventilatiebox circa 20 jaar mee gaan.

Overweegt u niet om uw ventilatiesysteem te vervangen, maar wilt u wel de lucht in huis zo gezond mogelijk houden, vervang dan, indien van toepassing, tijdig uw filters en zorg ervoor dat uw ventilatiesysteem regelmatig wordt schoongemaakt.

Onderhoud van uw ventilatiesysteem

Oude ventilatiebox vreet energie

Besparen Sidney Hermans — Monteur, Barendrecht

Oude ventilatiebox vreet energie

Woont u in een huis dat na 1984 is gebouwd? Dan heeft uw woning mechanische ventilatie. Dit systeem bestaat uit een ventilatiebox en afvoerroosters in het toilet, de badkamer en de keuken. Verouderde ventilatieboxen van vóór 2005 vreten veel energie en maken vaak lawaai. Nieuwe ventilatieboxen zijn energiezuinig. U kunt wel € 50,-tot € 70,-  per jaar besparen op de energiekosten. Bovendien is een nieuwe ventilatiebox stil en heeft deze meer luchtcapaciteit en eenvoudige draadloze bediening. Vervang daarom uw ventilatiebox als deze van voor 2005 is.

Laat uw ventilatiesysteem ook in de winter aan staan

Doe het zelf Jean Pierre Wignand — Werkvoorbereider, Barendrecht

Laat uw ventilatiesysteem ook in de winter aan staan

Nu het buiten kouder wordt, denken mensen dat het slim is om hun ventilatiesysteem uit te schakelen. Ik snap die gedachte wel. Ze denken dat er dan minder koude lucht naar binnen komt en dat ze daardoor minder hoeven te stoken. Maar dit werkt juist averechts. Om de stookkosten te beperken is het belangrijk dat er droge(re) lucht aanwezig is in de woning. Deze lucht verwarmt namelijk sneller. Het ventilatiesysteem zorgt voor de aanvoer van droge(re) lucht van buiten. Schakel dus nooit het ventilatiesysteem uit, ook niet in de herfst en de winter.

Bekijk alle tips