Op weg naar een gasloze toekomst

Sprinten of wandelen richting duurzame energie

7 miljoen woningen – ‘op dat hele kleine stukje aarde’ – die nemen niet ineens allemaal tegelijk afscheid van aardgas. Dat gaat beetje bij beetje, de komende tientallen jaren. Intussen worden er nog volop gasgestookte cv-ketels geplaatst. In veel huizen is een nieuwe, zuinige hr-ketel op dit moment nog de beste oplossing. Met goede isolatie en verstandig verwarmen valt er dan nog goed te bezuinigen op de uitstoot van CO2.

Koplopers

Intussen ziet u ze hier en daar al verrijzen, de nieuwbouwprojecten met woningen zonder aardgasaansluiting. ‘All electric!’ De gelukkige bewoners ervan zijn zonder twijfel de koplopers in de gasloze race. Zij hebben hun energieschaapjes op het droge. Goed geïsoleerde en geventileerde woningen, volledig voorbereid op de toekomst. Waarin duurzaam opgewekte elektriciteit een belangrijke rol zal spelen. U ziet er Feenstra-monteurs met trotse gezichten rondlopen om prachtige innovaties te installeren. Van zonnepanelen en CO2-gestuurde ventilatiesystemen tot elektrisch verwarmde muren.

Doorlopers

Een paar straten verderop, in een jarennegentigwijk, staat een Feenstra-bus naast een hoekwoning. In de voortuin kijkt de eigenaar hoe onze monteurs zonnepanelen op zijn dak monteren. De isolatie is al goed geregeld en wie goed kijkt, ziet dat we op zolder ook meteen een warmtepomp installeren, die de cv-ketel helpt bij de huisverwarming. Deze bewoners zijn echte ‘doorlopers’ in de energietransitie – ze hebben er stevig de pas in.

Meelopers

Grote kans dat u op het gebied van duurzame energie geen kop- of doorloper bent, maar eerder een ‘meeloper’. Niks mis mee! We kunnen niet allemáál op kop. En wellicht vraagt uw huis eerst nog om aanpassingen op het gebied van isolatie of dubbel glas. Misschien heeft u al wel een nieuw ventilatiesysteem dat heel energiezuinig is én een gezonder binnenklimaat oplevert. Of anders heeft u toch in ieder geval een zuinige hr-ketel met een slimme thermostaat. En wacht u nog op een geschikt moment om een volgende stap te zetten. Zodat u geen áchterloper wordt.

Zo zullen we in Nederland met z’n allen stapsgewijs deze energieomslag maken. Vandaag nog een cv-ketel op aardgas, morgen betere isolatie in het hele huis, overmorgen laten we een warmtepomp installeren (naast de cv-ketel) en volgende week hebben we een woning die het milieu niet meer belast en ons toch al het comfort biedt dat we gewend zijn.

Benieuwd wat u nu al kunt doen om een stapje te zetten naar een gasloze toekomst?

In 3 stappen klaar voor een gasloze toekomst

Ernie van Dalen

Meer van Ernie van Dalen

— operationeel directeur

Ernie van Dalen, was van 2014 tot medio 2018 operationeel directeur bij Feenstra. Ernie is sinds zijn afstuderen op de energiebesparing van een papierfabriek in 1990, verantwoordelijk geweest voor vele energiebesparende en duurzame projecten in de installatiebranche. Het verbeteren van individuele- en teamprestaties ziet hij als een uitdaging in zijn werk. Daarnaast maakt hij zich sterk voor meer plezier in werk en leven, waarbij Ernie zijn omgeving uitdaagt bewuste keuzes te maken, zodat beslissingen weloverwogen genomen worden.

Ernie van Dalen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Max R. Hardeman 4 jaren geleden

  Gravatar for Max R. Hardeman

  Een warmtepomp laten plaatsen naast de CV ketel gaat toch niet zo eenvoudig?
  Moet je dan geen vloerverwarming hebben en/of speciale radiatoren laten plaatsen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Feenstra Max R. Hardeman 4 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra

   Beste meneer Hardeman,
   Vloerverwarming is niet altijd nodig bij een warmtepomp. In sommige gevallen volstaan bestaande radiatoren, omdat hun afgifteoppervlakte groot genoeg is om de warmte van leidingwater met een lagere aanvoertemperatuur goed te kunnen verspreiden.
   Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Dan kunt u altijd contact opnemen via [email protected] voor een op maat gemaakt advies.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.