In 3 stappen klaar voor een gasloze toekomst

Straks (aard)gasloos wonen = nu investeren

 • 10/01/2017 5:58pm
 • 19
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 09/11/2018 3:33pm

Fossiele brandstoffen zijn langzaam op hun retour. Er verrijzen steeds meer gasloze woningen. En er zijn zelfs gemeentes met compleet gasloze wijken. Maar wat als uw huidige gasgestookte cv-ketel nú aan vervanging toe is? Koopt u dan een nieuwe of gaat u op zoek naar een gasloze installatie? Wat is de beste oplossing? We vroegen het aan Jan Liefting, productmanager verwarming bij Feenstra.

Gerelateerd
nul op de meter

Nul-op-de-meter: hoe zit dat precies?

Lees meer

‘Voordat in hele woonwijken de gaskraan dichtgaat, zijn we in 2035 of verder’, vertelt Jan. ‘In de Klimaatwet staat dat het streven is om in 2030 de CO₂-uitstoot met 49 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Maar dit is geen wettelijke eis. De wet eist alleen dat de uitstoot in 2050 met 95 procent verminderd is.’

U kunt nu nog gerust een cv-ketel kopen. Die heeft een levensduur van 12 tot 15 jaar. Maar bereid u wel alvast voor op de aardgasloze toekomst door de drie stappen van de ‘trias energetica’ te volgen. Dat is een strategie waarmee u stapje voor stapje verduurzaamt en uiteindelijk een gasloos huis overhoudt.
Jan Liefting, productmanager verwarming bij Feenstra

De trias energetica: hoe u uw huis in drie stappen verduurzaamt

In drie stappen naar gasloos wonen, dat is de trias energetica. Een strategie die eind jaren zeventig is ontwikkeld aan de TU Delft. Hij bestaat uit de volgende stappen:

 1. Beperk uw energieverbruik
  Wees bewust van de energie die u verbruikt en zorg ervoor dat u zo min mogelijk energie nodig hebt. Trek een trui aan, douche korter en laat uw huis goed isoleren zodat warmte niet weglekt. Denk hierbij aan ramen, kozijnen, buitendeuren en dak-, vloer- en spouwmuurisolatie.
 2. Gebruik duurzame energiebronnen
  Stap over op wind-, water- of zonne-energie. Laat bijvoorbeeld een zonneboiler installeren of plaats zonnepanelen op uw dak. Ook een warmtepomp hergebruikt de warmte uit de omgeving op een duurzame manier.
 3. Gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk
  Zonnepanelen of niet, waarschijnlijk is de energie die u zelf opwekt nog niet voldoende om uw hele huishouden draaiende te houden. Het tekort kunt u aanvullen met fossiele brandstoffen, maar zet deze zo efficiënt mogelijk in.   
Gerelateerd
trias energetica

Trias energetica

Lees meer

Het stappenplan van Jan voor een gasloze toekomst

Jan adviseert mensen die binnenkort hun cv-ketel moeten vervangen om gewoon een nieuwe ketel te kopen of te huren. ‘En als u het geld hebt om te investeren, steek het dan eerst in isolatie en zonnepanelen. Op termijn kunt u dan een warmtepomp kopen. Begin bijvoorbeeld met een hybride warmtepomp in combinatie met de cv-ketel. Deze pomp haalt warmte uit de ventilatielucht in huis of uit de buitenlucht en gebruikt die warmte in de centrale verwarming en voor warm water. Vervolgens kunt u overstappen op verwarmen en koken zonder gas. Bijkomende voordelen: de warmtepomp werkt op de energie die de zonnepanelen opwekken. En tegen de tijd dat u overstapt op een gasloos systeem, heeft u de investering in de zonnepanelen alweer terugverdiend.’

Tip:

In plaats van een nieuwe cv-ketel kopen, kunt u er bij Feenstra ook een huren. Dan zit u nergens aan vast en kunt u op elk gewenst moment de overstap maken naar gasloos wonen. 

Cv-ketel huren

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • d.j.lans 3 jaren geleden

  Gravatar for d.j.lans

  ik zou wel de kosten willen weten als je overgaat op gas loos wonen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • W.Dijkstra 3 jaren geleden

  Gravatar for W.Dijkstra

  Dit is een goede tip. De hele politiek praat maar over duurzaamheid etc en energieneutraal maar hoe dan. Daar hebben ze geen antwoord op. Zonnepanelen werken s,nacht niet en windenergie niet als er geen wind is. Dus dan moet er toch ergens anders energie wegkomen en of dat nu gas of elektrisch is er wordt dan toch koolwaterstof gebruikt . De enige toekomst is waterstof maar er zit nog te veel in de grond aan olie en gas en dat moet eerst verkocht worden door de oliemaatschappijen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Luc Soomers 3 jaren geleden

  Gravatar for Luc Soomers

  Geachte heer/mw.,

  Graag had ik meer informatie over een zonneboiler en een warmtepomp.
  Mijn huis in al voorzien van 18 zonnepanelen en het is na-geïsoleerd.

  Daar het een bestaand huis is met aanbouw uit 2014, ik van energie besparen houd en dus duurzaam wil leven, had ik graag meer informatie over bovenstaande genoemde onderwerpen. Waarschijnlijk kunt u me hierbij wel van informatie voorzien via de mail dacht ik zo?

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Luc Soomers

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.A. van dam 3 jaren geleden

  Gravatar for J.A. van dam

  Nou ben ik zelf timmerman in de bouw en de appartementen en woningen waar de warmte pompen waren geplaatst voor mijn werkgever waren totaal waardeloos.bewoners die electrische kachels kochten omdat het niet warm genoeg werd in huis.en wat betreft isolatie.wij hebben een huis uit 1966.en kwam er achter dat mijn spouw voor een gedeelte vol zat met tempex balletjes.overte laten maken voor spouwmuur isolatie.kreeg ik even te horen dat ik eerst die bende er uit moest laten zuigen waar ik weer een 1000 euro lichter van zou worden.dus makkelijk praten even dit en even dat maar als ik dit allemaal lees kan ik kiezen of helemaal krom liggen voor een zooitje ellende zoals zonne panelen waar als je uiteindelijk je geld er een beetje uit hebt weer aan vervanging toe bent.of het huis verkopen wat niet meer verkoopbaar is voor een nieuwbouw.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Feenstra 3 jaren geleden

  Gravatar for Feenstra

  t.a.v. de heer Huisman
  Graag adviseren wij u contact op te nemen met Alliander. .

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.P. Huisman 3 jaren geleden

  Gravatar for J.P. Huisman

  Vier maanden geleden in de kranten en andere media: Amsterdam binnenkort geheel aardgasloos. Gebeld met Nuon, ik heb binnenkort een nieuw fornuis nodig, wat moet ik nemen, een fornuis met elektrische oven en gasbranders of een geheel elektrisch fornuis. Nuon: Wij weten niet wanneer dat zal gaan gebeuren, zodra we meer informatie hebben sturen we dat op en we sturen u een e mail. Niets gehoord, geen informatie, geen e mail. Na een paar maanden toch maar eens bij het Nuon kantoor Hoekenrode binnengelopen.. ik heb binnenkort een nieuw fornuis nodig, wat moet ik nemen, een fornuis met elektrische oven en gasbranders of een geheel elektrisch fornuis. Nuon: Wij weten niet wanneer dat zal gaan gebeuren, zodra we meer informatie hebben sturen we dat op en we sturen u een e mail. Vier maanden verder, nog niets gehoord, geen informatie, geen e mail, helemaal niets. Wat een waardeloze service van Nuon..

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • JK 3 jaren geleden

  Gravatar for JK

  Nu nog de oplossingen voor oudere huizen.
  Zelf woon ik in een jaren 30 huis, wat nooit zo goed geïsoleerd kandere worden als een nieuwbouw huis en daarom kom kom ik ook niet in aanmerking voor een warmtepomp en ook heb ik onvoldoende dak oppervlak voor zonnepanelen. Ik wil graag, investeren kan en wil ik ook, ik rijd een active hybride, maar er is jammer genoeg nog een keer lange weg te gaan voordat zulke algemene adviezen breedt toepasbaar zijn! Mijn hoop is gevestigd op nieuwe innovatieve oplossingen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Feenstra 3 jaren geleden

  Gravatar for Feenstra

  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Met zijn allen staan we voor mooie uitdagingen, die soms complex, soms minder complex zullen zijn, maar veelal maatwerk vereisen.
  Ook bij bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen waar al een WTW-unit aanwezig is, zullen wij altijd gedetailleerde opname doen wanneer bewoners tot aanschaf van een warmtepomp over willen gaan. Voor woningen uit de jaren 50/60 zijn er andere prima oplossingen te realiseren, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ventilatielucht om warm water te krijgen of bijvoorbeeld laag-temperatuur radiatoren die met ventilatoren zorgen voor circulatie. Uw stelling klopt echter dat het ingrijpend is en situatie-afhankelijk om ventilatie, luchttoevoer en afgiftesystemen aan te brengen in oudere woningen.
  Als installateur brengen wij graag advies uit aan bewoners over wat voor hun specifieke situatie het meest geschikt is. Er is immers niet een oplossing die voor alle woningen passend is. Vaak zal de oplossing liggen in meervoudige ingrepen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • M. Van Hilten 3 jaren geleden

  Gravatar for M. Van Hilten

  handige tip's natuurlijk, in de huidige nieuwbouw is er al vaak een WTW unit aanwezig waardoor het redelijk eenvoudig is om later een lucht warmtepomp op aan te sluiten. echter bewoners van woningen uit de jaren 50, 60 hebben dit niet en is het erg complex en duur om dit aan te brengen. ook om over te stappen naar een individuele pomp met eigen bron of met buren een gezamenlijke bron is erg kostbaar. in dat geval moet de woning praktisch lucht dicht gemaakt worden omdat warmte verlies een nog groter obstakel is, speciale vloerverwarming zal dan ook moeten worden aangelegd. er zijn genoeg oude wijken en buurten waar dit geen haalbare kaart is, gaan gemeenten in de toekomst daar stadsverwarming aanleggen? en hoe speelt Feenstra dan in op die markt waar ook veel huidige klanten wonen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.