Van koken op steenkool naar alternatieve energiebronnen voor fossiele brandstoffen

Huurketel uitkomst voor overgang naar gasloze woning

Steenkolen

steenkolen aardgasDe meeste opa’s en oma’s hebben het nog meegemaakt. Koken op steenkolen. In elke keuken stond een zwaar fornuis waarin kolen, hout of turf werd gestookt om de platen te verhitten. De vertrekken werden warm gehouden met kolenkachels.  Als je langs de grachten loopt in de Amsterdamse binnenstad zie je bij elk pand een kelderluik. Dat was om de kolen in te scheppen. Als ik dat mijn kleinkinderen uitleg, zie ik ze met verbazing kijken. Wat een gedoe allemaal om een pannetje te verwarmen. Toch is het nog helemaal niet lang geleden.

Duurzame ontwikkelingen

En de ontwikkelingen gaan verder. Iedereen moet er rekening mee houden dat we binnen afzienbare tijd onze energie krijgen uit zonnepanelen, wind, biogas, stadswarmte, aardwarmte of bijvoorbeeld warmtepompen. Voor de generatie die nu geboren wordt, is dat straks de normaalste zaak van de wereld en kijken zij naar ons gasfornuis als mijn kleinkinderen naar steenkool.

Zo zijn in Amsterdam in 2020 de eerste wijken afgekoppeld van het gas en aangesloten op stadswarmte of een ander alternatief. Ook andere gemeenten maken haast met de gasloze woning.

Energiedoelstellingen

Deze maatregelen passen in het beleid van de overheid om onze energiedoelstellingen te halen. Fossiele brandstoffen raken immers op dus we moeten tijdig overschakelen naar alternatieve energiebronnen.

Bewoners komen echter voor een dilemma te staan. In Amsterdam worden buurten van het gas afgekoppeld. Maar welke buurten dat zijn, is nog niet bekend. Nu het weer koud is en ’s nachts vriest, worden cv-ketels op de proef gesteld. Onze monteurs krijgen dagelijks te maken met ketels die uitvallen door ouderdom of slijtage. Die moeten gewoon worden vervangen. Maar is het zinvol om een flink bedrag neer te leggen voor een nieuwe cv-ketel terwijl deze mogelijk binnen afzienbare tijd overbodig is? Normaal schrijf je de investering in 15 tot 20 jaar af. Maar wellicht gaat deze vlieger niet op door de overgang naar de gasloze woning.

Cv-ketel huren

Voor dit dilemma hebben we een oplossing bedacht. Namelijk de flexhuur ketel. Deze wordt door Feenstra bij je thuis vakkundig geïnstalleerd en onderhouden. Dit geeft je de vrijheid om na een jaar of na vijf jaar (afhankelijk van uw contract) per maand de huur op te zeggen. Dus krijg je stadswarmte, dan zit je niet vast aan een dure ketel, maar zeg je gewoon het abonnement op zonder verdere kosten. Op deze manier helpen we u graag op weg naar een schone en betaalbare toekomst. Wij noemen dat Zorgeloos huren.

Meer weten over Zorgeloos huren?

Cv-ketel huren

Henjo Groenewegen

Meer van Henjo Groenewegen

— Algemeen directeur Feenstra

Henjo Groenewegen was van juni 2013 tot juli 2018 algemeen directeur bij Feenstra. Henjo is een resultaatgedreven manager. Klanttevredenheid en medewerkersbetrokkenheid zijn voor hem de basis van een succesvol bedrijf. Henjo is getrouwd, heeft twee zonen en is grootvader. In zijn vrije tijd loopt Henjo graag hard en mag hij graag aan squash doen.

Henjo Groenewegen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Hans 4 jaren geleden

  Gravatar for Hans

  Leuk artikel. Alleen jammer dat Feenstra zo slecht reageert als je informatie aanvraagt over warmtepompen. Ze hebben zelfs een mailing gestuurd aan alle bestaande klanten.
  Als je daarop reageert krijg je direct een automatisch antwoord dat er een nieuwe mail komt om foto's te maken van je CV ketel. Alleen die mail komt pas als er zo'n 15x om vraagt.

  Vervolgens moet je dan 10 foto's maken en allerlei gegevens invullen. En vervolgens hoor je dan helemaal niets meer. Blijkbaar heeft Feenstra helemaal geen expertise over warmtepompen en doen ze alleen maar om een beetje een goede beurt te maken!

  Lekker bezig Feenstra!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wim Baardse 4 jaren geleden

  Gravatar for Wim Baardse

  Ik denk dat electrisch koken en verwarmen eerder gaat gebeuren dan een gasketel huren. Gezien de toename van windmolens en dakplaten zie ik dat eerder gebeuren. Ik heb aan 2 plafondplaten beneden voldoende.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wizardwilly 4 jaren geleden

  Gravatar for Wizardwilly

  @Ernst en Cor,
  We weten al sinds de club van Rome (eind jaren '60) dat we onze 'welvaartsbehoeften' niet blijvend kunnen voorzien met behulp van fossiele brandstoffen. 25 jaar geleden zagen we op grote schaal de effecten van de hoge zwavelconcentraties in de atmosfeer (dennenbossen op ongebufferde bodems stierven massaal af). Door het nemen van maatregelen is de uitstoot van verzurende zwavelgassen sterk verminderd, maar de uitstoot van broeikasgassen is daar bij achtergebleven. Het klimaatverdrag van Parijs voorziet in een wettelijk bindende, universele overeenkomst te sluiten voor het klimaat, en dit voor alle landen ter wereld. Afgesproken is om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, zodat de klimaatopwarming beperkt blijft tot 1,5 of 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau. Vooraanstaande klimaatwetenschappers zeggen overigens dat de ingediende plannen niet ver genoeg gaan om onder de limiet van 2 graden te blijven.
  Ik ben met jullie eens dat het vermoedelijk nog wel enige tijd gaat duren voordat op grote schaal bestaande gasnetten worden afgekoppeld, maar als we naar de noodzaak van omschakelen kijken kunnen we dat niet alleen met toekomstige nieuwbouwlocaties. Welke gebieden/wijken daarnaast ook aan de beurt zullen komen kunnen weet ik niet, maar ga er vanuit dat de druk op gebieden waar de huidige ondergrondse gas-infrastruktuur aan vervanging toe is, het grootst is. Als jij toevallig in zo'n gebied woont is het goed dat Feenstra je de mogelijkheid bied om te huren ipv een nieuwe ketel te kopen. M.i. kan het best interessant zijn als je verwacht dat jouw wijk binnen een jaar of 5, (reëel dus inclusief ingecalculeerde vertraging 7 á 9 jaar) gasloos kan worden.

  En nee, ik werk niet bij/voor Feenstra!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Cor. 4 jaren geleden

  Gravatar for Cor.

  Het klinkt allemaal geweldig, maar zijn we niet weer eens bezig het braafste jongetje van de klas te worden. Zijn ze in de andere EU landen ook zo fanatiek bezig, of gaan ze daar gewoon door met kolen, kernenergie enz. En wat te denken van Amerika en China?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ernst 4 jaren geleden

  Gravatar for Ernst

  Had gedacht dat Feenstra realistischer zou zijn. Fossiele brandstoffen raken op. Ja, hallo, alles raakt op. Maar de wereld voorraden fossiele brandstoffen zijn, bij verstandig beleid, binnen 250 jaar nog lang niet op. Nu ( waarom nu ??? ) hijgerig volledig of bijna volledig overschakelen naar Wind-energie en Zonne-energie ( PV ) zal pas mogelijk zijn als er een echte oplossing is voor een situatie waarin het bv 4 dagen achter elkaar onvoldoende waait of de hemel grijs is. Zoals in winters kan voorkomen. Zolang daar voor geen oplossing is, doorgaan met hoog rendement kolencentrales en hoogrendement gascentrales. Veilig, betrouwbaar en heel goedkoop. En die energie moet dan duidelijk goedkoper zijn dan nu. Nu worden de gasprijzen en de kWh prijzen elk jaar hoger. Vanwege wind- en Zonne-energie.
  Volle concentratie op verlaging energiegebruik in de nieuwbouw van woon- en werkomgeving.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.