Menu

BIK Challenge

Wat is de BIK Challenge?

BIK ChallengeDe Kamer van Koophandel organiseert samen met ‘Huren met Energie’ en ‘Bouwketens.nl’ een unieke pressure cooker rond energiezuinige woningrenovatie. Tijdens de BIK Challenge kiezen 15 woningbouwcorporaties en vastgoedeigenaren dé oplossing om hun woningen zo energiezuinig mogelijk te renoveren. Het doel hiervan is om in een korte tijd sterke business cases te genereren door vraag en aanbod bij elkaar te brengen, de lat hoog te leggen en keten- geïntegreerde samenwerking te stimuleren.

Bij de BIK Challenge is de uitdaging om voor een energiezuinig te renoveren complex een aanbod te ontwikkelen met minimaal 3 labelstappen of vanaf A en hoger. Dat kan een nul-op-de-meter, energieneutraal of een beter-op-de-meter aanbod zijn.

Tijdens de startbijeenkomst op 12 mei zijn alle uitdagingen bekend gemaakt, de procesbegeleiders en experts aan de deelnemende partijen voorgesteld en aanbiedende corsortia gematcht. In 5 maanden tijd werken zij hard om het aantrekkelijkste en meest energiezuinige aanbod te ontwikkelen voor één van de opdrachtgevers. Daarbij krijgen zij ondersteuning van een ervaren procesbegeleider en vakspecialisten

Een unieke kans voor Feenstra om in een consortium op basis van een concrete business case tot een sterkt aanbod te komen die de woningbouwcorporaties en vastgoedeigenaren in korte tijd inzicht biedt in de mogelijkheden om hun (oudere) woningbezit zeer energiezuinig te maken.

Wat levert het voor wie op?

  • Ondernemers krijgen de kans om te laten zien wat ze in huis hebben.
  • Ze kunnen een optimaal consortium vormen en nieuwe kennis binnenhalen voor de gestelde opgave.
  • Ze leren, met elkaar, integrale en innovatieve oplossingen uit te werken.
  • Ze maken een goede business case en een mooi aanbod, wat de kans vergroot om de renovatieopdracht binnen te halen!
  • Woningcorporaties en vastgoedeigenaren krijgen in korte tijd inzicht in de mogelijkheden om hun (oudere) woningvoorraad zeer energiezuinig te krijgen.
  • Ze krijgen business cases waarin oplossingen, kosten/opbrengsten en waarden als comfort en woonplezier voor de bewoners zijn opgenomen. Prestatiegerichte onderhoudsbegrotingen kunnen deel uitmaken van het resultaat.
  • Ze krijgen inzicht in waardevolle, inspirerende en overtuigende aanpakken om hun ingebrachte woningcomplex daadwerkelijk op een hoog energiezuinig niveau te krijgen, zonder verplichting tot afname.
  • Alle partijen maken kennis met regisserend opdrachtgeverschap en functioneel specificeren en hoe dit voorwaarden schept voor succes.

Wat doet Feenstra?

Feenstra vormt een consortium (bestaande uit alle disciplines) met Van der Leij Vastgoed, Architectenbureau De Twee Snoeken, Ihto/Daalderop (ventilatie & warmtepompen), Veerhuis Bouw Systemen (duurzaam bouwen) en Normteq (gespecialiseerd in engineering, levering en montage van balkons, galerijen en complete uitbouwen voor nieuwbouw, transformaties en renovaties). Met dit consortium is een business case gemaakt voor Intermaris voor het energiezuinig maken van de woningen aan het Calvajeplein in Purmerend.

Op 12 oktober presenteren wij dit plan aan de woningbouwcorporaties en vastgoedeigenaren die deelnemen aan de BIK Challenge. Uiteraard houden wij u op de hoogte