Subsidies om duurzaam te investeren

Duurzaam investeren kan met deze regelingen

 • 31/05/2016 3:54pm
 • 1
 • 6 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 11/07/2018 4:26pm

Heeft u plannen om te investeren in een energiezuiniger huis? Slim, want het mes snijdt daarbij aan twee kanten: een lagere energierekening én een hogere woningwaarde dankzij een beter energielabel. Plus: er zijn allerlei mogelijkheden voor financiële regelingen. Lees ons stappenplan om daarin wegwijs te raken.

Stap 1: Eigen geld of een lening?

Heeft u financiële middelen waarmee u deze investering wilt doen? Of maakt u liever gebruik van een extra voordelige lening? Er zijn namelijk allerlei interessante opties om geld te lenen voor duurzame renovaties. Kijk daarvoor bij Stap 2.

Eigen geld investeren in energiebesparende maatregelen is geen gek idee nu de rentes op spaargeld zo laag zijn.Het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van 9% op een spaarrekening. Heeft u spaargeld en weet u niet zeker wat u hiermee wilt doen: sparen, aflossen, beleggen of investeren? Gebruik dan eens de rekenhulp ‘Sparen, aflossen of beleggen’ van Startpunt Geldzaken.  

Stap 2: Een lening vinden. 

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is door de lage rente aantrekkelijk voor particuliere woningeigenaren. Met de lening kunt u allerlei energiebesparende maatregelen financieren. Zoals de aanschaf van isolatie, een HRe-ketel, een zonneboiler of zonnepanelen. De lening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Via maandelijkse betalingen van de lening spreidt u de kosten over meerdere jaren. De rente bij deze lening is zo laag, dat uw maandelijkse energiebesparing die zou kunnen dekken. 

Groene leningen

Sommige banken en kredietverstrekkers hebben een speciale lening voor duurzame renovaties. Zoals de GreenLoans Lening van ALFAM, een dochter van ABN Amro.

Hypotheekfinanciering

Bij meerdere geldverstrekkers is het mogelijk om energiebesparende voorzieningen via de hypotheek te financieren. Daar gelden allerlei voorwaarden voor. U kunt de financiering aanvragen bij een hypotheekadviseur

Stap 3: Een subsidie vinden

Handige site

Subsidies zijn er vanuit de rijksoverheid, de provincie en de gemeente. Kijk daarom eerst eens op de Energiesubsidiewijzer welke subsidies, leningen en andere regelingen er voor u beschikbaar zijn. (Niet alle gemeentelijke subsidies zijn aangemeld. Informeer dus voor de zekerheid ook bij uw gemeente.) 

Subsidie voor duurzame energie

U kunt in 2018 subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel en pelletkachel. Er is dit jaar in totaal € 100 miljoen beschikbaar. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Om deze subsidie aan te kunnen vragen, moet u éérst een apparaat kopen en laten installeren. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie ervan. Voor warmtepompen lopen de bedragen uiteen van € 500,- tot € 2.500,-. Kijk voor meer op www.rvo.nl/isde

Subsidie voor VvE's

VvE’s die meerdere energiebesparende maatregelen tegelijk nemen, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. De overheid heeft geld beschikbaar gesteld om de koopsector te verduurzamen. Wel hanteren sommige gemeentes en provincies hiervoor een eigen regelgeving. Check hier welke mogelijkheden u heeft.

Subsidies combineren

U kunt subsidies soms combineren met andere financieringsmogelijkheden. U laat bijvoorbeeld een zonneboiler installeren én uw dak isoleren. Dan kunt u een subsidie combineren met een energiebesparingskrediet. Ook profiteert u dan meteen van het lage btw-tarief van 6% op isolatiewerk.

Voor dezelfde maatregel kunt u meestal geen subsidies van de gemeente en het rijk combineren. Vaak moet de gemeentelijke subsidie worden afgetrokken van de subsidie die u van het rijk ontvangt.

Stap 4: Overige financiële voordelen

Belastingvoordeel isolatie

Voor isolatiewerk aan uw woning betaalt u tót 2019 nog het lage btw-tarief van 6% (i.p.v. 21%). Voorwaarde is wel dat uw woning minstens twee jaar oud is. Het lage btw-tarief geldt in ieder geval voor het arbeidsloon isolatiespecialisten. Zijn de materiaalkosten lager dan de helft van het arbeidsloon? Dan betaalt u ook maar 6% btw over de materiaalkosten.

Belastingvoordeel zonnepanelen

U kunt de volledige btw over de investering in zonnepalen terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat levert een mooie besparing op. (Lees hier hoe u dat kunt doen.) Als bezitter van zonnepanelen kunt u een overschot aan opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Via de salderingsregeling krijgt u daar dan evenveel geld voor terug als u betaalt voor de stroom die u zelf afneemt. Deze salderingsregeling geldt tot 2020. In juli 2018 heeft minister Wiebes beloofd dat de overheid ná 2020 een vergelijkbaar financieel voordeel zal blijven bieden, maar dan met een zogenoemde terugleversubsidie.

Aan deze informatie kunnen geen rechten of verplichtingen worden ontleend. Feenstra is geen subsidieverstrekker.

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • D. Demirel 2 jaren geleden

  Gravatar for D. Demirel

  Zonnepanelen leveren haast niets op, dus een investering van niets naar mijn mening. €17,50 (bij terugleveren van 250kwh energie) per jaar levert je nog geen 18 euro op. Ik snap niet waarom men zonnepanelen zo aantrekkelijk probeert te maken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Anjo Wiering D. Demirel 20 maanden geleden

   Gravatar for Anjo Wiering

   Anvullend: Zonnepanelen leveren via salderen ruim 20 ct per kWh op! Terugleveren is (veel ) ongunstiger daarom kunt u beter ongeveer het eigen ( verwachte !) verbruik aanhouden bij het aantal aan te schaffen panelen.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare D. Demirel 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Demirel,

   U kunt een kijkje nemen op verschillende vergelijkingssites. Bijvoorbeeld: https://www.zonnepanelen.net Hier kunt u meer informatie terugvinden over de terugverdientijd.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.