Ook na 2026 is er nog toekomst voor uw cv-ketel
Hoe lang verwarmen we nog met een cv-ketel op aardgas?
Wanneer uw cv-ketel aan vervanging toe is, moet daar straks een duurzame installatie voor in de plaats komen. Het kabinet wil die verplichting vanaf 2026 invoeren. Wat betekent dat plan voor u? Kunt u nu al iets doen of is het slimmer om nog even af te wachten? Is een warmtepomp het enige alternatief voor de cv-ketel of zijn er ook andere mogelijkheden? En hoe zit het met het onderhoud? U leest het in dit artikel.
Waarom wil het kabinet van de cv-ketel af?
Het kabinet wil de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk omlaag brengen. In de gebouwde omgeving betekent dat vooral: minder aardgas verbruiken. Om dat voor elkaar te krijgen, zou de warmtepomp de nieuwe standaard moeten worden voor het verwarmen van woningen. Ook de regering begrijpt dat zoiets niet van de ene op de andere dag mogelijk is. De maatregel om verplicht over te stappen op een duurzame verwarmingsinstallatie is daarom pas gepland over enkele jaren. In 2026, om precies te zijn. En zelfs dan is het niet zo, dat uw cv-ketel onmiddellijk de deur uit moet.
Belangrijk om te weten: warmtepompen zijn nu niet leverbaar
Feenstra is graag iedere dag aan de slag met het installeren van duurzame installaties. Helaas zijn warmtepompen op dit moment vrijwel niet verkrijgbaar. Ook bij de levering van zonnepanelen hebben we te maken met grote vertragingen. Jammer genoeg hebben we geen invloed op de verschillende oorzaken van het probleem. We informeren u altijd open en eerlijk en dat doen we ook in dit geval: overweegt u de aanschaf van een warmtepomp, dan krijgt u te maken met een lange levertijd. Het ziet er niet naar uit dat daar op korte termijn verandering in komt. Naar verwachting zullen warmtepompen zeker tot eind 2022 niet of zeer beperkt verkrijgbaar zijn. Ondanks deze vervelende situatie is het altijd verstandig om informatie te verzamelen over een duurzame en energiezuinige woning. Op Zorgeloos wonen blijven we u daarom zo goed mogelijk op de hoogte houden.
Waarom ziet het kabinet de hybride warmtepomp als de nieuwe standaard?
In de plannen om de uitstoot van CO2 te verlagen heeft het kabinet het vaak over de hybride warmtepomp. Dat is logisch, want veel bestaande woningen zijn daar nu al geschikt voor, zonder ingrijpende aanpassingen. Bij een hybride warmtepomp zorgt een (elektrische) warmtepomp het grootste deel van het jaar voor voldoende warmte in huis. Alleen op heel koude dagen springt de cv-ketel op aardgas nog even bij. Daardoor verbruikt u veel minder aardgas. Overigens heeft u bij een hybride warmtepomp de cv-ketel in de meeste gevallen ook nodig voor warm tapwater.
Zijn er ook alternatieven voor de hybride warmtepomp?
Ja. De hybride warmtepomp hoeft niet de enige mogelijkheid te zijn wanneer uw cv-ketel aan het eind van zijn levensduur is.
All-electric
Woont u in een zeer goed geïsoleerde woning, dan is het mogelijk om uw huis te gaan verwarmen met een all-electric warmtepomp. Dat is een warmtepomp die het hele jaar door voor voldoende warmte zorgt. Warm water is afkomstig van een elektrische boiler. U heeft dan dus geen gasaansluiting meer nodig. In veel gevallen is de all-electric warmtepomp geen oplossing, omdat de meeste woningen er (nog) niet geschikt voor zijn.
Warmtenet
Steeds meer woningen krijgen een aansluiting op een warmtenet. Daarbij zorgt een centrale warmtebron ervoor dat via een buizenstelsel warmte wordt getransporteerd naar een hele straat, een heel appartementengebouw of zelfs een heel stadsdeel. Sinds 2022 is elke gemeente verplicht om een Transitievisie Warmte te hebben. Daarin staat per straat en wijk hoe de gemeente de warmtevoorziening de komende jaren duurzamer gaat maken. Voordat u uw cv-ketel vervangt, is het dus verstandig om eens te informeren naar de plannen van uw gemeente.
Nieuwe technieken
Het Nederlandse klimaatbeleid is erop gericht om ons land in 2050 klimaatneutraal te maken. De doelstellingen van het kabinet zijn in grote lijnen gebaseerd op het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. De landen die dat akkoord ondertekenden, hebben beloofd zich in te spannen om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Om dat doel te bereiken, moet er zo snel mogelijk een eind komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen. Als het goed is, stoten we in 2050 per saldo geen CO2 meer uit. Om dat doel te bereiken, hebben we veel installaties die zichzelf in de praktijk al hebben bewezen. Ongetwijfeld zullen daar de komende jaren nieuwe technieken bij komen. Zo maken we steeds meer gebruik van groen gas. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld proefprojecten waarbij waterstof als alternatief voor aardgas wordt getest. In beide gevallen kunnen we gebruik maken van het bestaande netwerk van gasleidingen.
Is de cv-ketel op aardgas vanaf 2026 verboden?
Nee. Een verbod op cv-ketels is geen onderdeel van het kabinetsplan. Zo lang uw cv-ketel nog goed en veilig werkt, kunt u daar gewoon uw huis mee blijven verwarmen. Is de cv-ketel vóór 2026 aan vervanging toe? Dan is er niets op tegen om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen en daar nog jarenlang gebruik van te maken. Uiteraard is het wél verstandig om dan in ieder geval te kiezen voor een zuinige hr-ketel. Steeds meer moderne cv-ketels zijn bovendien al voorbereid op de koppeling met een hybride warmtepomp. Schaft u vóór 2026 nog een nieuwe cv-ketel aan, vraag uw installateur dan in ieder geval of de ketel geschikt is om de installatie op een later moment uit te breiden met een warmtepomp. Overstappen op een duurzame installatie wordt volgens het kabinetsplan pas verplicht als uw cv-ketel aan vervanging toe is in 2026 of daarna. Houdt uw ketel er dan mee op, dan vindt het kabinet dat u op zoek moet naar een klimaatvriendelijker manier van verwarmen.
Moet u onmiddellijk in actie komen?
Nee. Met de eventuele verplichting om uw cv-ketel te vervangen door een duurzame installatie krijgt u op z’n vroegst in 2026 te maken. Maar met energiebesparende maatregelen in en om uw huis kunt u nu al een flinke stap zetten op weg naar een duurzame toekomst. Een logisch begin is meestal het isoleren van het dak, de muren en de vloeren. Ook met dubbelglas of driedubbelglas bespaart u verrassend veel energie. Gebruikt u de komende jaren om ervoor te zorgen dat uw huis de warmte beter vasthoudt? Dan is de kans groot dat u straks moeiteloos kunt overstappen naar een (hybride) warmtepomp of een andere duurzame verwarmingsvorm.
Wat gebeurt er met het onderhoud aan mijn cv-ketel na 2026?
Voor én na 2026 is het verstandig om een contract te hebben voor onderhoud en reparaties aan uw cv-ketel. Een ketel die regelmatig een deskundige onderhouds- en inspectiebeurt krijgt, gaat langer mee, heeft minder kans op storingen en verbruikt minder energie. Feenstra blijft ook na 2026 uw cv-ketel gewoon onderhouden, volgens de voorwaarden die in uw contract staan. Ook als u een onderhoudscontract heeft met een andere erkende installateur, kunt u erop rekenen dat daar niets aan zal veranderen.
Heeft een warmtepomp ook onderhoud nodig?
Een hybride warmtepomp bestaat uit twee apparaten: een elektrische warmtepomp en een cv-ketel op gas. Beide apparaten hebben onderhoud nodig. Schaft u de komende jaren een hybride warmtepomp aan, dan zal uw installateur u ongetwijfeld de mogelijkheid bieden om een contract af te sluiten voor het onderhoud van uw nieuwe installatie.
Is het plan van het kabinet wel realistisch?
Wanneer een regering met nieuwe plannen komt, wordt daar altijd kritisch naar gekeken. En zo hoort het ook in een democratie. Ook bij het plan om vanaf 2026 de cv-ketel geleidelijk te gaan vervangen, zijn al de nodige vraagtekens gezet. Het vervangen van cv-ketels brengt veel werk met zich mee voor installatiebedrijven, die het nu al behoorlijk druk hebben. Daar komt bij dat het door diverse oorzaken al geruime tijd moeilijk is om warmtepompen en andere verwarmingsapparatuur op tijd te leveren. Helaas is dat een probleem waar Feenstra én alle andere installatiebedrijven mee te maken hebben. Gaat het ons lukken om de Nederlandse woningen binnen afzienbare tijd duurzamer te maken? De toekomst voorspellen kunnen we niet, maar we hebben er alle vertrouwen in dat de installatiebranche erin slaagt om de oplossingen te vinden die nodig zijn.
Bewoners zijn kritisch over het plan
Het plan van het kabinet om vanaf 2026 cv-ketels geleidelijk te gaan vervangen door meer duurzame verwarmingstechnieken hebben we voorgelegd aan ons Bewonerspanel. Veel respondenten zijn behoorlijk kritisch. Meer dan de helft van de mensen (56,2%) vindt het kabinetsplan ‘een slecht idee’. De bewoners vinden vooral dat ze zelf een keuze moeten kunnen maken, maar ze wijzen ook op een tekort aan warmtepompen en gekwalificeerde vakmensen. Ruim 30% van de deelnemers aan het onderzoek kan zich wél vinden in het plan van het kabinet.
Het Bewonerspanel bestaat uit enkele duizenden huurders en woningeigenaren die regelmatig een korte enquête ontvangen over een actueel woon-onderwerp. De antwoorden van de deelnemers zorgen voor waardevolle, actuele inzichten.
Wilt u lid worden van het Bewonerspanel? Dat kan.
Poll