Energietransitie: de balans tussen kosten en duurzaamheid

Voor de energietransitie heb je eigenlijk een glazen bol nodig

Die planeet van ons, daar maak ik me niet zo'n zorgen over. Die is er over een paar duizend jaar nog wel. Maar als we CO2 blijven uitstoten in het tempo waarin we dat nu doen, is het de vraag of wij, mensen, er dan nog wel zijn. Als we onze toekomst serieus nemen, moeten we ook serieuze maatregelen nemen. Wil je zeker weten dat je precies de juiste dingen doet, dan heb je een glazen bol nodig. 

Infographic Feenstra Energietransitie

Infographic bekijken

Milieuvriendelijk én betaalbaar

Plannen om woningen te verduurzamen moeten het milieu helpen, maar óók betaalbaar zijn. Ik zit regelmatig aan tafel met woningcorporaties om te praten over bestaande woningen die we CO2-neutraal willen maken. Bij zulke plannen kijken we tien, twintig of dertig jaar vooruit. Hoewel het niet zo duurzaam klinkt, kunnen we in zo'n geval toch een nieuwe cv-ketel (uiteraard met een zeer hoog rendement) adviseren. Over vijftien jaar bekijken we dan of het technisch mogelijk en rendabel is om voor een andere, duurzame warmtebron te kiezen.

Wat gebeurt er met de energieprijzen?

Aardgas is in Nederland nog altijd relatief goedkoop. Per Gigajoule (een eenheid om energie te meten) betalen we voor elektriciteit ongeveer drie keer zo veel als voor gas. Elektriciteit is kostbaar, omdat we het moeten opwekken in centrales, die in een aantal gevallen nog met kolen worden gestookt. Bovendien gaat bij het transport van elektriciteit veel energie verloren. Als we in Nederland de komende jaren grote stappen kunnen maken met het vergroenen van onze stroomvoorziening, kunnen de energieprijzen sterk veranderen. Windmolenparken, zonnepanelen en slimme opslag kunnen ervoor zorgen dat elektriciteit de belangrijkste energiedrager wordt en daardoor een stuk goedkoper. Gaat de gaskraan in Groningen de komende jaren verder dicht, dan zal de prijs van het aardgas juist stijgen. Er zijn allerlei elektrische systemen in ontwikkeling, onder meer voor het verwarmen van je huis, die nu misschien nog niet zo aantrekkelijk lijken. Maar in de loop van de jaren zouden zulke oplossingen wel eens een stuk goedkoper en dus heel interessant kunnen worden.

Duurzame techniek wordt steeds beter

We zien dat duurzame energiesystemen steeds beter, slimmer en efficiënter worden. Kijk maar naar zonnepanelen en warmtepompen, die vandaag véél meer rendement opleveren dan pakweg vijftien jaar geleden. Maar dat is natuurlijk geen reden om af te wachten. Maatregelen die je nú kunt nemen, moet je niet uitstellen . We moeten doen wat we kunnen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Kijk naar de lange termijn

Woningcorporaties zijn meestal eigenaar van honderden, soms duizenden woningen. Voor zo'n organisatie is het logisch om scherp op de kosten te letten én naar duurzaamheid op de lange termijn te kijken. Maar waarom zou dat voor een eigenaar van één huis eigenlijk anders liggen? Een goede installateur geeft ook particulieren graag een uitgebreid advies. Zonder glazen bol, maar met veel kennis van duurzame energie.

Meer over zonnepanelen 

Ernie van Dalen

Meer van Ernie van Dalen

— operationeel directeur

Ernie van Dalen, was van 2014 tot medio 2018 operationeel directeur bij Feenstra. Ernie is sinds zijn afstuderen op de energiebesparing van een papierfabriek in 1990, verantwoordelijk geweest voor vele energiebesparende en duurzame projecten in de installatiebranche. Het verbeteren van individuele- en teamprestaties ziet hij als een uitdaging in zijn werk. Daarnaast maakt hij zich sterk voor meer plezier in werk en leven, waarbij Ernie zijn omgeving uitdaagt bewuste keuzes te maken, zodat beslissingen weloverwogen genomen worden.

Ernie van Dalen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Cees Bakker 3 jaren geleden

  Gravatar for Cees Bakker

  De wereld verandert snel. Uw stelling in de eerste alinea kunt u niet lang meer volhouden. Binnenkort worden CV ketels onmogelijk doordat er hogere eisen aan worden gesteld.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Cees Bakker 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Bakker,

   Wij kijken goed naar de toekomst en stap voor stap kijken wij naar de mogelijkheden. Niet voor niets steunen wij het manifest rendementseis cv-ketels https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/feenstra-ondersteunt-manifest-rendementseis-cv-ketels.

   Daar waar mogelijk en waar interesse is adviseren wij bewoners de eerste duurzame stappen te zetten.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.