Zuiniger verwarmen zonder verbouwing

Een wet om het warm van te krijgen

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for T.M. Cramer
  T.M. Cramer 4 dagen geleden

  Ik ben alleen en verwarm alleen de huiskamer/keuken en dan nog op lage temperatuur omdat ik een dik fleece vest over mijn kleding aan heb. Ik heb dan 3 radiatoren aan (in het gangetje heel laag). Echter, als ik visite krijg, wil ik het binnen een half uur normaal warm hebben. Dat is nu geregeld, meer hoeft niet. Als ineens alle kamers op de andere verdiepingen worden verwarmd ben ik een vermogen kwijt. Dus waarom investeren in allerlei extra knoppen op oude radiatoren??? Onzin. Als het extreem koud is zet ik een paar andere radiatoren een heel klein beetje aan.

 • Gravatar for Follong
  Follong 18 maanden geleden

  Hallo, kun je een bestaande cv installatie die 15 jaar oud is ook nog waterzijdig laten inregenen. Ik heb 4 slaapkamers, badkamer en woonkamer met vloerverwarming (ook15 jaar oud)??

 • Gravatar for Wulf
  Wulf 18 maanden geleden

  Ik vind dat waterzijdig inregelen echt gelul omdat ik zelf het beste weet welke ruimte ik warm wil hebben en welke niet. Dus een ruimte die ik niet warm of maar matig warm wil daar draai ik de radiatorkraan helemaal of deel van dicht. En dan krijgt de huiskamer meer warmte. Dus... waterzijdig inregelen? Zelf doen, gewoon met de hand. Veel domotica kosten namelijk veel energie omdat, als je niet oppast, er geen touw meer aan vast te knopen is.

  • Gravatar for H.J.Schot
   H.J.Schot Wulf 18 maanden geleden

   Mijn radiatoren zijn in capaciteit door omvang van radiator aangebracht en mijn woning wordt daar door evenredig verwarmt dus is het alleen maar onnodig geld uitgeven en een mens op onkosten jagen.

 • Gravatar for Marcos
  Marcos 18 maanden geleden

  Het artikel kan wat mij betreft wat beter ingaan op de nuances die de RVO op haar site aangeeft. Als ik onderstaande lees is er GEEN verplichting om bestaande radiatoren te voorzien van een knop:

  Hydraulisch balanceren (waterzijdig inregelen) is niet mogelijk en HOEFT NIET te worden uitgevoerd als:

  een verwarmingssysteem niet beschikt over een flowregeling bij ieder(e) radiator/afgiftelichaam;
  en dat dit ook niet geplaatst wordt (vrijwillig of vanwege de eis om in iedere ruimte een thermostatissche regeling te hebben).
  Het is aan de installateur om ter plaatse te bepalen of radiatoren/afgiftelichamen beschikken over een bruikbare flowregeling

 • Gravatar for de Lange
  de Lange 18 maanden geleden

  Wij hebben alleen de radiatoren in de huiskamer-keuken open staan (bestuurd door de kamerthermostaat) Alle andere zijn dicht. Waterzijdig inregelen en thermostaatknoppen zullen dan geen energiebesparing opleveren. In ons geval is dit een zinloze maatregel die alleen maar geld kost en die zich ook op langere termijn niet terug verdient.

  • Gravatar for Wulf
   Wulf de Lange 18 maanden geleden

   MEE EENS!

 • Gravatar for H Turk
  H Turk 18 maanden geleden

  In november is bij mij een verwarmingsketel geïnstalleerd. Bij het offerte gesprek werd mij afgeraden waterzijdiginregelen te laten verrichten. Ik vind dat ik verkeerd ben voorgelicht door het bedrijf.

 • Gravatar for S van Kempen
  S van Kempen 18 maanden geleden

  Ik heb 3 weken geleden bij Feenstra een offerte aangevraagd voor de vervanging van mijn oude ketel. Bij de verkoper gevraagd hoe het nu zit met waterzijdig inregelen. Hij vertelde mij dat dit alleen geldt voor bedrijfsmatige toepassingen en niet voor particulieren. Heel vreemd dan om dit artikel te lezen.

 • Gravatar for Hans Vermeij
  Hans Vermeij 18 maanden geleden

  1) Als alle radiatoren zijn voorzien van een elektrisch geregelde thermostaatknop, is waterzijdig inregelen dan nog zinvol?

  • Gravatar for Hans Vermeij
   Hans Vermeij Hans Vermeij 18 maanden geleden

   Dank

  • Gravatar for Hans Vermeij
   Hans Vermeij Hans Vermeij 18 maanden geleden

   ????????

  • Gravatar for Hans Vermeij
   Hans Vermeij Hans Vermeij 18 maanden geleden

   ????????

  • Gravatar for Wulf
   Wulf Hans Vermeij 18 maanden geleden

   NEE. Want dan regel je de warmte overal zelf!

 • Gravatar for Louis Martens
  Louis Martens 18 maanden geleden

  Laat ik beginnen met het gegeven dat ik al heel lang van de service van Feenstra geniet en dat ik daar zelden in teleurgesteld.
  Inmiddels een opdracht gegeven om binnenkort een nieuwe CV-ketel te plaatsen.
  Vertrouwde firma, goed prijs kwaliteit verhouding ten opzicht aan andere offertes.

  Bij het opvragen van de offerte heb ik eerst onderzoek gedaan naar waterzijdig inregelen. Daar was, voor zover ik kan nagaan, op de site van Feenstra op dat moment niets over te vinden. Net als anderen heb ik er daarom naar gevraagd.

  Antwoord: het is duur en levert in de basis weinig op. Ongeveer 80 Euro per radiator, exclusief radiator knoppen. Terugverdientijd te lang.

  Nu lees ik dat het eigenlijk wettelijk verplicht is en dat ik dus mogelijk de wet overtreed.
  Daarnaast jammer dat ik op het moment van de offerte niet goed ben geïnformeerd.
  Mogelijk had k dat dan in alle offertes opgenomen om te kunnen vergelijken.

  Ik heb overigens begrepen dat waterzijdig inregelen van een aantal radiatoren niet verstandig is. Een deel van de radiatoren in ons huis staat nooit aan (slaapkamers). Daar lees ik in het artikel niets over.

  Kan een medewerker van Feenstra mij nu de juiste uitleg geven?
  Mogelijk dat ik dan nog kan overwegen waterzijdig inregelen in de opdracht alsnog mee te nemen.

  Met vriendelijke groet

  • Gravatar for Wulf
   Wulf Louis Martens 18 maanden geleden

   Je hoeft mensen van Feenstra niet de 'juiste' info te laten geven. Wanneer je de radiatorknoppen op jouw behoefte met de hand instelt dan regel je waterzijdig af. En dan blijf je het ook beter snappen dan dat het allemaal automatisch gaat.

  • Gravatar for Eric
   Eric Louis Martens 18 maanden geleden

   Het is nog geen 1 april, maar het is wel sinds 10 maart 2020 al verplicht bij de aanschaf van een nieuwe cv/warmtepomp en zelfs bij het uitbreiden of vervangen van radiatoren, zie bijvoorbeeld https://www.eigenhuis.nl/energie/maatregelen/duurzaam-verwarmen/warmtepomp/waterzijdig-inregelen-veelgestelde-vragen#/

  • Gravatar for S van Kempen
   S van Kempen Louis Martens 18 maanden geleden

   Bij mij is het nog geen 1 april maar 31 maart. Bij jou wel?

  • Gravatar for Jeroen kuiper
   Jeroen kuiper Louis Martens 18 maanden geleden

   Je weet wat voor datum het vandaag is haha.. vond het ook eerst een vreemd verhaal toen ik de kop las.. ????

 • Gravatar for Sabrina Meurs-Mens
  Sabrina Meurs-Mens 18 maanden geleden

  Dit komt op ook nogal vreemd over aangezien ik afgelopen december een nieuwe cv ketel heb laten plaatsen door Feenstra, waar ik al jaren klant ben. Niemand van Feenstra heeft mij hierop gewezen en het stond ook niet op de offerte.