Maak kennis met uw nieuwe cv: de warmtepomp

 • 16/02/2017 3:08pm
 • 25
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Een woning met gas warm stoken, dat heeft z’n langste tijd wel gehad. De toekomst is aan duurzame en zuinige systemen. Zoals de warmtepomp. Maar wat is dat eigenlijk? En moeten we die nu allemaal gaan aanschaffen?

Even een paar dingen snel uitleggen, voordat we er wat dieper op ingaan. Er zijn twee soorten warmtepompen. De een haalt warmte uit de buitenlucht en de ander haalt die diep uit de grond. Vervolgens kunt u ook nog beslissen om alléén een warmtepomp te gebruiken (maar dat kan lang niet in alle huizen). Of u kiest voor een warmtepomp die samenwerkt met een cv-ketel. Deze ‘hybride’-oplossing past bijna overal.

Meer weten over het verschil tussen een gasgestookte waterstofketel en de elektrische warmtepomp? Download de whitepaper.

Jan Liefting is Product manager bij Feenstra. Hij weet alles over warmtepompen en praat u hieronder bij over dit veelbelovende systeem.

De zelfstandige warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

‘Eigenlijk werkt een warmtepomp als een omgekeerde koelkast (een koelkast onttrekt de warme lucht uit haar omgeving en voert deze af). Het systeem haalt warmte uit een natuurlijke bron, zoals de buitenlucht of de grond. Dat gebeurt met een vloeistof en een verdamper. De bron verwarmt de vloeistof en die wordt daardoor een gas. De pomp perst dat samen, zodat de temperatuur verder stijgt. En zo ontstaat voldoende warmte om een huis te verwarmen.’

Hoe gebeurt dat?

‘Het liefst via vloerverwarming. Die hoeft namelijk niet zo heet te worden en kan een huis heel gelijkmatig verwarmen. Radiatoren zijn minder geschikt voor de warmtepomp, want daarvoor zijn meestal hogere temperaturen nodig. En die kan een warmtepomp niet leveren. Bij hogere temperaturen zal de warmtepomp minder efficiënt werken. Hele hoge temperaturen kan de warmtepomp helaas niet leveren. Ook werkt een cv-ketel in combinatie met een warmtepomp beter met grote radiatoren (of radiatoren met ventilatoren), dan met kleine radiatoren.'

Hoe zorgt een warmtepomp dan voor heet water uit de kraan?

‘Daarvoor is een boilersysteem nodig met een opslagvat voor water, dat door de warmtepomp heet gehouden wordt.’

Kan een warmtepomp ook koelen in de zomer?

‘Dat is inderdaad een groot voordeel van de warmtepomp. Daarbij kunt u het proces omdraaien. Dan gaat hij net zo werken als een koelkast en daalt de temperatuur in huis. Niet alle warmtepompen zijn geschikt om te koelen.’

De hybride warmtepomp

Hoe werkt een hybride systeem?

‘Hierbij werkt een warmtepomp – meestal een luchtsysteem – samen met een hr-ketel. Het grootste deel van het jaar zal de warmtepomp keurig het huis kunnen verwarmen. Daalt de buitentemperatuur onder de 2 graden, dan neemt de cv-ketel het over. Ook springt de ketel bij als er heet water uit de kraan nodig is. Het systeem weet zelf wanneer het welke warmtebron moet gebruiken om zo rendabel mogelijk te zijn.’

Waarom zijn hybride systemen nodig?

‘Omdat die veel geschikter zijn voor de meeste bestaande huizen. Het is ideaal om wél te besparen en te verduurzamen, maar tegelijk te kunnen blijven vertrouwen op de ketel voor de zware verwarmingsklussen. Veel bestaande huizen zijn nog niet geschikt voor een zelfstandige warmtepomp. Het huis moet bijvoorbeeld heel goed geïsoleerd zijn.'

Alle voordelen op een rij

Warmtepompsystemen hebben de volgende voordelen:

 • Fantastisch rendement. Zo’n 80 procent van de energie die een warmtepomp oplevert, haalt u uit de lucht of de grond.
 • Lagere energiekosten. Omdat u nauwelijks gas meer nodig heeft, zal uw energierekening flink dalen.
 • Duurzaam. Uw CO2-uitstoot daalt met ongeveer de helft en u gebruikt nauwelijks fossiele brandstoffen meer.
 • Financiële steun. De overheid stelt subsidies beschikbaar voor duurzame systemen zoals de warmtepomp.
 • Gebruiksvriendelijk. Na de installatie heeft u geen omkijken meer naar uw warmtepomp.
 • Geluidloos. Geen borrelende leidingen, geen loeiende cv-ketel. Het systeem is geluidstil.
 • Lange levensduur. Een warmtepomp gaat naar verwachting tussen de 20 en 30 jaar mee.

Waar u rekening mee moet houden

 • Een warmtepomp als zelfstandig systeem past niet in elk huis. Zo heeft u bijvoorbeeld een goed geïsoleerd huis nodig.
 • Een bodemsysteem is de meest efficiënte warmtepomp, maar is duurder in aanschaf dan een luchtsysteem.
 • Warmtepompen zijn nieuwe systemen en nog maar weinig partijen hebben er voldoende verstand van. Laat uzelf goed adviseren en helpen door een echte vakman, zoals Feenstra.

Meer over de warmtepomp

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Clemens Merts 3 jaren geleden

  Gravatar for Clemens Merts

  Is dit system ook bruikbaar als de woning door middel van hete lucht wordt verwarmd?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Feenstra 3 jaren geleden

  Gravatar for Feenstra

  tav de heer Van Kooten
  Hetgeen u schrijft, klopt inderdaad.
  De energie die we nu en straks nog gebruiken komt bij voorkeur uit duurzame bronnen. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit uit eigen zonnepanelen opgewekt.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerard van kooten 3 jaren geleden

  Gravatar for Gerard van kooten

  Als ik het goed begrijp gebruiken die warmte wisselingsproces apparatuur
  op elektriciteit. Verhitten van het gas / samenpersen van het gas en dan is het alleen nuttig als die elektriciteit uit duurzame bronnen komt.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Feenstra 3 jaren geleden

  Gravatar for Feenstra

  Wij vinden het verstandig dat u nu al nadenkt over een (aard)gasloos tijdperk en de keuzes die u hierin zelf wilt en kunt maken.
  Elektrische cv-ketels bestaan momenteel zeker al, maar worden niet of nauwelijks toegepast. De reden hiervoor is dat deze systemen zoveel elektrische energie gebruiken dat ze duur in het gebruik zijn. Ook is er meestal een zwaardere elektra aansluiting in de woning nodig. Daarnaast zijn het elektriciteitsnet en de kabels in de straat of wijk veelal niet geschikt voor grootschalige toepassing van deze systemen.

  Feenstra verwacht dat er in de toekomst steeds meer volledig elektrische verwarmde huizen zullen komen. Echter, deze woningen zullen zwaar geïsoleerd zijn en slim geventileerd, zodat het benodigde elektriciteitsverbruik binnen de perken valt. Er zal dan ook geen sprake meer zijn van een elektrische cv-ketel, maar elke ruimte zal decentraal worden verwarmd. De verwarming zal dan verwerkt worden in de constructie van de woning. Wij vermoeden dat dit rond 2040 en later zal gaan spelen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Theo J H Tieken 3 jaren geleden

  Gravatar for Theo J H Tieken

  Ik wacht de Centrale Verwarming op ELECTRA af, welke je kan vervangen voor je Gasketel en de radiatoren kan laten hangen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.