6 Elektrische alternatieven voor de cv-ketel op aardgas

Is er toekomst voor elektrisch verwarmen?

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Wijnand Florijn
  Wijnand Florijn 22 maanden geleden

  Ik zou graag eens met Feenstra om tafel willen gaan zitten om mijn bestaande CV ketel te vervangen naar een zo efficient mogelijke oplossing.
  Ik woon in Vorden en, met respect naar de Corona situatie, wil deze zomer om naar een nieuw systeem.
  Kunt en wilt u hierin voorzien??
  Hoor graag weer van u.
  Mvg,
  Wijnand Florijn
  0621 856 257.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Wijnand Florijn 21 maanden geleden

   Beste meneer Florijn,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Om te beginnen willen wij onze excuses aanbieden voor onze late reactie.

   U bent ruim op tijd om van de zomer over te gaan naar een nieuw systeem. Wij adviseren u graag naar de mogelijkheden. Bent u in de gelegenheid om ons te voorzien van uw adresgegevens, zodat de juiste collega contact kan opnemen met u? Uw adresgegevens kunt u sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Enrico Delponte
  Enrico Delponte 22 maanden geleden

  Ik doe er niets aan.

 • Gravatar for Wim Van den Steen
  Wim Van den Steen 22 maanden geleden

  Er wordt alleen over verwarming dmv CV-ketel in radiators gesproken en niet over hete lucht . Wij hebben een twee onder 1 kap woning met een gasverbruik van ongeveer 750 kub. Energielabel B, hoe zit het daarmee?

 • Gravatar for Hans
  Hans 22 maanden geleden

  Wij verwarmen d.m.v lucht lucht /warmtepompen (airco) en elektrische vloerkleden werkt perfect, daarnaast zonnepanelen geplaatst betalen alleen nog leveringskosten en onze twee elektrische laden wij ook nog.

 • Gravatar for Jaap
  Jaap 22 maanden geleden

  Wij verwarmen ons huis middels warme lucht verwarming via elektrische cv ketel, infrarood vloerverwarming en hebben warm water van een doorstroomverwarmer. All elektric dus met een verbruik van geschat 11000kwh per jaar (net een maand volledig in werking). Gelukkig brengen onze panelen dit ook op. De salderings regeling zal nog wel wat extra gaan kosten helaas, ik hoop op een snelle oplossing voor opslag eigen energie. En op een overheids regeling mbt de kosten afsluiting gas aansluiting, ongelofelijk dat dit nog zoveel kost.

  • Gravatar for jaap
   jaap Jaap 22 maanden geleden

   Zou mooi zijn, maar Leeuwarden is nog niet zo ver helaas...

  • Gravatar for jaap
   jaap Jaap 22 maanden geleden

   Tnx voor de tip: heb hem hier ook al laten verzegelen. Ze zorgen bij de netbeheerder voor een mooie vertraging, proberen je elke keer om te praten de aansluiting niet te laten afsluiten en geven ook elke keer aan dat hij na een jaar weer open moet of helemaal weg. Maar ik laat het er inderdaad maar op aan komen, ik ga geen toestemming geven, dan mogen zij de keuze maken om het zo te laten of hem weg te halen op hun kosten.

  • Gravatar for Rob
   Rob Jaap 22 maanden geleden

   Beste Jaap,
   TIP: wij hebben het gas in huis laten afsluiten voor €120,- dan betaal je geen leveringskosten meer van ongeveer €150,- per jaar. En na 1a 1,5 jaar krijg je een brief omdat ze voor de veiligheid de gaslaansluiting gratis komen verwijderen.

  • Gravatar for Hendrik Geerling
   Hendrik Geerling Jaap 22 maanden geleden

   Vraag eens na bij de gemeente. In Haarlem subsidieert de afsluiting

 • Gravatar for Gerard Bart
  Gerard Bart 22 maanden geleden

  Ik mis in dit overzicht een bespreking van de airco. Die kan ook worden omgeschakeld naar verwarming.

 • Gravatar for Paul Kraaijenhagen
  Paul Kraaijenhagen 22 maanden geleden

  Waarom wordt er niet gesproken over waterstofgas?
  Het is de oplossing met gebruikmaking van het bestaande aardgasnetwerk.

  • Gravatar for Matthijs
   Matthijs Paul Kraaijenhagen 22 maanden geleden

   Er gebeuren heel ongelukken met gas. Omdat men de kraan laat openstaan of achterstallig onderhoud, dat gebeurt nu ook. Dat kun je oplossen door onderhoud verplicht te stellen, wat heel logisch is. Dat is niet anders met gas dan met waterstof. Er zijn ongelukken gebeurd bij waterstofstations in Noorwegen, maar die ongelukken worden de hele tijd aangehaald om het dan maar helemaal niet te doen. Dat slaat natuurlijk nergens op. Waterstof is nodig omdat een CV ketel ca. 20-30kW verbruikt om water warm te krijgen. Dat kan wel elektrisch, maar dan moeten alle kabels in Nederland verzwaard worden en dat kost veel te veel geld om die piekbelasting op te vangen. Dan kun je beter waterstof produceren, ook als is minder efficient door verliezen in de opwek, je kunt beter de piek afvlakken en ook bij grote bedrijven zoals Tata kan waterstof aardgas vervangen om staal te smelten. De opwek en transport van elektriciteit naar uw woning kent ook verliezen.

  • Gravatar for Stef
   Stef Paul Kraaijenhagen 22 maanden geleden

   Er zijn wel degelijk ongelukken gebeurd met waterstof, dus ik vind een term als 'nepnieuws' echt te ver gaan. Het toepassen van waterstof lijkt mij overbodig als we beter isoleren en voor de rest alles elektrisch doen. Belachelijk om waterstof te maken met behulp van windmolens en zonne energie.

  • Gravatar for Stef
   Stef Paul Kraaijenhagen 22 maanden geleden

   Omdat alles elektrisch wordt en waterstof sowieso geen optie is voor consumenten toepassingen. Shell e.d. willen graag dat we op waterstof overgaan, maar dat is omdat dergelijke partijen daar een commercieel belang bij hebben.

  • Gravatar for Matthijs
   Matthijs Paul Kraaijenhagen 22 maanden geleden

   Dit is nepnieuws en feitelijk onjuist. Ik werk bij een netbeheerder en onderzoek heeft aangetoond dat de leidingen geschikt zijn, er zijn reeds proefwijken op waterstofgas aangesloten en er zijn CV-ketels op waterstof ontwikkeld en in ontwikkeling. Eerst zal waterstof in de leidingen worden bijgemengd, maar uiteindelijk is een nieuwe ketel nodig. Dit wordt een grote operatie zoals de overgang van kolengas naar aardgas na de 2e wereldoorlog, maar is prima te doen. Waterstof is minder gevaarlijk dan aardgas. Aardgas hoopt zich op in een woning waardoor de welbekende gasexplosies ontstaan. Waterstofgas is zo vluchtig en licht dat het zich veel sneller verspreid en dus verdund en niet de explosiegrens bereikt.

  • Gravatar for Ron Toonen
   Ron Toonen Paul Kraaijenhagen 22 maanden geleden

   Waterstofgas is extreem brandgevaarlijk. Zelfs 19x brandgevaarlijker als aardgas.
   Tevens is het het kleinste monecuul op aarde. De leidingen in de grond zijn ongeschikt. Lekkage is onvermijdelijk. Als dit gas zich ergens ophoopt is een heftige explosie van dit extreem gevaarlijke gas welgoed mogelijk.
   .geen haalbare kaart dus.

 • Gravatar for Paul Bisselink
  Paul Bisselink 22 maanden geleden

  Goede informatie. Ik ben overgeschakeld naar een elektrische boiler en heb een boiler in het cv systeem naar de radiatoren geplaatst, zodat de cv minder aanslaat en daardoor minder gas verbruikt. Niet gebruikelijk, maar het werkt wel. Daarnaast flink wat zonnepanelen geplaatst. We koken al jaren op inductie, zodat het gas verbruik puur voor de verwarming is. En dat is nu voor een volledig vrijstaande woning in het buitengebied met zo’n 1500 m2 erg laag te noemen. Dit is geschat, want het werkt nu een half jaar. We zaten voorheen voor verwarming en warm water op 3000 m2.

  • Gravatar for coraline
   coraline Paul Bisselink 22 maanden geleden

   Paul je hebt het over 1500m2, bedoel je misschien 1500 m3 gas?
   Interessant systeem, een boiler op zonneenergie levert warmte aan het cv systeem.
   Hoe groot is die boiler voor het cv systeem? Heb je dan ook nog een aparte boiler voor warm water? Of gaat dat uit dezelfde boiler? Zou graag meer info willen krijgen.

  • Gravatar for Micel
   Micel Paul Bisselink 22 maanden geleden

   Dit klinkt interessant Paul,
   Kan je iets meer vertellen over deze opstelling?

 • Gravatar for SCHURINK
  SCHURINK 22 maanden geleden

  Hybride warmtepomp laten plaatsen en gasverbruik loopt snel terug, elektriciteit wordt wel hoger maar ik heb voldoende zonnepanelen dus deze elektriciteit kost mij niets.

 • Gravatar for C.Sol
  C.Sol 22 maanden geleden

  Ik begrijp niet waarom U in de div mogelijkheden om van elektra gebruik te maken voor verwarming geen split airco hebt staan.
  Ik heb hier nl voor verwarming een split airco. Zomers koel en in de winter warm. Dit scheelt mij in de energie rekening gemiddeld 60 euro per maand wat ik goedkoper uit ben.

  • Gravatar for Axel van der Kruk
   Axel van der Kruk C.Sol 22 maanden geleden

   Mijn split airco i.c.m. zonnepanelen heeft gaat samen met een nieuwe 100 liter boiler alles voorzien. Alleen op de 1e etage was het eigenlijk te koud (slaapkamers).
   Met de huidige kou trekt de split airco het niet. Boven werd het nog kouder. Moest dus de HR-gas aanzetten. 355 dagen per jaar gaat alles goed. Nul euro energierekening (krijg zelfs terug op jaarbasis). De koudste dagen vragen dus voor een oplossing. Heb je daar suggesties voor zodat ik toch van het gas af kan?

  • Gravatar for C.Sol
   C.Sol C.Sol 22 maanden geleden

   Ik verwarm mijn kamer van ruim 100 m3 er mee.De airco draait hier 24 uur per dag en heeft een heerlijke temperatuur van gemiddeld 22 graden.De cv is hier alleen voor de warm water voorziening en gas voor het kook apparaat. Tevens als backup, maar is nog niet aan geweest.Geeft een enorme besparing op de energie rekening.

  • Gravatar for F Peeters
   F Peeters C.Sol 22 maanden geleden

   Dat gemis viel mij idd ook op... Een split unit airco is een ideale bijverwarming voor individuele ruimtes...