Veelgemaakte ventilatiefouten en tips voor goede ventilatie in huis
Dichtgeplakte roosters, uitgeschakelde ventilatie, potdichte ramen en andere ventilatiemissers
Per persoon ademen we dagelijks 8000 liter lucht in en uit. Een gemiddeld gezin produceert per dag 10 liter vocht. Nu ventilatie als vierde basisregel tegen verspreiding van het coronavirus wordt genoemd, is het extra belangrijk om te weten wat goede ventilatie eigenlijk is en wat je wel en vooral niet moet doen. In dit bericht de vijf grootste ventilatiemissers en vijf tips voor gezonde lucht in huis.
De vijf grootste ventilatiemissers die monteurs van Feenstra regelmatig tegenkomen:
- Dichtgeplakte ventilatieroosters, want “Door de ventilatieroosters komt veel koude of warme lucht naar binnen, waardoor je meer moet stoken of koelen.”
- Uitgeschakelde mechanische ventilatie, want “De mechanische ventilatie gebruikt veel energie.”
- Potdichte ramen en deuren, want “Nooit de ramen opendoen, want dan komt er vervuilde buitenlucht naar binnen.”
- Vieze ventilatieroosters en kanalen, want “Ik wist niet dat ik die ook schoon moet maken.”
- Een ventilator is géén ventilatie, want “Ik heb de ventilator altijd aanstaan en houd ramen en deuren dicht tegen de warmte.”
Wat is een gezond binnenklimaat en wat heeft ventilatie daar mee te maken?
Verse lucht en vochtafvoer tegen schimmels, hoofdpijn en luchtwegklachten.
- Goede ventilatie is altijd belangrijk voor de gezondheid, wel of geen corona. Ventilatie zorgt ervoor dat verse lucht (zuurstofrijk) de woning binnenkomt. Ook zorgt ventilatie ervoor dat oude (zuurstofarme) en vochtige lucht de woning verlaat.
- Frisse lucht is ‘verse’ lucht die van buitenaf de woning binnenkomt. Via een open raam of deur, via de ventilatiekanalen in de woning en via ventilatieroosters boven ramen en deuren.
- Een ventilator is géén ventilatie: een ventilator tegen de hitte verplaatst lucht; dat voelt ‘fris’ aan, maar is geen verse (zuurstofrijke) lucht.
De twee grootste veroorzakers van gezondheidsproblemen door slechte ventilatie
De twee grootste veroorzakers van gezondheidsproblemen door slechte ventilatie
- Schimmels. Een vochtige woning is een paradijs voor schimmels. Behalve dat schimmel er niet zo fraai uitziet op je wit gestucte muren en plafonds, zijn schimmels vooral schadelijk voor de gezondheid. Schimmels kunnen astma en allergieklachten verergeren en keelpijn, niezen en hoesten veroorzaken. De reden dat de meeste woningen ventilatieroosters en mechanische ventilatie hebben is dat ventilatie vocht afvoert. Een gezin produceert al gauw 10 liter vocht per dag. Dat vocht wordt afgevoerd door te ventileren. Geen vocht = geen schimmel.
- Te weinig zuurstof. Verse lucht van buiten is zuurstofrijk (zelfs als je aan de snelweg woont). Oude lucht bevat te weinig zuurstof, met als gevolg: hoofdpijn en weinig energie.
Vijf tips voor gezonde lucht in huis:
- Zorg altijd voor verse luchtaanvoer: zet dagelijks de ramen en deuren even open, óók in de winter. Bij een warmte-terugwinsysteem hoeft dit in principe niet, maar het mag natuurlijk wel.
- Bij tropische hitte: zorg dat er met regelmaat voldoende frisse, zuurstofrijke lucht van buiten wordt aangevoerd. Om de woning ’s avonds wat extra af te laten koelen én frisse lucht binnen te laten, kun je in de avonduren een ventilator voor het raam zetten. Zo komt de verse en koelere buitenlucht wat sneller de woning in.
- Check of je woning voldoende ventilatiemogelijkheden heeft: in ieder geval in de keuken, badkamer en wc. Vooral doe-het-zelvers vergeten bij het aanpassen van keuken, badkamer en wc, rekening te houden met het voldoende ventileren van de woning. Dit geldt ook voor mensen die hun woning (laten) isoleren: vergeet niet voor goede ventilatie te zorgen.
- Stand van de ventilatieknop. Zet de knop op: 2 als je thuis bent, 3 tijdens het koken en douchen, op 1 als je niet thuis bent. Heeft jouw ventilatieknop slechts twee standen: zet de knop standaard op 1 en zet de knop op 2 bij koken/douchen.
- Zorg dat de het ventilatiesysteem in de woning schoon is: maak ventilatieroosters (bij ramen en deuren) regelmatig schoon. Bij een warmte-terugwin-installatie moet je elk half jaar de filters vervangen. Laat bij mechanische ventilatie minstens om de twee jaar de motor en de afzuigventielen controleren en reinigen Laat om de zes jaar de ventilatiekanalen schoonmaken. En ter geruststelling voor de mensen die in een appartement wonen: elke woning heeft een eigen ventilatieschacht, je krijgt dus geen afgevoerde lucht van de buren in je woning.
Plaats reactie
Reacties
heb altijd de achterdeur open en boven luchtroosters meestal de ramen niet doe ik het goed genoeg met koken altijd de afzuiger.
Beste mevrouw Derks,
Bedankt voor uw bericht, het is heel goed dat u altijd uw luchtroosters open heeft staan en regelmatig de achterdeur, dit is een goede zet. Ook de afzuigkap aan met koken is zeer belangrijk, u ventileert dus al erg goed. Wat u nog zou kunnen verbeteren, maar dat moet dan wel van toepassing zijn natuurlijk, is dat u uw ventilatie box altijd zachtjes laat draaien.
Op onze site kunt u ook altijd nog de ventilatiecheck doen; https://www.feenstra.com/ventilatie/, bij meer vragen horen wij het graag!
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Er zijn nog geen reacties.