Zuinig zijn op uw scooter

Beveiliging, niet alleen achter de voordeur

  • 12/02/2020 12:10pm
  • 0
  • 5 min.
  • Feenstra nieuwsredactie

Jaarlijks worden in Nederland duizenden scooters gestolen. Geen prettig idee als u zelf zo’n handige tweewieler naast het huis of in de schuur heeft staan. Veilig wonen betekent immers ook dat u zich geen zorgen hoeft te maken over uw waardevolle spullen. In dit artikel leest u alles over een slimme manier om uw gestolen scooter snel weer op te sporen. 

Beveiliging: niet altijd áchter de voordeur

Bij beveiliging denken we meestal aan maatregelen waarmee u brand en inbraak kunt voorkomen of direct kunt signaleren. In geval van brand kunnen rookmelders levens redden. Wilt u het inbrekers een stuk moeilijker maken, dan kan dat op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld met een alarmsysteem en/of camerabewaking. Maar veilig wonen gaat verder dan het huis zelf. U kunt ook maatregelen nemen in de directe omgeving. En ook verder van huis kunt u uw bezittingen beveiligen. Een beveiligingssysteem voor uw scooter is daar een goed voorbeeld van.

Gerelateerd
Inbrekers afschrikken

Lampen, honden en zichtbare beveiliging schrikken af

Lees meer

Hoe werkt het?

Iedereen die wel eens iets online bestelt, kent het track and trace systeem. Daarmee kunt u op ieder moment zien waar uw pakketje zich bevindt, terwijl het onderweg is naar u. Een beveiligingssysteem voor scooters werkt volgens hetzelfde principe. Met behulp van een voertuigvolgsysteem staat u via een app altijd in verbinding met uw scooter. Op uw smartphone kunt u precies zien waar uw scooter is. Wordt de scooter verplaatst zonder dat het contact is ingeschakeld, dan krijgt u een melding. Vervolgens controleert u wat er aan de hand is. Is uw scooter omgevallen of alleen even door iemand opzij gezet? Dan meldt u via de app dat er sprake is van een vals alarm. Blijkt uw scooter inderdaad te zijn gestolen, dan laat u dat (ook via de app) direct weten aan de meldkamer.

De Alarmcentrale

De melding van een gestolen scooter komt binnen bij Alarm Control Nederland, de alarmcentrale van Feenstra. De meldkamer registreert de melding en werkt vervolgens samen met de politie om de scooter op te sporen en terug te brengen en eventuele verdachten aan te houden. Bij de alarmcentrale van Feenstra komen overigens niet alleen meldingen van scooterdiefstallen binnen, maar ook de automatische signalen van de alarm- en beveiligingssystemen in woningen. Alarm Control Nederland is een uiterst modern en heel goed beveiligd communicatiecentrum.

Gerelateerd
Inbraakpreventie dossiervorming

Op bezoek bij de alarmcentrale

Lees meer

Succesvol

Het beveiligen van scooters blijkt in de praktijk een succesvolle techniek. Meer dan 98% van de gestolen scooters die voorzien waren van het ScootSecure-volgsysteem zijn na de diefstal teruggevonden.

Slimmer wonen, veiliger wonen

Het internet biedt steeds meer mogelijkheden in en om het huis. Doordat apparaten online zowel met u als met elkaar communiceren, wordt het mogelijk om uw woonomgeving af te stemmen op de manier waarop u leeft. In zo’n smarthome woont u prettiger én veiliger. Een scooter-volgsysteem is er een goed voorbeeld van.

Meer lezen over het thema Smarthome

Smarthome

Lees meer

Vragen over privacy

De scooterbeveiliging is een gps-volgsysteem, dat de locatie van een scooter op ieder moment nauwkeurig kan bepalen. Zo’n volgsysteem roept al snel vragen op over privacy. Weet ScootSecure precies waar u met uw scooter heen rijdt? Omdat het systeem gevoelige informatie kan verzamelen, zijn er waarborgen ingebouwd. Die zorgen ervoor dat de gegevens waarover de medewerkers kunnen beschikken, altijd anoniem zijn. Bovendien volgt het bedrijf een scooter alleen nadat die door de eigenaar als gestolen is opgegeven.

Korting op verzekeringspremie

Het geavanceerde beveiligingssysteem zorgt ervoor dat een gestolen scooter bijna altijd snel weer wordt teruggevonden. Bovendien kan het systeem er op langere termijn aan bijdragen dat scooters voor dieven minder aantrekkelijk worden, waardoor het aantal diefstallen zal afnemen. Het is dan ook niet verbazend dat verzekeraars enthousiast zijn over het scooter-volgsysteem. Een aantal verzekeringsmaatschappijen geeft inmiddels een korting op de premie wanneer de scooter is voorzien van het ScootSecure-volgsysteem.

Poll

Is uw scooter al vaak gestolen?

Gecertificeerd systeem

Speciaal voor ScootSecure is een gps-systeem ontwikkeld waarmee scooters en motoren, wanneer dat nodig is, te traceren zijn. Het systeem voldoet aan het Keuringsvoorschrift TW01, waarin de eisen en testmethoden voor volgsystemen in tweewielers zijn vastgelegd. Dit voorschrift is opgesteld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), een onafhankelijke stichting die criminaliteit in Nederland wil voorkomen en bestrijden. De instantie die de keuring van het systeem heeft uitgevoerd is het keuringsinstituut KIWA/SCM.

Uw woning ook slim beveiligen? 

Bekijk de mogelijkheden van huisbeveiliging

Twee telefoontjes op een Italiaans terras

Willem Bentveld* zit op het terras van zijn Italiaanse vakantiewoning als zijn telefoon begint te zoemen. Het is zijn dochter die belt. Tien voor twaalf in de avond, rare tijd.
“Pap…”
“Ja?”
“Mijn scooter is gestolen!”
Willem haalt opgelucht adem. Het is geen leuk bericht, maar er gingen in een paar seconden al ergere dingen door zijn hoofd. Dochterlief is behoorlijk in paniek, maar Willem weet haar snel gerust te stellen. “Neem maar een taxi naar huis, ik ga kijken wat ik kan doen.”
Wat zij niet weet, maar hij wel, is dat de scooter beveiligd is. Via de app meldt hij de diefstal. Tien minuten later krijgt hij opnieuw een telefoontje, dit keer van ScootSecure. De scooter is getraceerd en de politie is ingeschakeld. De volgende dag hoort Willem dat de politie de scooterdief heeft aangehouden en de tweewieler in beslag heeft genomen. Zijn dochter kan haar scooter nog dezelfde middag op het politiebureau ophalen.

*De hierboven beschreven gebeurtenis is een voorbeeld van een praktijksituatie die zich regelmatig voordoet. De naam van de hoofdpersoon is om privacy-redenen gefingeerd.

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.