Menu

Tip van de vakman

voor juist en duurzaam gebruik van uw cv-ketel en thermostaat

Een klein dopje dat levens redt

We werken bij Feenstra veilig of we werken niet. Wij doen onze uiterste best ook u altijd veilig achter te laten. In mijn carrière heb ik al veel meegemaakt. Soms ook situaties die levensgevaarlijk zijn, maar die wel simpel te verhelpen zijn.

In de afvoerpijp van uw cv-ketel zit een dopje. Om bij service en onderhoud een goede koolmonoxidemeting te doen, haalt uw installateur dit dopje er tijdelijk uit en plaatst zijn koolmonoxidemeter erin om de meting te verrichten. Na afloop plaatst hij uit uiteraard het dopje direct weer terug. Koolmonoxide in uw woning is immers levensgevaarlijk.

Helaas ben ik een keer in een woning geweest waar de bewoner gedacht heeft het dopje zélf te moeten verwijderen. In zijn ogen produceerde de afgesloten afvoerbuis teveel lawaai en zou het verwijderen van het dopje dit lawaai reduceren. Onzin natuurlijk: maakt uw systeem teveel lawaai dan is er een andere oorzaak. Ook heb ik tijdens een inspectiebeurt bij een nieuwe klant al eens meegemaakt dat het dopje helemaal niet aanwezig was.

Voor uw eigen veiligheid: als u toch naast uw cv-ketel staat, kijk dan eens of de afvoerbuis volledig gesloten is en het dopje keurig in de buis is gedraaid. Is dit niet het geval, zorg ervoor dat het dopje direct weer wordt geplaatst. U mag uiteraard ook altijd even contact met ons opnemen voor advies.

Mimoun  Ahammar – Monteur Utiliteit en Montage – Feenstra Drachten

Meer over het gevaar van koolmonoxide

Energie besparen én warme voeten

‘Draag in huis sloffen of warme sokken’

‘Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Hierdoor voelt de vloer vaak koud aan. Door het dragen van warme sloffen of sokken krijgt u het minder snel koud en hoeft u minder te stoken. Zo bespaart u energie én heeft u lekkere warme voeten.

Wist u dat u ook energie kunt besparen met vloerverwarming? Doordat uw voeten in aanraking komen met de warme vloer, heeft u het gevoel dat het een stuk warmer is dan het daadwerkelijk is. Hierdoor kan u ongeveer 2 graden lager stoken. Elke graad minder stoken levert een daling van 7 procent op in de stookkosten.’

Mike BoddeService Technicus Capelle ad IJssel

Andere bespaartips

Zet thermostaatknoppen op een vaste stand

Als je de knop op een radiator blijft verstellen, dan wordt het vaak óf te snel warm, óf koelt het te veel af. Zo heeft u nooit de gewenste binnentemperatuur en verspilt u ook nog eens energie. Zet de thermostaatknop op uw radiator daarom op een vaste stand.

Stand 2 voor 18 graden, stand 3 voor 21 graden, stand 4 voor 23 graden. De thermostaatknop op de radiator meet de temperatuur van de desbetreffende ruimte en gaat automatisch dicht als de gewenste temperatuur bereikt is.

Wordt het weer kouder, dan gaat hij weer open. Uiteraard moet de ketel hiervoor wel branden en moet uw cv-installatie de gewenste temperaturen aan kunnen. Zo heeft u altijd een aangename binnentemperatuur én bespaart u energie.’ 

Mike Bodde,Service Technicus, Capelle ad IJssel

Laat uw cv-ketel vakkundig onderhouden

Zonder regelmatig cv-ketel onderhoud kunnen er storingen optreden, kunnen onderdelen aan de cv-ketel kapot gaan en gaat het gasverbruik omhoog, wat tot hogere energiekosten leidt.

Onderhoud cv-ketel

Vul uw cv-ketel op tijd bij

‘De druk in uw cv moet tussen de 1.5 en 2 bar zijn’.

Hedendaagse cv-ketels hebben een bepaalde waterdruk nodig om goed te werken. De druk in uw cv-ketel moet daarom tussen de 1.5 en 2 bar zijn. Als de druk te laag is, kan bijvoorbeeld de driewegklep stuk gaan. Dit is het onderdeel dat ervoor zorgt dat cv-water óf naar de radiatoren gaat, óf naar de warmtewisselaar voor tapwater. Vul uw cv-systeem daarom op tijd bij met water, als de druk te laag wordt. Mocht de driewegklep toch stuk gaan, schakel dan een monteur in om deze te vervangen.’

Frank Sebrechts , Praktijkopleider/Hoofdmonteur, Capelle ad IJssel

Lees hier hoe u bijvult

Voorkom warmteverlies

Cv-leidingen die onvoldoende geïsoleerd zijn verliezen hun warmte. Vooral wanneer leidingen door koude ruimtes lopen kan dit aanzienlijk zijn. Het isoleren van cv-leidingen kunt u eenvoudig zelf doen. Het materiaal is in elke bouwmarkt te koop en het aanbrengen ervan is eenvoudig. Soms is energiebesparen razend gemakkelijk.

Yücel Yalcin,  Hoofdmonteur, Feenstra Heerhugowaard

Meer over slim stoken?

‘Geef radiatoren de ruimte’

‘Zet geen spullen op of tegen de radiatoren’ ‘Een radiator kan nauwelijks tot geen warmte afgeven als er spullen op of tegenaan staan. Zorg er daarom voor dat uw radiatoren ‘vrij’ zijn. Plaats dus geen bank voor uw radiator en laat er geen spullen op slingeren.’

Mike Bodde, Service Technicus Capelle ad IJssel

Meer over energiebesparen

Hoe weet u of de brander van uw Nefit-ketel al is vervangen?

Afgelopen weekend haalden de Nefit TopLine-cv-ketels uit  2006/2009 volop het nieuws. Ook Feenstra installeerde deze ketels en ontving vragen van klanten.

 

Waar gaat dit over?

Fabrikant Nefit heeft in verband met een mogelijke smeltschade die eventueel kan ontstaan de onderhoudsinstructie voor bovengenoemde cv-ketels gewijzigd. Zowel Nefit als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geven aan dat als de vervanging binnen de komende twee jaar gedurende het reguliere onderhoud plaats vindt, dit voldoende veilig zou zijn.

Gezien de onrust die bij verschillende klanten is ontstaan, heeft Feenstra echter besloten het onderhoud aan genoemde ketels versneld uit te voeren. Klanten die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen hierover separaat bericht.

Graag laat ik weten dat mijn collega’s en ik tijdens regulier onderhoud reeds bij veel klanten deze zogenoemde ‘versie 1’-branders vervangen hebben. Desalniettemin heeft ons klantcontactcentrum afgelopen week veel vragen van klanten en niet-klanten over deze ketels ontvangen. De belangrijkste vraag hierbij was: hoe weet ik dat de brander al vervangen is? Ons klantcontactcentrum kan in haar onderhoudsbestand zien of de brander reeds is vervangen. Mocht de vervanging reeds plaatsgevonden hebben, dan komen wij niet bij u langs voor een vervroegd onderhoud.

Armand Gummels, hoofdmonteur Amsterdam

 

Moet u zich zorgen maken wanneer er nog geen vervanging heeft plaatsgevonden?

Nefit en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geven aan dat het hier gaat om een gewijzigde onderhoudsinstructie, niet over een terugroepactie van het product. Desondanks trekken wij in voorkomende gevallen het onderhoud aan de genoemde cv-ketels naar voren.

Wilt u meer informatie over uw specifieke situatie?
Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice op telefoonnummer 088 8455 000.

Geen klant van Feenstra?

Bent u nog geen klant van Feenstra en heeft u een Nefit-ketel uit deze periode?
Wij voeren graag een inspectiebeurt uit. Vermeld tijdens uw gesprek dat het om de Nefit Topline-ketel uit de periode 2006/2009 gaat.

Cv-ketel inspectie + onderhoudsbeurt

Laat uw installatie inregelen, dat bespaart geld

Minder lang wachten op een lekker warm huis en minder betalen voor uw energiekosten, wie wil dat nu niet? Of voelt de ene kamer in huis koud aan, terwijl het in de andere bloedheet is, waardoor u de thermostaat maar hoger zet en dus meer energie verbruikt? Herkent u dat?

Het kan zijn dat de radiatoren van uw cv-installatie beter ingeregeld kunnen worden, uw cv-ketel uit balans is of dat de ketelinstellingen niet goed zijn ingesteld op de grootte van uw huis en uw eigen wensen.

Wij helpen u graag door bijvoorbeeld de kranen van uw radiator beter in te regelen of  het vermogen van uw ketel beter in af te stellen naar aanleiding van uw wensen. Als wij tijdens een service- en onderhoudsbeurt toch bij u in huis zijn, is dat laatste een kleine moeite. Voor het inregelen van uw radiatoren maken wij graag een offerte en een aparte afspraak.

Jacco Feller, hoofdmonteur in Heerhugowaard

Advies aanvragen

 

Blijf in gesprek met uw vakman


Ik kom bij vele klanten over de vloer om de cv-ketel te onderhouden en dat wil ik naar volle tevredenheid doen. Soms is het lastig inschatten waar de bewoner zich comfortabel bij voelt. Zit hij/zij bijvoorbeeld graag met de rug tegen een hele warme radiator of wordt de voorkeur gegeven aan het geleidelijk opwarmen van de woning? Vindt men veel energie besparen belangrijk of ligt de voorkeur bij altijd snel warm water? Overal warmte in de woning of alleen in de woonkamer? Soms is de best technische oplossing niet waar de klant het meest tevreden van wordt. Heeft u specifieke wensen of vragen, stel ze ons! Mijn collega’s of ik kijken dan welke technische oplossing/instelling het beste past bij uw specifieke wensen. U tevreden, wij tevreden!

Tayzaro Jospeha, Service/onderhoudsmonteur Drachten

‘Laat uw cv-ketel niet onnodig aanslaan’

‘Veel mensen hebben mengkranen in de keuken en badkamer standaard op halverwege staan. De kraan staat dan dus deels op koud en deels op warm. Elke keer als iemand water pakt, vraagt de kraan dus om koud én warm water en slaat de cv-ketel aan. Let er daarom op dat u de mengkranen echt op koud zet. Dan slaat uw cv-ketel niet onnodig aan en bespaart u aardig wat euro’s op jaarbasis.’

Marc van den Beld, hoofdmonteur in Amsterdam

‘Zet radiatoren uit in ruimtes die u niet gebruikt’

‘De zolder of de logeerkamer. Er zijn altijd wel ruimtes die u niet of weinig gebruikt. Draai daar de knop van de radiatoren daarom gerust dicht. Zo voorkomt u onnodig energieverbruik en bespaart u op de energierekening. Let wel op als het vriest in de winter. Zet de radiatoren dan een klein beetje open om bevriezing te voorkomen.’

Mike Bodde,  Service Technicus, Capelle ad IJssel

Vergeet de vulslang niet los te koppelen

‘Wordt de verwarming of het water niet meer goed warm? Vaak is een te lage waterdruk de oorzaak. De waterdruk van uw cv-ketel kunt uw zelf controleren op het display van de ketel. Deze moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan. Als de waterdruk lager is dan 1,5 bar moet u de cv-ketel bijvullen. Dat kunt u makkelijk zelf doen. Feenstra heeft hier een handig instructiefilmpje voor. Bijvullen van de cv-ketel doet u met een vulslang. Koppel na het bijvullen altijd de vulslang los. Doet u dat niet en is uw vulslang poreus, dan kan hij klappen. Het gevolg: een groot waterballet.’

André Ofman, monteur in Heerhugowaard

‘Bespaar niet op cv-onderhoud. Dat is van levensbelang.’

Tip vakman Armand‘Laatst controleerde ik de cv-ketel van een nieuwe klant. Ik schrok enorm van de koolmonoxidewaarden – die waren gevaarlijk hoog. Er bleek een defect te zijn aan het gasblok. Gelukkig was ik er op tijd bij om erger te voorkomen. Jaarlijks vallen in Nederland gemiddeld elf doden door koolmonoxidevergiftiging. Ik kan er daarom niet vaak genoeg op hameren: bespaar niet op cv-onderhoud. Dat is echt van levensbelang!’

Armand Gummels, hoofdmonteur Amsterdam

Wat kunt u doen?

  • Sluit een onderhoudscontract af: Feenstra komt dan elke twee jaar langs voor een vakkundige service- en onderhoudsbeurt.
  • Als extra veiligheidsmaatregel kunt u een koolmonoxidemelder plaatsen. Vraag hiernaar bij onze servicemonteurs, of bel ons servicenummer: 088 8455 000.

Heeft u vragen over koolmonoxidevergiftiging, lees dan onze voorlichting en tips. Ook telefonisch helpen we u graag:
088 8455 000.

Regel onderhoud

Mooi weer én extra energie besparen?

Veel mensen gebruiken een automatisch programma op de thermostaat van hun cv-ketel. Het mooie weer staat voor de deur, de temperatuur stijgt en we zetten we met zijn allen de deur weer open. Heeft u ‘s morgens de ketel branden om de binnentemperatuur tot 20 graden te laten stijgen en zet u even later op de dag de deur open, omdat het heerlijk weer is? Het levert een gasbesparing op wanneer u de ochtendtemperatuur op uw thermostaat wat lager zet of u uw thermostaat handmatig instelt.


Edwin Klok, monteur in Drachten

Maak uw slimme thermostaat nóg slimmer met de IFTTT-app

‘Met uw slimme thermostaat heeft u al veel controle over de temperatuur in huis. Maar wist u dat het vaak nóg slimmer kan? Simpelweg door uw thermostaat te koppelen aan de IFTTT-app. IFTTT staat voor ‘If This Then That’, oftewel: ‘Als Dit Dan Dat’. Deze app verbindt uw thermostaat met andere diensten, zoals uw agenda, een weer-app en uw GPS-locatie. Steeds meer slimme thermostaten ondersteunen IFTTT, zoals de Honeywell evohome en de Nest. Dankzij de koppelingen met IFTTT kunt u de verwarming aanpassen aan bepaalde gebeurtenissen. U stelt dit van tevoren zelf in. Bijvoorbeeld: Als de thermostaat op afwezig gaat, zet dan automatisch de verlichting in bepaalde ruimtes uit. Of: Als ik mijn postcodegebied binnenrijdt, zet dan de verwarming aan. Veel van zulke zogenaamde scripts zijn te vinden op www.ifttt.com. Hierna heeft u er nooit meer omkijken naar. Probeer het eens!’

Ronald Pilot, Manager Strategie en Business Development

Download de IFTTT-app gratis in de Apple app Store of de Google Play Store.

Stook zuinig met de juiste binnenhuisinstallatie

‘Besteed bij het vervangen van uw cv-ketel ook aandacht aan uw binnenhuisinstallatie, zoals radiatoren, kranen of de vloerverwarming. Juist hier kunt u extra winst behalen als u zuiniger wilt stoken. Door het inregelen van de radiatorkranen circuleert de juiste hoeveelheid cv-water door de radiatoren. Zo stookt u efficiënter. Als u de radiatoren vervangt door grotere radiatoren kunt u de woning ook nog op een lagere temperatuur verwarmen.  De grotere radiatoren kunnen dezelfde warmte opbrengen maar met een lagere cv-aanvoertemperatuur. Hierdoor gebruikt de cv-ketel minder gas en brandt deze zuiniger. Denk ook aan uw vloerverwarming. Die heeft vaak nog een oude driestandenpomp. Als u deze pomp vervangt door een modulerende A-labelpomp bezuinigt u aanzienlijk op het stroomverbruik.

André Bakema, hoofdmonteur bij Feenstra in Heerhugowaard

‘Een pompschakelaar op uw vloerverwarming bespaart veel energie’

Tip vakman Richard van Loopik‘Uw verwarmingsketel staat natuurlijk lang niet altijd aan. Maar ook als hij geen warmte afgeeft, draait de pomp van de vloerverwarming gewoon door. Dan wordt er dus koud water rondgepompt. Dat is zonde van de energie. Een pompschakelaar voorkomt dit en bespaart zo veel elektriciteit. Binnen twee tot drie jaar heeft u de aanschafkosten van zo’n pompschakelaar terugverdiend. Hoe meer vermogen uw vloerverwarming vraagt, hoe sneller de terugverdientijd.’


Richard van Loopik, servicemonteur Apeldoorn

Wat kunt u doen?

Is uw cv-installatie binnenkort aan onderhoud toe, heeft u vloerverwarming en wilt u besparen op uw energienota? Laat het ons dan weten. Feenstra zorgt er dan voor dat de monteur de pompschakelaar bij zich heeft. De investering hiervoor is € 160,-.

Regel dit gelijk met Feenstra, bel:
088 8455 000

Geen heet water? Zoek de oorzaak

‘Komt er lauw in plaats van heet water uit de kraan? Dan denkt u vast dat er problemen zijn met de ketel. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Misschien ligt het wel aan de thermostaatkraan in de badkamer. Of aan de mengkraan met hendel in de keuken. Want als deze een inwendig defect heeft, kan er koud water in de warmwaterleiding komen. Waardoor er dus overal in huis lauw water uit de kraan komt. Neem de proef op de som en zet de thermostaatkraan en eventueel de mengkraan daarom helemaal op de koude stand. Kunt u uit een andere kraan nu wél heet water krijgen? Dan is de thermostaatkraan kapot en kunt u die laten vervangen. Zo niet, dan mag u ons bellen, want dan ligt het waarschijnlijk toch aan de ketel.’

Wim Kosmeier, hoofdmonteur in Duiven

Zet de automatische comfort-stand van uw cv-ketel uit

‘Sommige cv-ketels hebben een comfort-stand voor warm kraanwater. Daarbij wordt er dag en nacht een voorraadje water of een verwarmingsplaat op temperatuur gehouden. Zo hoeft u niet lang op warm water uit de kraan te wachten. Dat is fijn maar dit warm houden kost zo’n € 50,- per jaar. Kijk eens in de gebruiksaanwijzing of uw cv-ketel ook een eco-stand heeft. Op die stand wordt het water pas verwarmd wanneer u de kraan opendraait. Dit kost iets meer water en u moet een paar seconden langer wachten. Maar zo bespaart u wel op de energiekosten.’

Armand Gummels, hoofdmonteur Amsterdam

Verspil geen gas en water

‘Onnodig gas en water verbruiken kost geld en is niet goed voor het milieu. U kunt deze verspilling simpel voorkomen. Schaf bijvoorbeeld een slimme thermostaat met app aan. Via de app zet u de verwarming aan vlak voordat u naar huis gaat. Dan hoeft de ketel niet te lang te branden en komt u toch thuis in een warm huis. Ook waterverspilling is makkelijk tegen te gaan. In de meeste gevallen hangt de ketel op zolder. Daardoor moet het warme water een lange weg afleggen en duurt het even voordat er beneden warm water uit de kraan komt. Vang bij het tappen van warm water eerst dit koude water op. Gebruik dit bijvoorbeeld voor de bloemen of voor het koken van pasta en aardappelen.’ 

Henk de Jong, hoofdmonteur in Tiel

‘Check uw thermostaatkranen’

‘Kijk voor de winter de thermostaatkranen na. Dan komt u niet voor onaangename verrassingen te staan als het buiten echt koud wordt. Draai de thermostaatknop eraf en spuit het spindeltje in met WD-40. Dit product beschermt metaal tegen roest en corrosie en verwijdert vet en vuil. Zo blijft uw thermostaatknop goed functioneren.’ 

Frank Sebrechts , Praktijkopleider/Hoofdmonteur, Capelle ad IJssel

Voorkom warmteverlies

‘Bent u een nieuwe woning aan het bouwen of u uw huidige woning aan het verbouwen? Laat u dan adviseren of u uw nieuwe cv-ketel zo centraal mogelijk in de woning kunt laten plaatsen. Dat betekent dicht bij de meest gebruikte radiatoren en warmwaterkranen van de douche en de keuken. Op deze manier kan de leidinglengte beperkt blijven en gaat er minder warmte verloren. Bovendien hoeft u minder lang op warm douchewater te wachten. De moderne ketels zijn compacter en stiller dan de ketels van vroeger. Daardoor zijn ze eenvoudig ergens centraal in de woning te plaatsen.’

Jacco Feller, hoofdmonteur in Heerhugowaard

Voorkom schade of onnodig dure stookkosten

‘Zodra het buiten warmer wordt, gaat de verwarming omlaag of uit. In de zomer denkt u daarom waarschijnlijk niet aan de cv-ketel. Toch is het ook dán belangrijk om uw cv-ketel te laten nakijken. Vooral als hij vijftien jaar of ouder is. Of als de ketel al een tijdje een gek geluid maakt. Door uw cv-ketel te laten nakijken voorkomt u een dure reparatie. Heeft u een nieuwe? Dan is het verstandig om te laten checken of hij goed is afgesteld. Dat scheelt weer in de stookkosten. Denk dus niet alleen in de winter aan uw cv-ketel.’

Ferry van Bodegem, monteur in Drachten

Kies voor een hoogrendementsketel

‘Heeft u thuis een cv-ketel die ouder is dan 15 jaar? Dan kan deze zoveel energie verbruiken dat u beter af bent met een nieuwe hoogrendementsketel. Bijvoorbeeld als u een oude vr-ketel heeft. Deze heeft een rendement van maar 83%. Dit betekent dat de ketel maar 83% van de opgewekte warmte gebruikt voor de verwarming van het huis. De rest gaat verloren. Ook oude hr-ketels verbruiken veel energie. De nieuwste, zuinige hr-ketels zijn gemiddeld 10% zuiniger dan de oude ketels. Hierdoor verbruikt u minder energie en zo bespaart u op de energierekening. Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld zo’n € 150,- tot € 200,- per jaar besparen. Is kopen een te grote uitgave? Het is ook mogelijk een cv-ketel te huren.’ 

Tayzaro Jospeha, Service/onderhoudsmonteur Drachten

Advies nieuwe cv-ketel