Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

 • 14/01/2019 11:08am
 • 132
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Voor het eerst worden in Nederland cv-ketels op waterstof geplaatst. Een belangrijke stap in de energietransitie. Waterstof kan bijdragen aan een schone, duurzame energievoorziening. Wat is waterstof precies? Waarom is het veelbelovend? Maakt u er straks in úw huis gebruik van? 

Waar komt waterstof vandaan?

Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar daarbij komt CO2 vrij en dat willen we nu juist voorkomen. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel (veel) elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we opnieuw een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. Naast zonnepanelen, windmolens en warmtepompen kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

Waterstof kunnen we opslaan

Zonnepanelen en windturbines produceren elektriciteit, maar lang niet altijd op het moment dat bedrijven en consumenten die elektriciteit ook kunnen gebruiken. Zo hebben we in de wintermaanden veel behoefte aan energie, terwijl met name zonnepanelen juist in die periode maar weinig stroom leveren. Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan hebben we nog niet. Het zou daarom wel eens heel interessant kunnen zijn om de elektriciteit van windmolens en zonnepanelen op grote schaal om te zetten in waterstof. Het grote voordeel van waterstof is namelijk dat we het, net als aardgas, wél vrij eenvoudig kunnen opslaan en vervoeren.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Waterstof via het aardgasnet

Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof. Komt de productie van waterstof eenmaal op gang, dan is het dus een koud kunstje om het in uw woning te krijgen.

Voor waterstof is een andere ketel nodig

Mocht er straks waterstof door de gasleiding stromen, dan kan de cv-ketel in uw woning niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat u uw huidige cv-ketel moet vervangen. Is die eenmaal in huis, dan kunnen de bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.

Proef in Rotterdam

In Rotterdam gaat in maart van dit jaar een proef van start met twee verschillende waterstofketels. In een appartementencomplex in de deelgemeente Rozenburg gaan de ketels een aantal woningen voorzien van warmte en warm water. Zijn de ervaringen van de bewoners positief, dan komt de toepassing van waterstof in woningen weer een stapje dichterbij. Vooral in oudere wijken is het soms onmogelijk of onbetaalbaar om huizen afdoende te isoleren. Verwarming met behulp van een warmtepomp is in zulke gevallen geen serieuze optie. Waterstof via het bestaande gasnet kan dan een oplossing zijn waardoor de investering in de woningen zelf overzichtelijk blijft. 

Maakt waterstof het isoleren van huizen overbodig?

Het is heel goed mogelijk dat waterstof een belangrijke vervanger van aardgas wordt. Maar net als aardgas is waterstof niet gratis. Het opwekken van de duurzame energie die ervoor nodig is, kost geld. En het transport van waterstofgas naar uw woning ook. Betaalt u straks meer voor een kubieke meter waterstof dan nu voor aardgas? Dat is een vraag waarop het antwoord nog niet te geven is. Maar ook in het waterstoftijdperk (als dat er komt), zal uw energierekening aanzienlijk lager zijn als uw huis de warmte goed vasthoudt. Isoleren blijft dus één van de logische maatregelen om uw woning energiezuinig te maken.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

Lees meer

Hoe zouden we kunnen overstappen op waterstof?

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw is Nederland van wijk tot wijk overgestapt op aardgas. Het is goed denkbaar en technisch mogelijk dat ook een omschakeling naar waterstof op zo'n manier, stap voor stap, zal gebeuren. Voordat het zover is, hebben we fabrieken nodig die grote hoeveelheden waterstof gaan produceren én een enorm aantal windturbines en/of zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken die voor de productie nodig is. Het distributienet is er al, in de vorm van het bestaande aardgasnet. De cv-installatie is in de meeste huizen ook al grotendeels aanwezig. De productie van waterstof zal waarschijnlijk de grootste uitdaging worden.

Waterstof is geen experiment

Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen. We weten wat we eraan hebben.

Wat kunnen we nog meer met waterstof?

Als de productie van waterstof eenmaal op gang komt, zijn de mogelijkheden groot. Zo kan de energie bijvoorbeeld worden gebruikt in brandstofcellen. Een brandstofcel levert op basis van waterstof elektriciteit en warmte aan de woning. Die elektriciteit is onder meer te gebruiken voor elektrische auto's en voor allerlei apparaten in en om het huis.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

Is waterstof gevaarlijk?

Waterstof is een brandbaar en explosief gas. Maar dat geldt ook voor aardgas. Bij het installeren van waterstofketels zullen we zeker op de veiligheid moeten letten, zoals we dat nu ook al doen bij het installeren, onderhouden en controleren van cv-ketels op aardgas. Bijkomend voordeel van waterstof: bij de verbranding komt geen koolmonoxide vrij. 

Voor de liefhebbers van scheikunde: waterstof is atoom nummer één

Geen element kom je in ons universum zo vaak tegen als het waterstofatoom. In het scheikundig periodiek systeem is waterstof atoomnummer 1. Waterstofatomen komen overigens niet in een geïsoleerde vorm voor; ze vormen altijd een verbinding met andere atomen. Twee waterstofatomen vormen samen het molecuul diwaterstof en dát bedoelen we wanneer wij het hebben over waterstof.

Wat is de energiebron van de toekomst?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • van Oerle 6 maanden geleden

  Gravatar for van Oerle

  Al langere tijd hoop ik op H2O2 als brandstof voor particulieren, hoe doet de gas cv dat?U spreekt over aanpassing e.o. andere kachel nodig, hoe gaat dat dan, mijn over buren en anderen stoken volop aardgas, hun ketels zijn nieuwer dan die van mij? U legt geen tweede gasnet aan...brand de H2O2 ketel ook op gas?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare van Oerle 6 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Van Oerle,

   Binnen nu en twee jaar moeten gemeentes hun plannen voor de warmtevoorziening in hun gemeente presenteren en kan elke bewoner in Nederland nog bewuster omgaan met de energietransitie.

   Wellicht komt er in uw wijk stadswarmte of worden er centrale units geplaatst.
   Hetgeen de netbeheerders gaan doen, weten wij ook nog niet. Wij volgen een en ander op de voet, maar hebben hier geen invloed op. Houd onze platform goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Raymond van Beusekom 6 maanden geleden

  Gravatar for Raymond van Beusekom

  Hoe wordt de frequentie geregeld als alle elekticiteitscentrales hebben moeten stoppen. Dit lijkt mij belangrijk voor de levensduur van elektronische onderdelen (hoge stroom, snel defect).

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Raymond van Beusekom 6 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van Beusekom,

   Wij als installateur hebben hier geen invloed op en hebben de kennis niet in huis om antwoord te geven op uw vragen. Wij adviseren u om contact op te nemen met een netbeheerder of energiemaatschappij, zij kunnen antwoord geven op al uw vragen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Raymond van Beusekom 6 maanden geleden

  Gravatar for Raymond van Beusekom

  Raymond.
  Ik heb de volgende vraag: als alle elektrische energiecentrales stoppen hoe wordt dan de frequentie op 50 Hz gehouden. Dit lijkt mij essentieel voor levensduur van elektronica componenten (geen te hoge stromen bij lage frequentie).

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Johannes 6 maanden geleden

  Gravatar for Johannes

  U zegt dat Technieken waarmee we de elektriciteit simpel en efficiënt gedurende een aantal maanden kunnen opslaan er nog niet zijn. De accu's van bijvoorbeeld een Tesla kan een gezin 3 maanden van energie voorzien dus deze technieken zijn er dus wel.
  Verder tast lekkage van waterstofgasvolgens een amerikaanse studie .de ozon laag aan dus of je stoot CO2 uit en je tast het klamaat aan of je stootwaterstofgas uit en de ozonlaag tast aan met gevolg van het broeikaseffect. Ik ben dus van mening dat u TE optimistisch bent over waterstofgas.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Klaas Huizinga 7 maanden geleden

  Gravatar for Klaas Huizinga

  Zonnepanelen zijn leuk maar als het een bewolkte dag is vliegt de bijdrage aan het energienet omhoog en omlaag hoe meer zonnepanelen hoe groter dat effect(windmolens kunnen stil gezet worden als het opeens hard gaat waaien). Dus mooi om alle overschot op het energie netwerk te gebruiken om waterstof te produceren. Ik ben voor het behoud van ons gasnet en apparaten om te bouwen of te vernieuwen. Super ontwikkeling!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Willem Doornbos 7 maanden geleden

  Gravatar for Willem Doornbos

  De huidige CV ketels die geschikt zijn voor aardgas hebben een andere brander nog voor waterstof. Dan hoeft toch niet de hele ketel te worden vervangen! Daarmee houden we de kosten enorm binnen de perken! De bestaande infrastructuur zou Nederland een voorsprong opleveren in de energietransitie. Neuzen richting waterstof!
  Regering en Shell (en daar zit toch al overlap heb ik zo het idee) zouden daar vol op moeten inzetten.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • jo 7 maanden geleden

  Gravatar for jo

  er staat wel dat het ook interresant is maar er moet eigenlijk staan niet interesant oja en de tekst is zoooooooooooooooooooooooooooooo saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Roland Bax 8 maanden geleden

  Gravatar for Roland Bax

  HHO Heating Systems

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Roland Bax 8 maanden geleden

  Gravatar for Roland Bax

  Al sinds enkele jaren bestaat er een prototype verwarmingsketel die (waterstof gas) distributie overbodig maakt. Via osmose en een vorm van electrolyse wordt leidingwater direct omgezet naar waterstofgas. Het stroomverbruik is laag en de hoeveelheid water is nihil. HBO hearing systems. Te vinden op Facebook. Maar daar valt wellicht te weinig aan te verdienen....

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • RFE Kaal 8 maanden geleden

  Gravatar for RFE Kaal

  Op dit moment wordt er in Tilburg getest met een zonnenpaneel die gelijk waterstof maakt . In hoeverre is het mogelijk om hiermee mee te doen aan het expiriment en is het uberhaupt mogelijk om mee te doen in testvarianten?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare RFE Kaal 8 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Kaal,

   Via dit platform geven wij enkel informatie. Wij staan niet aan de basis van dit soort onderzoekstrajecten. Dit gaat vaak via de fabrikant.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.