Menu

Mechanische ventilatie onderhoud

Mechanische ventilatie reinigen

Goed ventileren is essentieel voor een gezond huis. In elk huis is vocht en vuil aanwezig. Alleen door goed te ventileren kan dit vocht de woning verlaten. Heeft u een ventilatiesysteem in huis? Dan is belangrijk uw ventilatiesysteem regelmatig te laten reinigen en onderhouden. Zo bent u verzekerd van een goed werkende mechanische ventilatie en dus ook van gezonde en frisse lucht in uw woning. Bij Feenstra kunt u kiezen voor een eenmalige reiniging of een serviceabonnement voor uw mechanische ventilatiesysteem. Ook kunt u uw ventilatiebox vervangen als deze slecht afzuigt, veel lawaai maakt of ouder is dan 15 jaar en niet meer energiezuinig werkt.

Mechanische ventilatie onderhoud

Mechanische ventilatie schoonmaken en vakkundig onderhouden

Serviceabonnement

Reiniging ventilatiebox

. Een keer per twee jaar onderhoud en reiniging van de box
. Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteem
. Reiniging van de luchtkanalen
. Onderhoud en reiniging van de ventielen
. Meting van de afzuigcapaciteit
. Afstelling van het systeem en de ventielen

€ 3,62 per maand

Serviceabonnement aanvragen

Eenmalige reiniging

Reiniging ventilatiebox + kanalen

. Reiniging van de luchtkanalen
. Onderhoud en reiniging van de box
. Onderhoud en reiniging van de ventielen
. Meting van de afzuigcapaciteit
. Afstelling van het systeem en de ventielen
. Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteem

Optioneel: Vervang voor € 295,- extra uw ventilatiebox tijdens het onderhoud

Eenmalig € 195,-

Eenmalige reiniging aanvragen

Meest gekozen

Vereniging van Eigenaren

Onderhoud ventilatiesysteem

Bestaat uw Vereniging van Eigenaren uit meer dan 10 woningen? Dan loont het om bij Feenstra een op maat gesneden advies aan te vragen. U ontvangt een vrijblijvende offerte waarmee wij inzichtelijk maken hoeveel uw VvE kan besparen op het onderhoud van het ventilatiesysteem en/of vervangen van de ventilatieboxen.

Advies voor VvE aanvragen

 • Minder kans op schimmels en vocht
 • Vermindering van luchtwegklachten
 • Altijd schone, gezonde lucht in huis
 • Afname energieverbruik en lawaai

Wat doet de monteur bij een eenmalige reiniging?

Waarom is gezonde lucht zo belangrijk?

Elke dag ademt u zo’n 11.000 liter lucht in, waarvan zo’n 80% wanneer u binnen bent. In elk huis is vocht en vuil aanwezig. Alleen door goed te ventileren kan dit de woning verlaten. Dat is belangrijk, want een te vochtig binnenklimaat kan leiden tot:

 • hoofdpijn
 • slaapproblemen
 • huidklachten
 • longaandoeningen als astma of allergieën

Middels een goed werkend ventilatiesysteem wordt gezonde lucht aangevoerd en vervuilde lucht afgevoerd. Hierdoor verminderen gezondheidsklachten zodat u kunt genieten van een huis met frisse lucht. Lees ook onze tips over ventileren.

Ons ventilatie advies

Voor een gezond huis en goed onderhouden ventilatiesysteem, adviseren wij u om minimaal elke 6 jaar een eenmalige reiniging uit te laten voeren. Daarnaast is het slim om tussentijds elke 2 jaar de ventilatiebox in huis te laten reinigen. Sluit hiervoor een serviceabonnement bij Feenstra af, zodat u hier geen omkijken naar heeft.

Ventilatiebox vervangen

Maakt de ventilatiebox in huis veel lawaai en zuigt deze slecht af? En is de ventilatiebox ouder dan 15 jaar? Dan is het slim om uw mechanische ventilatie te vervangen. Het vervangen van de ventilatie-box heeft het meeste effect wanneer ook uw ventilatiesysteem wordt gereinigd. Kies daarom voor eenmalige reiniging van uw ventilatiesysteem i.c.m. het vervangen van de box. Deze combinatie geeft u het beste rendement en een optimaal fris en gezond binnenklimaat. Vervang uw ventilatiebox gelijktijdig met het eenmalige onderhoud aan uw ventilatiesysteem. De extra investering is hiervoor € 295,-.

Ventilatiebox vervangen

Uit onderzoek blijkt dat

 • 27% van alle Nederlanders de eigen gezondheid ondergemiddeld beoordeelt
 • 49% van hen heeft last van verminderde energie en lusteloosheid
 • 66% heeft vaak last van een zere keel of loopneus
 • In 22% van de gevallen is de oorzaak vocht
 • 24% is onvoldoende frisse lucht de oorzaak van de problemen

Milieu Centraal adviseert nieuwe ventilatiebox

Voor een gezonde lucht in huis is 24 uur per dag ventilatie nodig, het hele jaar door. Veel woningen hebben hiervoor een mechanisch ventilatiesysteem. ‘Het is belangrijk om dat ventilatiesysteem goed te onderhouden’, vertelt Mariken Stolk van Milieu Centraal. ‘Hierbij vergeten mensen vaak een belangrijk onderdeel: de ventilatiebox die het systeem aanstuurt.'

Stroomverbruik oude ventilatiebox

Uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau blijkt dat bij 2,2 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie nog een oude (wisselstroom) ventilatiebox hangt. Deze box verbruikt ruim € 80,- per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar! Een nieuwe zuinige ventilatiebox verbruikt tussen de 8 - 16 euro per jaar.

Ventilatie certificeringen

 • Hier klimaatbureau
 • milieu centraal
 • MmM.png