U kunt méér met een thuisbatterij
Overschot opslaan of profiteren van prijsverschillen?
De populariteit van de thuisbatterij neemt snel toe. Steeds meer mensen verdiepen zich in de mogelijkheden van zo’n thuisaccu. Want een batterij is niet alleen geschikt om overtollige zonnestroom op te slaan. Met een thuisbatterij kunt u ook inspelen op snel veranderende energieprijzen.
Zoveel mogelijk zonnestroom zelf gebruiken
Door terugleverheffingen en de afschaffing van de salderingsregeling (per 1 januari 2027) is het aantrekkelijk om zoveel mogelijk stroom van uw zonnepanelen zelf te gebruiken. Wilt u daarbij een thuisbatterij gaan gebruiken, dan vraagt u zich waarschijnlijk af welke capaciteit er nodig is. Heeft u tien zonnepanelen van 400 Wattpiek (Wp) per paneel, dan krijgt u meestal het advies om te kiezen voor 5 tot 10 kWh aan batterijcapaciteit. Zijn er in uw woning apparaten die ’s avonds en ’s nachts relatief veel stroom (kunnen) verbruiken, dan is dat vaak een goed en logisch advies. Maar als u geen inductiekookplaat, warmtepomp, airco, boiler of laadpunt voor een auto heeft, zult u de batterij ’s nachts meestal maar voor de helft ontladen. Een kleinere thuisbatterij, met een capaciteit van 3 tot 5 kWh, ligt dan meer voor de hand. Verwacht u dat u over enkele jaren op inductie gaat koken, een warmtepomp aanschaft en/of een laadpunt voor de elektrische auto laat installeren, dan kan het wél verstandig zijn nu al te kiezen voor een ruimere capaciteit.
Welke thuisbatterij en welke capaciteit?
Thuisbatterijen zijn er in verschillende soorten en maten. De capaciteit van de accu geeft aan hoeveel energie erin kan worden opgeslagen. Een ‘stekkerbare batterij’ heeft meestal een capaciteit van 2 tot 3 kWh. In de grotere systemen, zonder stekker, kunt u meestal 5 kWh of meer opslaan.
‘Handelen’ in energie
Overdag zonne-energie opslaan en de opgeslagen energie gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Daar komt het bij een combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij meestal op neer. Maar een batterij biedt ook andere mogelijkheden. Zo zijn er mensen die met behulp van een thuisbatterij inspelen op de fluctuerende stroomprijs. De meeste energieleveranciers bieden de mogelijkheid om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Bij zo’n contract is het tarief dat u betaalt voor stroom (en eventueel gas) afhankelijk van de actuele ontwikkelingen op de energiemarkt. Op momenten dat er veel energie wordt geproduceerd (op een zonnige middag bijvoorbeeld) is de stroomprijs relatief laag. In de avonduren is het aanbod van energie kleiner, terwijl de vraag dan juist toeneemt. De prijs van elektriciteit is op zo’n moment meestal hoger.
Een thuisbatterij stelt u in staat om snel op die prijsschommelingen te reageren en zo uw energierekening omlaag te brengen. Bij een lage energieprijs is het interessant om energie van het net af te nemen en op te slaan. Is de stroomprijs hoog, dan is het aantrekkelijk om de batterij te ontladen en stroom terug te leveren aan het net of zelf te gebruiken. Er zijn ook contractvormen waarbij u de energieleverancier de regie geeft over uw thuisbatterij. De energieleverancier zal dan namens u tegen een vergoeding uw batterij laden en ontladen om zo in te spelen op de ‘onbalansmarkt’.
Wilt u op deze manier ‘handelen’ in energie, dan speelt de capaciteit van uw thuisbatterij een grote rol, maar zeker ook de snelheid waarmee u de accu kunt laden en ontladen. Een gunstige stroomprijs (relatief laag of juist relatief hoog) geldt namelijk meestal maar voor een korte periode, variërend van 15 tot 120 minuten. Hoe sneller uw thuisbatterij (ont)laadt, hoe meer u dus van het gunstige tarief kunt profiteren.
Een belangrijke eigenschap van een thuisbatterij is de c-factor (de discharche rate). Dat is een eenheid die aangeeft hoe snel een accu kan ontladen. Bijvoorbeeld: een c-factor van 0,5 betekent dat de batterij in twee uur tijd volledig kan - ontladen. Een gemiddelde ‘stekkerbare batterij’ kan ontladen met 800 Watt. Thuisbatterijen met een capaciteit tussen 5 en 10 kWh kunnen veel sneller (ont)laden.
Enkele voorbeelden:
Stekkerbare batterii van 2,4 kWh c-factor 3 volledig ontladen in 3 uur
Sigenergy 8 kWh c-factor 0,5 volledig ontladen in 2 uur
Enphase 5P c-factor 0,8 volledig ontladen in 1,25 uur
Bij de snelheid waarmee een thuisbatterij laadt en ontlaadt, speelt ook het vermogen van de omvormer van uw zonnestroominstallatie een rol. Dat vermogen is bepalend voor de hoeveelheid energie die de omvormer per minuut of per uur kan overbrengen naar het elektriciteitsnet of naar de thuisbatterij.
Einde salderingsregeling, nieuwe situatie
Inspelen op wisselende energieprijzen is vooral aantrekkelijk zolang de salderingsregeling nog van kracht is. Daardoor kunt u stroom aan het net terugleveren tegen dezelfde prijs als die u betaalt wanneer u elektriciteit van het net afneemt. Op 1 januari 2027 eindigt de salderingsregeling en daarmee verandert ook de berekening die laat zien hoeveel voordeel een thuisbatterij u kan opleveren.
Thuisbatterij als noodstroomvoorziening
In de meeste gevallen schaffen mensen een thuisbatterij aan omdat ze meer zonne-energie zelf willen gebruiken of willen inspelen op prijsschommelingen op de energiemarkt. Toch zijn er ook andere scenario’s denkbaar. Zo kunt u een thuisaccu laten installeren om in het geval van een stroomstoring altijd een kleine voorraad stroom achter de hand te hebben. Als u weet hoeveel uren of dagen u wilt kunnen overbruggen en voor welke apparaten u stroom nodig heeft, kunt u bepalen hoe groot de extra capaciteit van uw batterij moet zijn. Overigens is het goed om te weten dat de thuisaccu die is ingesteld als back-up vaak zelf ook stroom nodig heeft. Wilt u de thuisbatterij dus gaan gebruiken voor noodgevallen, let er dan op dat uw batterij een back-upfunctie voor calamiteiten heeft. In veel gevallen is ook een aanpassing in de elektrische installatie van uw woning nodig, bijvoorbeeld met gescheiden stroomgroepen, extra aarding en aanvullende componenten, zoals een back-up box of gateway. Een back-up oplossing is altijd maatwerk met extra aandacht voor veiligheid.
Piekbelasting opvangen
Is uw netaansluiting niet zwaar genoeg, dan kan een thuisbatterij op piekmomenten aanvullend vermogen leveren. Dit noemen we ook wel peak shaving. Dit is een oplossing die we veel zien in Vlaanderen en bij bedrijven die (nog) niet in aanmerking komen voor een zwaardere netaansluiting. Hier kan het installeren van een batterij een economisch haalbare oplossing zijn.
Poll