Menu

Tip van de vakman

Mechanische ventilatie

Tel tot drie voordat u gaat koken

De meeste ventilatiesystemen hebben drie standen. Standje 1 is de afwezigheidsstand, standje 2 is de dagstand en standje 3 gebruikt u tijdens het koken of douchen.

Een kwartier voor het douchen of koken zet u uw ventilatiesysteem op de hoogste stand. Een half uur na het douchen of koken, kunt u het systeem weer terugschakelen naar de dagstand. Ik leg dit tijdens mijn bezoeken aan klanten veelvuldig uit. Veel bewoners zijn hier niet van op de hoogte en hebben hun systeem dag en nacht op dezelfde stand zijn. Dit raad ik echt af.

Bij koken en douchen komt er veel vochtige lucht vrij. Hierdoor ontstaat schimmelvorming, die zich lastig laat verwijderen en een negatieve invloed op uw gezondheid heeft. Micro-organismen en schimmels veroorzaken immers allergieën en astmatische klachten. Om vocht te voorkomen is het van belang dat u vochtige lucht zo snel mogelijk afvoert.

Jurjen de Jong, monteur, Feenstra Ventilatie 

Meer tips over ventilatie in huis

Droge lucht warmt sneller op

Regelmatig krijg ik reacties van klanten die menen dat hun ventilatiesysteem warmte uit de woning onttrekt en daarnaast ook nog eens teveel stroom verbruikt.

Ik antwoord dan: “Wilt u het beter krijgen in de woning, dan wordt het eerst even wat minder”. Het is inderdaad zo dat reguliere ventilatiesystemen (geen WTW) warme lucht naar buiten afvoeren. Hiervoor krijgt u echter droge lucht in de woning terug. Een mooie bijkomstigheid hiervan is, dat hoe droger de lucht in de woning, des te eerder de woning is opgewarmd. Goed ventileren is dus niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee.

Zorg er echter wel voor dat de lucht die u via het ventilatiesysteem uit uw woning haalt ook weer naar binnen wordt gehaald. Zet dus met regelmaat een raam open en zorg voor open ventilatieroosters.

Nieuwe ventilatiemotoren verbruiken overigens nauwelijks energie. Lees hierover eens de blog van mijn collega Jean Pierre.

Blog ventileren feiten & fabels

Edo Lubbers, monteur, Feenstra Ventilatie

Nieuwe ventilatiebox nodig? Overweeg een CO2-gestuurd systeem

Wanneer u overweegt om het ventilatiesysteem in uw woning te vervangen, dan raad ik u aan de aanschaf van een CO2-gestuurde ventilatiebox te overwegen. Deze intelligente ventilatieboxen passen de afzuighoeveelheid automatisch aan aan de luchtkwaliteit in uw woning. U zult hierdoor een veel betere luchtkwaliteit in uw woning hebben, maar ook zal het stroomverbruik aanzienlijk verminderen. De energierekening voor een oude box komt al snel uit op € 80,- per jaar. Een nieuwe box kost vanaf ca. 275 euro, maar het jaarlijkse energiegebruik bedraagt slechts € 8,-. Zo’n investering heb je dus in een mum van tijd terugverdiend.
Bij regelmatig onderhoud zal uw CO2-gestuurde ventilatiebox circa 20 jaar mee gaan.

Bij een CO2-gestuurd systeem zullen wij de ventilatiebox vervangen en de sensor van de box, die de sturing regelt, installeren. Dit apparaatje plaatsen wij normaal gesproken naast uw kamerthermostaat.

Overweegt u niet om uw ventilatiesysteem te vervangen, maar wilt u wel de lucht in huis zo gezond mogelijk houden, vervang dan, indien van toepassing, tijdig uw filters en zorg ervoor dat uw ventilatiesysteem regelmatig wordt schoongemaakt.

Onderhoud van uw ventilatiesysteem

Jean Pierre Wignand, werkvoorbereider Feenstra

Oude ventilatiebox vreet energie

‘Woont u in een huis dat na 1984 is gebouwd? Dan heeft uw woning mechanische ventilatie. Dit systeem bestaat uit een ventilatiebox en afvoerroosters in het toilet, de badkamer en de keuken. Verouderde ventilatieboxen van vóór 2005 vreten veel energie en maken vaak lawaai. Nieuwe ventilatieboxen zijn energiezuinig. U kunt wel € 50,-tot € 70,-  per jaar besparen op de energiekosten. Bovendien is een nieuwe ventilatiebox stil en heeft deze meer luchtcapaciteit en eenvoudige draadloze bediening. Vervang daarom uw ventilatiebox als deze van voor 2005 is.’

Sidney Hermans, monteur in Barendrecht

Laat uw ventilatiesysteem ook in de winter aan staan

‘Nu het buiten kouder wordt, denken mensen dat het slim is om hun ventilatiesysteem uit te schakelen. Ik snap die gedachte wel. Ze denken dat er dan minder koude lucht naar binnen komt en dat ze daardoor minder hoeven te stoken. Maar dit werkt juist averechts. Om de stookkosten te beperken is het belangrijk dat er droge(re) lucht aanwezig is in de woning. Deze lucht verwarmt namelijk sneller. Het ventilatiesysteem zorgt voor de aanvoer van droge(re) lucht van buiten. Schakel dus nooit het ventilatiesysteem uit, ook niet in de herfst en de winter.’

Jean Pierre Wignand, werkvoorbereider Feenstra

Last van allergie? Zorg voor gezonde lucht in huis

5 tips tegen hooikoorts

  • Houd de hooikoortsverwachting in de gaten, bijvoorbeeld via www.pollennieuws.nl. Zo kunt u tijdig maatregelen treffen.
  • Zet alleen ramen open waar geen wind op staat, of plaats antipollenhorren.
  • Hang de was niet buiten te drogen want pollen klampen zich daaraan vast.
  • Vermijd bloeiende planten en snijbloemen in huis.
  • Het midden van de dag is de piektijd qua pollen in de lucht, probeer dan binnen te blijven.

5 tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer

  • Lucht de kamer ‘s ochtends 10 minuten.
  • Verwarm daarna de kamer om de relatieve luchtvochtigheid te verlagen. De ideale luchtvochtigheid is rond de 50 procent. Hang een hygrometer op om dit te checken.
  • Sla uw beddengoed open, het liefst de hele dag.
  • Was kussens en dekbedden eens in de 6-8 weken op 60 graden.
  • Was gordijnen en vitrages minimaal 1 keer per jaar.

‘Laat de mechanische ventilatie altijd aanstaan’

‘Douchen, koken, wassen en andere alledaagse activiteiten zorgen voor veel vocht in huis. Wist u dat een gezin van vier personen dagelijks zo’n 7 tot 15 liter vocht produceert? De mechanische ventilatie zorgt ervoor dat al dit vocht naar buiten kan. Maar veel mensen trekken regelmatig de stekker uit de mechanische ventilatie, omdat deze te veel lawaai maakt. Het gevolg: het vocht kan niet weg uit uw goed geïsoleerde woning. Het hoopt zich op en er ontstaat schimmel. Dat is niet goed voor uw gezondheid! Vochtige lucht wordt bovendien minder snel warm. Dus zeker in de winter kan droge lucht u heel wat stookkosten besparen. Mijn tip: laat die stekker zitten en vraag de vakman om een schoonmaakbeurt. Uw ventilatiesysteem zal dan minder geluid maken.’ 

Jean Pierre Wignand, werkvoorbereider Feenstra

VENTILATIESYSTEEM REINIGEN

‘Maak de ventielen schoon’

‘Vet en vuil kunnen de doppen van uw ventilatiesysteem verstoppen. Ze werken minder goed en kunnen storing veroorzaken. Bij harde wind kan een verstopt ventilatiesysteem bovendien een fluitend geluid maken. Schoonmaken is eenvoudig: maak de ventilatiedoppen, ook wel bekend als ventielen, los en doe ze in een sopje. Let wel goed op dat u de doppen vervolgens weer op precies dezelfde plek terugplaatst. Laat de binnenring van het systeem zitten. Als u deze verplaatst zal uw systeem minder goed werken.

Heeft u een warmteterugwin-systeem? Zuig dan regelmatig de filters uit en vervang ze om het half jaar. U kunt de filters niet wassen.’

Wilt u ervan verzekerd zijn dat uw ventilatiesysteem goed functioneert? Sluit dan een serviceabonnement af. Elke twee jaar komt de monteur langs om het systeem schoon te maken.
Danny de Groot, monteur Service bij Feenstra Ventilatie