Stap 1 in de reductie van CO2: een goed advies

Wanneer de energietransitie ook úw wereld verandertDaan Melis

- Marketeer Verwarming en Duurzame Warmte

Daan Melis (1989) kwam na zijn opleiding aan de Hanzehogeschool in Groningen in 2011 in dienst bij Feenstra. Eerst als Duurzaamheidscoördinator voor de productgroep Isolatie en daarna als marketeer Verwarming en Duurzame Warmte. In zijn tijd bij Feenstra heeft hij van dichtbij meegemaakt hoe de Feenstra-vakmensen ervoor zorgen dat huishoudens steeds meer klaar worden gemaakt voor een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Inmiddels heeft Daan de overstap gemaakt naar moederbedrijf Vattenfall, waar hij nog steeds in de hoek van duurzaamheid actief is.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Martin Kroon
  Martin Kroon 4 jaren geleden

  Zolang warmtepompeninstallaties met vele liters HFK-koudemiddelen worden gevuld, die uiterst broeikasgevaarlijk zijn, en zolang de elektriciteitsproductie grotendeels (nu >80%) op gas en steenkool gebaseerd is en met laag rendement de wp voedt, is de bewering dat de wp goed is voor het klimaat niet onderbouwd en dus misleidend. Prioriteit nr.1 is vermindering warmtebehoefte, ergo besparingsmaatregelen nemen en stookgedrag aanpassen. Er is nog veel verspilling waarbij met eenvoudige maatregelen veel energie bespaard kan worden. Een wp nu aanschaffen is geldverspilling, levert netto-netto geen klimaatwinst en komt dus te vroeg voor de energietransitie. Helaas is klakkeloos de wp promoten vooral symboolpolitiek van technisch ondeskundige politici, wat de goodwill voor de e.t. niet zal vergroten.

  • Gravatar for Pieter Zijlstra
   Pieter Zijlstra Martin Kroon 4 jaren geleden

   Martin je bent te pertinent. Er zijn verbeterde woningen uit 1988 (HR++) die met gewone radiatoren een warmtepomp (10kW) verdragen. En wanneer je groene stroom opwekt (70%) en voor de rest groene stroom inkoopt dan heb je een slag gewonnen. Terugverdientijd zal liggen in ordegrootte van 12 jaar. Ik ben er trots op!

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Martin Kroon 4 jaren geleden

   Beste meneer Kroon,

   Met ons Zorgeloos Wonen-platform willen wij graag een beeld geven van de energietransitie, wat het betekent en wat er voor mogelijkheden zijn. Wij zijn het met u eens dat de warmtepomp niet altijd de meest ideale oplossing is, vandaar dat wij ook voorstander zijn van een goed advies voor bewoners vooraf.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Marinus Morsink
  Marinus Morsink 4 jaren geleden

  Alles horende en lezende , wordt de burger straks met enorme kosten opgezadeld , terwijl in het buitenland steeds meer op gas wordt overgegaan , mijn oplossing heb ik al , ga meer hout stoken met mijn houtkachel , dikke vinger naar de milieumaffia !

 • Gravatar for Peter Stiphout
  Peter Stiphout 4 jaren geleden

  Ben benieuwd hoeveel onderhoud een warmtepomp nodig heeft

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Peter Stiphout 4 jaren geleden

   Beste meneer Stiphout,

   Wij verwacht jaarlijkse onderhoud voor lucht-water systemen met een buitenunit. En aanvullende werkzaamheden conform de voorschriften van de fabrikant.

   De buitenunit zal gecontroleerd moeten worden op vervuiling, bijvoorbeeld van bladeren of stof, dit omdat vervuiling de werking sterk beïnvloed. Ook de afvoer van het condenswater etc. moet worden gecontroleerd, om te voorkomen dat er bij vorst problemen ontstaan.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Harrie Mesker
  Harrie Mesker 4 jaren geleden

  Cisca heeft groot gelijk. Ook wij, leven naar alle tevredenheid in een oud huis waar bijvoorbeeld door enkelvoudige muren geen spouwisolatie kan worden gebruikt. Naast de info van Feenstra, ontvang ik nog meer info over de energie transitie. Mijn advies is om regelmatig bij te houden wat er in de (transitie) wereld leeft. Er zijn naast de warmtepomp en/of CV meer ontwikkelingen gaande op stook- en isolatiegebied en waar komt de gemeente, provincie of overheid mee? Hebben hun mond hiervan vol, maar ook van onze gemeente hoor je taal noch teken. Er zijn wel subsidiepotjes, maar echt blij wordt je hier alsnog ook niet van. Voorlopig de ontwikkelingen op allerlei gebied volgen en wachten wat er verder gaat gebeuren.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Harrie Mesker 4 jaren geleden

   Beste meneer Mesker,

   Het is goed te lezen dat u de energietransitie op de voet volgt.
   Elke gemeente in Nederland moet binnen nu en 3 jaar de plannen in kaart hebben gebracht. Wellicht kunt u bij uw gemeente informeren naar de status hiervan.

   Houd onze platform goed in de gaten. Zo blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, dan vernemen wij dit graag van u.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for F. Bosmans
  F. Bosmans 4 jaren geleden

  Probleem is: waar krijg je een goed, onafhankelijk advies? Ik heb verschillende bureaus benaderd, niemand reageert.
  Wat betreft de warmtepomp: ik moet er op dit moment niet aan denken dat iedereen in ons rijtje huizen op eigen houtje één gaat plaatsen!

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare F. Bosmans 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Bosmans,

   Via ons platform proberen wij iedereen zo eerlijk mogelijk te informeren. Neem eens een kijkje op de sites b.v. MilieuCentraal, de overheid of HIER Klimaatbureau.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Chrit kolkman
  Chrit kolkman 4 jaren geleden

  Als tussen oplossing vind ik een tijdje huren een goede, wat kost huren van een CV ketel met de mogelijkheid maandelijks op te zeggen?
  Is het ook een goed idee om de zogenaamde koppel met gas en elektrisch te gaan installeren ?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Chrit kolkman 4 jaren geleden

   Beste meneer Kolkman,

   Hartelijk dank voor uw reactie.

   Wij adviseren u om gebruik te maken van onze keuzehulp op onze website. Beantwoord vier eenvoudige vragen en u weet direct welke cv-ketel voor u woning geschikt is. https://www.feenstra.com/cv-ketel/advies/ketelkiezer/

   Een huurovereenkomst is voor minimaal één jaar. Na één jaar is de huurovereenkomst maandelijks opzegbaar. U kunt online een aanvraag indienen en de adviseur geeft graag advies op maat.

   Met warme groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Pieter
  Pieter 4 jaren geleden

  Ik mis in het artikel dat een warmtepomp vrij veel geluid maakt. Houd hier rekening mee, ook in het belang van de relatie met uw buren, als u in een rijtjeshuis of twee onder een kap woont. Laat u goed adviseren en laat niet alleen de prijs doorslaggevend zijn.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Pieter 4 jaren geleden

   Beste Bennie,

   Wij willen u hartelijk bedanken voor uw reactie en het is fijn te lezen dat de warmtepomp bevalt.
   De mate van het geluid van de warmtepomp is per merk en type verschillend en de manier van bevestigen is hierin ook cruciaal.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Pieter 4 jaren geleden

   Beste Pieter,

   Bedankt voor uw reactie.

   Dit is inderdaad een zinvolle aanvulling, maar dit geldt niet voor alle warmtepompen. Belangrijk is om u goed te laten adviseren en om de installatie over te laten aan een vakman. De wijze van installatie is belangrijk wanneer we het hebben over geluid.

   Met vriendelijke groet,

  • Gravatar for bennie ol
   bennie ol Pieter 4 jaren geleden

   heb een warmtepomp vind het geluid van de warmtepomp meevallen buurman heeft er ook nog nooit over beklaagt heb hem nu een jaar. zou per merk wel kunnen verschillen.

 • Gravatar for Cisca van Bommel
  Cisca van Bommel 4 jaren geleden

  Er zijn nog te veel oude huizen met enkelsteens muren en houten vloeren en voorlopig geen plannen van de gemeente voor stadsverwarming in de oude wijken van de grote steden. Het plaatsen van warmtepompen kan daar ook niet vanwege geluidsoverlast of bouwkundige beperkingen. Ook de financiële situatie van veel bewoners laat grote investeringen of het afsluiten van leningen niet toe. CV-ketels zullen de komende tientallen jaren nog steeds noodzakelijk zijn.

 • Gravatar for Ben Voltman
  Ben Voltman 4 jaren geleden

  Hoezo Co2 reductie. wel naar verre landen. Goed bezig.

  • Gravatar for Ruud Korswagen
   Ruud Korswagen Ben Voltman 4 jaren geleden

   Helemaal mee eens. Het geld dat je bespaart met isoleren en dergelijke, wordt heel vaak in dure verre reizen gestopt waarbij er GEEN BELASTING (!!) op de vliegtickets zit. Daardoor neemt de CO2-uitstoot door isoleren vaak toe heb ik berekend.