Op weg naar een gasloze toekomst
Sprinten of wandelen richting duurzame energie
7 miljoen woningen – ‘op dat hele kleine stukje aarde’ – die nemen niet ineens allemaal tegelijk afscheid van aardgas. Dat gaat beetje bij beetje, de komende tientallen jaren. Intussen worden er nog volop gasgestookte cv-ketels geplaatst. In veel huizen is een nieuwe, zuinige hr-ketel op dit moment nog de beste oplossing. Met goede isolatie en verstandig verwarmen valt er dan nog goed te bezuinigen op de uitstoot van CO2.
Koplopers
Intussen ziet u ze hier en daar al verrijzen, de nieuwbouwprojecten met woningen zonder aardgasaansluiting. ‘All electric!’ De gelukkige bewoners ervan zijn zonder twijfel de koplopers in de gasloze race. Zij hebben hun energieschaapjes op het droge. Goed geïsoleerde en geventileerde woningen, volledig voorbereid op de toekomst. Waarin duurzaam opgewekte elektriciteit een belangrijke rol zal spelen. U ziet er Feenstra-monteurs met trotse gezichten rondlopen om prachtige innovaties te installeren. Van zonnepanelen en CO2-gestuurde ventilatiesystemen tot elektrisch verwarmde muren.
Doorlopers
Een paar straten verderop, in een jarennegentigwijk, staat een Feenstra-bus naast een hoekwoning. In de voortuin kijkt de eigenaar hoe onze monteurs zonnepanelen op zijn dak monteren. De isolatie is al goed geregeld en wie goed kijkt, ziet dat we op zolder ook meteen een warmtepomp installeren, die de cv-ketel helpt bij de huisverwarming. Deze bewoners zijn echte ‘doorlopers’ in de energietransitie – ze hebben er stevig de pas in.
Meelopers
Grote kans dat u op het gebied van duurzame energie geen kop- of doorloper bent, maar eerder een ‘meeloper’. Niks mis mee! We kunnen niet allemáál op kop. En wellicht vraagt uw huis eerst nog om aanpassingen op het gebied van isolatie of dubbel glas. Misschien heeft u al wel een nieuw ventilatiesysteem dat heel energiezuinig is én een gezonder binnenklimaat oplevert. Of anders heeft u toch in ieder geval een zuinige hr-ketel met een slimme thermostaat. En wacht u nog op een geschikt moment om een volgende stap te zetten. Zodat u geen áchterloper wordt.
Zo zullen we in Nederland met z’n allen stapsgewijs deze energieomslag maken. Vandaag nog een cv-ketel op aardgas, morgen betere isolatie in het hele huis, overmorgen laten we een warmtepomp installeren (naast de cv-ketel) en volgende week hebben we een woning die het milieu niet meer belast en ons toch al het comfort biedt dat we gewend zijn.
Benieuwd wat u nu al kunt doen om een stapje te zetten naar een gasloze toekomst?
Plaats reactie
Reacties
Een warmtepomp laten plaatsen naast de CV ketel gaat toch niet zo eenvoudig?
Moet je dan geen vloerverwarming hebben en/of speciale radiatoren laten plaatsen?
Beste meneer Hardeman,
Vloerverwarming is niet altijd nodig bij een warmtepomp. In sommige gevallen volstaan bestaande radiatoren, omdat hun afgifteoppervlakte groot genoeg is om de warmte van leidingwater met een lagere aanvoertemperatuur goed te kunnen verspreiden.
Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Dan kunt u altijd contact opnemen via [email protected] voor een op maat gemaakt advies.
Er zijn nog geen reacties.