De hybride warmtepomp bespaart (véél!) gas

Niet van het aardgas af, wél minder verbruiken
Sneeuw winter

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for patrick
  patrick 18 maanden geleden

  Het buitenunit kan bij mij alleen op zolder (naast of op de dakkapel) als die niet te ver van de het binnenunit en cv ketel af mag staan. Wie gaat er het dak op voor onderhoud en/of reparatie? Dat zit je al snel op 10 meter hoogte. Ik ben nog nooit een praktische invulling hiervan tegengekomen (nergens trouwens). Oplossingen in diverse situaties mbv tekeningen zou kunnen helpen om het inzichtelijker te maken. Het is allemaal nog te statisch, geef mooie praktijk voorbeelden.

 • Gravatar for patrick
  patrick 18 maanden geleden

  Het buitenunit kan bij mij alleen op zolder (naast of op de dakkapel) als die niet te ver van de het binnenunit en cv ketel af mag staan. Wie gaat er het dak op voor onderhoud en/of reparatie? Dat zit je al snel op 10 meter hoogte. Ik ben nog nooit een praktische invulling hiervan tegengekomen (nergens trouwens). Oplossingen in diverse situaties mbv tekeningen zou kunnen helpen om het inzichtelijker te maken. Het is allemaal nog te statisch, geef mooie praktijk voorbeelden.

 • Gravatar for CaKo
  CaKo 18 maanden geleden

  Als je voor hybryde installallatie meer dan 8000m3 gas verbruikt en daarna rond de 5000 is dat winst. Maar een verbruik van eerst 8000 en nu 5000 m3 is niet herkenbaar voor een gemiddeld huishouden in Nederland met een gebruik van 1200- 3000 m3 afhankelijk van type woning . Graag wat realistischer verhalen die herkenbaar zijn. Dit is wel erg misleidend!

 • Gravatar for Fred W.
  Fred W. 18 maanden geleden

  Wat ontbreekt in dit artikel zijn de installatie kosten.

 • Gravatar for Richard van de Pas
  Richard van de Pas 18 maanden geleden

  Woont die man in uw voorbeeld in een kasteel zonder glas in de ramen, gezien zijn verbruikscijfers zou je dat wel gaan geloven.
  Verder wordt er nogal luchtig gedaan over het altijd aanwezige geluid. Gebleken is dat hypersensitieve mensen door het (laag frequente) geluid van de buitenunits ziek kunnen worden.

  • Gravatar for Stef
   Stef Richard van de Pas 18 maanden geleden

   Mee eens. De verbruikscijfers zijn echt extreem hoog. Zowel van het gasverbruik, als van het elektra verbruik. Hoe kan dit? Als de cijfers wel kloppen, is het voorbeeld naar mijn mening totaal niet representatief voor de gemiddelde woonsituatie.

  • Gravatar for George Hendriks
   George Hendriks Richard van de Pas 18 maanden geleden

   Hij stookt voor het hele dorp en heeft een weed plantage op zolder gezien het elctriciteits verbruik :) Sorry grappig bedoelt.

 • Gravatar for Ronald
  Ronald 18 maanden geleden

  Volkomen misleidend verhaal. Ik verbruik 3000 Kwh en 1400 m³ gas voor een vrijstaand huis van 165 m². In het voorbeeld zitten exorbitante verbruiken en aangemaakte besparingen. Mijn kind verbruikt 360 euro per maand met een nieuw huis en aardwarmte en ik zit lekker ouderwets nog met gas en elektra op 160 euro per maand. Wie is er gek.

  • Gravatar for Stef
   Stef Ronald 18 maanden geleden

   Wij zitten met een tussenwoning (10 jaar oud, A-label, voorzien van 10 zonnepanelen op het oosten) op gemiddeld € 50,- per maand aan gas en elektra kosten. Het voorbeeld is op z'n minst nogal extreem, gesteld dat de cijfers ook kloppen. Helaas verschijnen op deze site wel vaker verhalen waar ik mijn twijfels bij heb. Dit geeft een negatieve uitstraling op Feenstra, terwijl ik verder goede ervaringen heb met hun onderhoudsservice.

 • Gravatar for Eva
  Eva 18 maanden geleden

  Wij hebben sinds 2,5 jaar ook een hybride warmtepomp. In een label A/B tussenwoning. Gasverbruik is zeker flink gedaald, en elektriciteitsverbruik gestegen. Echter: het moet onder de streep gaan om milieuwinst. Dus in totaal minder energie verbruiken én minder CO2-uitstoot. Die vlieger gaat pas op als je elektriciteit niet meer uit kolenstroom komt. Dus denk ook goed na waar je elektriciteit vandaan komt. Wij hebben naast zonnepanelen gekozen voor Van de Bron.
  Tot slot: als we er in Nederland voor kunnen zorgen dat er voldoende groen gas (uit reststromen) geproduceerd gaat worden dan kan dat het aardgas in onze hybride warmtepompen vervangen.

  • Gravatar for piet
   piet Eva 15 maanden geleden

   als je het milieu wilt helpen, heeft het echt geen zin om duizenden euros uit te geven, om die 2-3 ton co2 uitstoot per jaar van je gasverbruik te besparen. 1000 kuub gas is ongeveer 2 ton co2. het compenseren van 2 ton co2 uitstoot kost ongeveer 30 euro commercieel nu als je online zoekt. als alle nederlanders een paar tientjes per jaar aan co2 compensatie uitgaven zou dat meer co2 besparen dan alle woningen van het gas af. de overheid wil liever niet dat wij dat weten.

 • Gravatar for Peter Schnetkamp
  Peter Schnetkamp 18 maanden geleden

  Het is goed de diverse reacties te kunnen lezen om zo een klein beetje beeld te krijgen.Wat is duidelijk mis is nadere informatie over de waterpomp. Hoe groot waar te plaatsen, moeten de radiatoren aangepast worden en niet belangrijk de kosten. Ik volg het graag

 • Gravatar for Remco Rinzema
  Remco Rinzema 18 maanden geleden

  Eind 2019 een hybride warmtepomp door Feenstra laten installeren, na een (betaald) advies ook via Feenstra. Er is besparing, maar het is erg weinig: gasverbruik is van ca. 1400 naar 1200 m3 teruggegaan, dus een schamele 200 m3, elektra omhoog met ca. 600 kWh. Per saldo in Euro's dus geen besparing, terwijl 2020 qua stookgedrag (graaddagen) best te vergelijken was met 2019. Erg teleurstellend tot nog toe, al aangekaart bij Feenstra, kreeg als reactie dat 200 m3 besparing toch best redelijk was... Neem me niet kwalijk, ben een andere mening toegedaan. Moet het nog even aanzien de komende tijd, maar ik zou zeggen: wees gewaarschuwd: 70% besparen lijkt mij een theoretisch maximum en geen gemiddelde.

  • Gravatar for Albert de Voogd
   Albert de Voogd Remco Rinzema 18 maanden geleden

   Beste Remco, het valt me op dat de COP van je warmtepomp erg laag is. Namelijk net iets hoger dan 3 terwijl dit bij een goede afstelling en ook afgiftesystemen ruim boven de 4 zou moeten zijn. Ik vermoed dat je de CV ketel nog op een hoge temperatuur ingesteld hebt staan. Deze zou je op 40-50 graden moeten instellen. De vraag is wel of je dan met je afgifte systeem je huis nog warm krijgt. Mogelijk heeft Feenstra je daar niet goed geadviseerd. Vloerverwarming is ideaal. Bij radiatoren adviseer ik het gebruik van ventilatoren onder de radiator of beter nog om radiatoren met DBE aan te schaffen. Deze zijn helaas wel redelijk prijzig. Zie bijvoorbeeld de Jaga Strada.

 • Gravatar for Mark Kalter
  Mark Kalter 18 maanden geleden

  Ik vind het artikel behoorlijk misleidend. Er wordt geschermd met een besparing van €100 per maand. Met een verbruik van 8000 m3!!! Per jaar is dit vrij eenvoudig te realiseren. Gebruik in dit soort artikelen graag voorbeelden waarbij een gemiddeld verbruik van een huishouden wordt gebruikt zodat er een realistisch beeld van een mogelijke besparing wordt aangetoond.