Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Aernout Notenboom
  Aernout Notenboom 21 maanden geleden

  Waterstof is als techniek al sinds 1897 bekend, de om zijn kwaliteit vermaarde appendagefabriek Schaeffer & Budenberg zu Magdeburg-Buckau maakte al in dat jaar instrumenten hiervoor, het vervoer in stalen vaten was zelfs toen al mogelijk en ongelukken hiermee zijn mij niet overgeleverd. Ons huidige gasnet is vele tientallen miljarden waard, het zou de meest achterlijke daad zijn dit als kapitaalsvernietiging uit te graven en te verschroten. Tankstations voor waterstof zijn door de bovengenoemde firma ook al sinds 1938 bekend, JUIST doorgaan met waterstof, de kennis is er!

 • Gravatar for J.W In de Betouw
  J.W In de Betouw 22 maanden geleden

  Zie best de toekomst op waterstof maar op een iets andere manier.
  Als de elektrische tijd centrales op waterstof werken dan kan alles elektrisch auto, verwarmen , koken alles.
  Om dan ons elektra net te blijven gebruiken gaan we over naar een hogere spanning per huis een trafo op de plek van de gas meter
  We kunnen dan onze apparaten blijven gebruiken

 • Gravatar for Klaas Schenk
  Klaas Schenk 22 maanden geleden

  Waterstof is volgens de enigste energiebron die al onze energie problemen kan oplossen. Dat wij aan alle kanten liggen te worstelen komt hoofdzakelijk door belangen.

 • Gravatar for Bert Aaftink
  Bert Aaftink 22 maanden geleden

  Waterstof is een uitstekende oplossing voor de transitie.
  Jammer/gemiste kans dat de overheid deze keuze niet maakt. Dit zowel voor de inwoners,industrie als de mobiliteit en transport

  • Gravatar for Hans Lippens
   Hans Lippens Bert Aaftink 17 maanden geleden

   Helemaal mee eens, overheid subsidieert dure tesla's , maar investeren in waterstof auto ' S, ho maar ....

  • Gravatar for Hans Lippens
   Hans Lippens Bert Aaftink 17 maanden geleden

   Helemaal mee eens, overheid subsidieert dure tesla's , maar investeren in waterstof auto ' S, ho maar ....

 • Gravatar for Ben
  Ben 2 jaren geleden

  Waterstof zou heel goed in de Sahara kunnen worden geproduceerd. Je bent dan wel afhankelijk van bepaalde landen maar dat ben je met olie en gas ook. Transport kan per schip naar de Eemshaven en de tankers kunnen op zichzelf ook op waterstof (brandstofcel) varen.

  • Gravatar for J.F. Vincken
   J.F. Vincken Ben 20 maanden geleden

   Wat instabiele landen, wat zonnepanelen !
   Wat dacht je van IJSLAND ?
   Van de warmte daar waterstof opwekken en via de gasleiding naar Nederland transporteren.

  • Gravatar for Han
   Han Ben 2 jaren geleden

   Geen gek idee, behalve dat je weer afhankelijk bent van instabiele landen. Er zijn al zonnepanelen die waterstof kunnen maken, van opgewekte energie, die op dat moment niet nodig is. Zodoende kan een voorraadje worden aangelegd en s'avonds of in de in de wintermaanden weer worden gebruikt om stroom van te maken. Als het voorraadvat vol is dan kun je de stroom ook opslaan in de grote accu van je auto en indien nodig ook daar weer uit halen mocht het nodig zijn. Voorwaarden zijn natuurlijk wel dat er voldoende zonnepanelen zijn, voldoende groot voorraadvat voor waterstof en een grote accu, al dan niet in een elektrische auto.

 • Gravatar for Wilma
  Wilma 2 jaren geleden

  Waarom zet de regering niet in op dit geweldige alternatief voor aardgas i.p.v. zonnepanelen (onbetrouwbaar) en windmolens (landschapsvervuiling)? Ben het helemaal eens met Pieter Wiersma; maak haast met bouwen van 1 of 2 thoriumreactors, desnoods dwingen!

  • Gravatar for Reinoud
   Reinoud Wilma 24 maanden geleden

   wedt is met 'dt' natuurlijk ;-)

  • Gravatar for Reinoud
   Reinoud Wilma 24 maanden geleden

   De regering zet hier ook op in. Alleen wet ze niet op één paard, maar op meerdere. Wat ik heel verstandig vind. Het gaat dan misschien minder snel dan we willen, maar we komen er wel.

 • Gravatar for Pieter Wiersma
  Pieter Wiersma 2 jaren geleden

  Eerst Thorium reactor's bouwen 1 of 2 deze direct inschakelen voor waterstof productie .
  Maar probeer eerst maar eens de heren die fossielen brandstof oppompen te bewegen naar andere technieken .

 • Gravatar for ron
  ron 2 jaren geleden

  we moeten van fossiele brandstof af maar ik vind al die windmolenparken helemaal niks, wat carel Blumenstock opperde, thoriumreactor , klinkt goed, die enorme bedragen die worden uitgegeven aan windmolen kunnen we beter in waterstof investeren

  • Gravatar for Swier Miedema
   Swier Miedema ron 21 maanden geleden

   Er ligt al een stapel van 400 ton afgeschreven windmolenwieken in Zeeland (de enige plek waar ze mogen worden opgeslagen) Provincie Zeeland zit daar vreselijk mee in haar maag,maar er is een oplossing...
   Het is nl. niet juist dat ze niet recyclebaar zijn, er is nu een manier beschikbaar om ze te verwerken tot bijvoorbeeld bouwelementen (tegels, putdeksels, bloembakken, kabelgoten, eigenlijk alles wat maar een vaste vorm heeft) of damwanden (als vervanging van hardhout waarvan Rijkswaterstaat per jaar 40 km plaatst (in de breedte, niet in de lengte)

  • Gravatar for P.j.
   P.j. ron 22 maanden geleden

   Helaas zijn de wieken van de windmolens niet recakelbaar zie je de hoop al voor je??

  • Gravatar for Serge
   Serge ron 23 maanden geleden

   Windmolens zijn mischien niet mooi maar altijd beter dan een vervuilende kolencentrale. En als we over 15 jaar de juiste combi gevonden hebben om succesvol over te schakelen breken we die windmolens gewoon weer af.

 • Gravatar for K.de Vries
  K.de Vries 2 jaren geleden

  Waterstof is op de lange termijn de beste oplossing! Als het maar met zonne of windenergie gemaakt word en niet zoals het in de Botlek gebeurd.

 • Gravatar for Carel Blumenstock
  Carel Blumenstock 2 jaren geleden

  De benodigde energie kan ook door fusie worden geleverd. Denk met name aan thoriumreactoren waarvan er in Azie binnenkort een stuk of 40 operationeel worden (China, India). Als we met die energie de elektrolyse uitvoeren dan lossen we een hoop problemen van nu op.

  • Gravatar for Okkie
   Okkie Carel Blumenstock 22 maanden geleden

   Een Thorium centrale is geen fusie centrale, dat is tot nog toe voorbehouden aan de Grote Centrale de Zon. Voordeel van de Thorium centrale is, dat je er geen atoombom mee kunt maken.