Menu

Tips van de vakman

voor juist en duurzaam gebruik van uw cv-ketel en thermostaat

Wacht niet te lang op warm water

Marc van den Beld — Hoofdmonteur, Amsterdam

Wacht niet te lang op warm water

Wacht u in de keuken geregeld totdat het water warm is en heeft u geen ruimte om een keukenboiler op te hangen? Ik adviseer vaak een plintboiler. Deze boiler kan eenvoudig onder de plint van de keuken worden gemonteerd, waardoor er geen kostbare ruimte in bijvoorbeeld uw keukenkastje verloren gaat. U heeft dan zowel snel warm water, verspilt minder water, maar ook nog ruimte in de keuken.

Kleine boilers

Besparen

Laat uw cv-ketel vakkundig onderhouden

Zonder regelmatig cv-ketel onderhoud kunnen storingen optreden, kunnen onderdelen aan de cv-ketel kapot gaan en gaat het gasverbruik omhoog, wat tot hogere energiekosten leidt. 

Kies voor:

  • Langere levensduur
  • Veiligheid
  • Voorkomen storingen
  • Voorkomen dure reparatiekosten
  • Energiezuinig
  • Milieuvriendelijk

Cv-ketel onderhoud

A-label-pomp en vuilfilter: een lekker stel

Idee Armand Gummels — hoofdmonteur, Amsterdam

A-label-pomp en vuilfilter: een lekker stel

Wordt uw nieuwe cv-ketel uitgerust met een A-label-pomp, dan gebruikt u minder stroom dan bij een ketel met een traditionele pomp. Deze pomp is echter, omdat hij een sterke magneet heeft, wel wat meer kwetsbaar voor vuil vanuit het cv-systeem. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Wanneer u tegelijkertijd een vuilfilter aanschaft bij de aanschaf van uw nieuwe ketel, heeft u nergens last van en kunt u optimaal genieten.

Meer weten over een vuilfilter?

Door koele radiatoren oververhit?

Idee Eefje van Vugt — Servicemedewerkster, Tilburg

Door koele radiatoren oververhit?

Als servicemedewerkster krijg ik met regelmaat telefoontjes van bewoners die vermoeden dat de verwarmingsketel het niet doet. Deze constatering doen zij, omdat de radiatoren koud zijn. Echter, wanneer de gewenste temperatuur in huis is bereikt, koelen de radiatoren af. 

Mijn tip:
Kijk, voordat u belt, eerst even of de radiatoren opwarmen wanneer u de kamerthermostaat twee tot drie graden hoger zet. Worden de radiatoren dan wel warm, dan doet uw ketel het gewoon.

Bonustip:
Heeft u het vermoeden dat uw kamerthermostaat afwijkt? Meet dan met een losse thermometer of dit daadwerkelijk zo is. Dit bespaart mogelijk een onnodig bezoek van uw installateur.

Een nieuwe cv-ketel: benut de ruimte niet

Veiligheid Frank Sebrechts — Praktijkopleider | Hoofdmonteur Capelle a/d IJssel

Een nieuwe cv-ketel: benut de ruimte niet

Klanten zijn veelal aangenaam verrast wanneer zij overgaan tot de aanschaf of het huren van een nieuwe cv-ketel. Niet alleen de energiekosten dalen, veelal wordt het comfort in de woning vergroot, maar ook de ruimte die het toestel inneemt is aanzienlijk minder.

Bewoners grijpen veelal de kans deze ruimte direct te benutten. Er wordt een extra schoenenkast naast de ketel geplaatst, de campinguitrusting vindt een nieuwe plek of om de ketel wordt een hokje geplaatst, zodat de ketel ‘lekker uit het zicht is’.

‘Niet doen’, roep ik dan. Zorg ervoor dat uw cv-ketel altijd goed toegankelijk is voor controle en onderhoud. Of in het geval van een calamiteit. In uw cv-ketel komen water, gas en elektra samen. Voldoende reden om hier bewust mee om te gaan.

Energie voor uw kamerthermostaat

Doe het zelf Dennis Wirken — Servicemonteur, Feenstra Tilburg

Energie voor uw kamerthermostaat

Sommige typen kamerthermostaten werken op batterijen en zijn niet aangesloten op het lichtnet. Zeker in het begin van het stookseizoen kom ik bij bewoners thuis die aangeven dat hun cv-ketel niet aanslaat op het moment dat zij het warmer in huis willen hebben. Zodra ik zie dat hun thermostaat op batterijen werkt, begint er mij direct een lampje te branden. Veelal is de ketel nog in optimale conditie en zorgt het vervangen van de batterijen ervoor dat ik de bewoner in een warm huis kan achterlaten.

Mijn advies: werkt uw thermostaat op batterijen vervang deze elk jaar voordat het stookseizoen begint. Wedden dat de meeste bewoners er dan de hele winter weer warmpjes bij zitten?

Toch liever een thermostaat die aangesloten is op het lichtnet?

Storingen los je op in de zomer

Idee Eefje van Vugt — Servicemedewerkster, Tilburg

Storingen los je op in de zomer

Merkt u een storing aan uw cv-systeem op? Laat deze dan direct repareren. Ook wanneer de storing u,  bijvoorbeeld met het mooie weer, nog geen ongemakken geeft.  U voorkomt dan dat u langer moet wachten dan u van ons bent gewend.

In de voor ons rustigere zomertijd kunnen we u sneller van dienst zijn, dan wanneer na de zomer alle bewoners van Nederland weer massaal hun cv-ketels opstarten en voor ons de drukke periode weer begint.

Heeft u een storing, gebruik onze online-tool. Sommige storingen kunt u n.l. zelf verhelpen. Wel zo makkelijk.

Storing oplossen

Koolmonoxide: voor 2 tientjes ben u een vergiftiging voor

Idee Dennis Wirken — Servicemonteur, Tilburg

Koolmonoxide: voor 2 tientjes ben u een vergiftiging voor

Koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen. Veelal is er sprake van een defect in (de afvoer van) verwarmings- of warmwaterapparatuur, zoals kachel, open haard, geiser, cv- of combiketel. Ook brand, een verstopte schoorsteen en binnen in de woning barbecueën kunnen de oorzaak zijn.

Juist deze oorzaken die niet direct een verband hebben met uw verwarmingstoestel, maken dat ik van mening ben dat het áltijd verstandig is een koolmonoxidemelder te plaatsen. U laat uw leven toch niet afhangen van een investering van nog geen 20 euro in de 7 jaar? 

Gelukkig is met de veiligere concentrische rookgasafvoer, die wij tegenwoordig bij alle nieuwe cv-ketels plaatsen, de kans op koolmonoxidevergiftiging minimaal.

Meer weten over de concentrische rookgasafvoer? 

Een scheut azijn doet wonderen

Doe het zelf Frank Sebrechts — Praktijkopleider, Capelle a/d IJssel

Een scheut azijn doet wonderen

Veelal komen wij bij klanten die een verstopping in hun systeem melden. Meestal blijkt dat de gecombineerde condensafvoer op dat moment verstopt zit. Dit is de dikste buis onder cv-ketel, waarop twee pijpjes uitkomen.

Deze condensafvoer is veelal gecombineerd met de inlaatcombinatie van uw systeem (het tweede pijpje). Doordat het kalkrijke water van de inlaatcombinatie druppelsgewijs (door overdruk) water in de gecombineerde afvoer loost, kan uw afvoer verstoppen. Mede veroorzaakt door aluminiumoxide vanuit uw cv-systeem.

Veelal kunt u deze verstopping voor zijn. Als u zo nu en dan een scheutje azijn in de condensafvoer gooit, treedt een verstopping minder snel op. Let er wel op dat u de slang van de invoercombinatie voordat u azijn toevoegt verwijdert en nadien terugplaatst.

Een andere tip: vergeet niet om uw verwarmingssysteem op tijd te ontluchten.

Cv-ketel ontluchten

Alleen met het gas erop heeft u warmte

Doe het zelf Dennis Wirken — Servicemonteur, Tilburg

Alleen met het gas erop heeft u warmte

Het komt vaker voor dan u denkt: werkzaamheden in de buurt. Gemeenten en netbeheerders werken met regelmaat aan het optimaliseren van hun diensten. Soms heeft u even geen internet of water, maar het komt ook voor dat de stroom- of gasvoorziening stokt. Ik kom vaker dan u denkt bij bewoners die een storing aan hun cv-ketel melden, terwijl de ketel in optimale conditie is. Het koude water of de kille radiatoren komen doordat tijdelijk de gastoevoer naar de woning is stopgezet. In de meeste gevallen is de bewoner hierover keurig geïnformeerd, maar het bericht allang weer vergeten.

Mijn advies:  heeft uw cv-ketel kuren, controleer dan voordat u ons belt eerst de gaskraan of de elektravoorziening van de woning. Heeft u ook geen licht of doet uw gasfornuis het niet? Dan is de kans groot dat er een externe reden is waarom u tijdelijk in de kou zit.

U kunt uiteraard voordat u ons belt ook altijd even op onze website kijken naar wat u zelf kunt doen om de storing te verhelpen.

Zelf storing verhelpen

Blijf in gesprek met uw vakman

Idee Tayzaro Jospeha — Service/onderhoudsmonteur, Drachten

Blijf in gesprek met uw vakman

Ik kom bij vele klanten over de vloer om de cv-ketel te onderhouden en dat wil ik naar volle tevredenheid doen. Soms is het lastig inschatten waar de bewoner zich comfortabel bij voelt. Zit hij/zij bijvoorbeeld graag met de rug tegen een hele warme radiator of wordt de voorkeur gegeven aan het geleidelijk opwarmen van de woning? Vindt men veel energie besparen belangrijk of ligt de voorkeur bij altijd snel warm water? Overal warmte in de woning of alleen in de woonkamer? Soms is de best technische oplossing niet waar de klant het meest tevreden van wordt. Heeft u specifieke wensen of vragen, stel ze ons! Mijn collega’s of ik kijken dan welke technische oplossing/instelling het beste past bij uw specifieke wensen. U tevreden, wij tevreden!

Geen heet water? Zoek de oorzaak

Doe het zelf Wim Kosmeier — Hoofdmonteur, Duiven

Geen heet water? Zoek de oorzaak

Komt er lauw in plaats van heet water uit de kraan? Dan denkt u vast dat er problemen zijn met de ketel. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Misschien ligt het wel aan de thermostaatkraan in de badkamer. Of aan de mengkraan met hendel in de keuken. Want als deze een inwendig defect heeft, kan er koud water in de warmwaterleiding komen. Waardoor er dus overal in huis lauw water uit de kraan komt. Neem de proef op de som en zet de thermostaatkraan en eventueel de mengkraan daarom helemaal op de koude stand. Kunt u uit een andere kraan nu wél heet water krijgen? Dan is de thermostaatkraan kapot en kunt u die laten vervangen. Zo niet, dan mag u ons bellen, want dan ligt het waarschijnlijk toch aan de ketel.

Zet de automatische comfort-stand van uw cv-ketel uit

Besparen Armand Gummels — Hoofdmonteur, Amsterdam

Zet de automatische comfort-stand van uw cv-ketel uit

Sommige cv-ketels hebben een comfort-stand voor warm kraanwater. Daarbij wordt er dag en nacht een voorraadje water of een verwarmingsplaat op temperatuur gehouden. Zo hoeft u niet lang op warm water uit de kraan te wachten. Dat is fijn maar dit warm houden kost zo’n € 50,- per jaar. Kijk eens in de gebruiksaanwijzing of uw cv-ketel ook een eco-stand heeft. Op die stand wordt het water pas verwarmd wanneer u de kraan opendraait. Dit kost iets meer water en u moet een paar seconden langer wachten. Maar zo bespaart u wel op de energiekosten.

Verspil geen gas en water

Besparen Henk de Jong — Hoofdmonteur, Tiel

Verspil geen gas en water

Onnodig gas en water verbruiken kost geld en is niet goed voor het milieu. U kunt deze verspilling simpel voorkomen. Schaf bijvoorbeeld een slimme thermostaat met app aan. Via de app zet u de verwarming aan vlak voordat u naar huis gaat. Dan hoeft de ketel niet te lang te branden en komt u toch thuis in een warm huis. Ook waterverspilling is makkelijk tegen te gaan. In de meeste gevallen hangt de ketel op zolder. Daardoor moet het warme water een lange weg afleggen en duurt het even voordat er beneden warm water uit de kraan komt. Vang bij het tappen van warm water eerst dit koude water op. Gebruik dit bijvoorbeeld voor de bloemen of voor het koken van pasta en aardappelen.

Check uw thermostaatkranen

Doe het zelf Frank Sebrechts — Praktijkopleider, Capelle ad IJssel

Check uw thermostaatkranen

Kijk voor de winter de thermostaatkranen na. Dan komt u niet voor onaangename verrassingen te staan als het buiten echt koud wordt. Draai de thermostaatknop eraf en spuit het spindeltje in met WD-40. Dit product beschermt metaal tegen roest en corrosie en verwijdert vet en vuil. Zo blijft uw thermostaatknop goed functioneren.

Voorkom schade of onnodig dure stookkosten

Besparen Ferry van Bodegem — Monteur, Drachten

Voorkom schade of onnodig dure stookkosten

Zodra het buiten warmer wordt, gaat de verwarming omlaag of uit. In de zomer denkt u daarom waarschijnlijk niet aan de cv-ketel. Toch is het ook dán belangrijk om uw cv-ketel te laten nakijken. Vooral als hij vijftien jaar of ouder is. Of als de ketel al een tijdje een gek geluid maakt. Door uw cv-ketel te laten nakijken voorkomt u een dure reparatie. Heeft u een nieuwe? Ook dan is het verstandig om te laten checken of hij goed is afgesteld. Dat scheelt weer in de stookkosten. Denk dus niet alleen in de winter aan uw cv-ketel.

Zet thermostaatknoppen op een vaste stand

Duurzaam Mike Bodde — Service Technicus, Capelle ad IJssel

Zet thermostaatknoppen op een vaste stand

Als je de knop op een radiator blijft verstellen, dan wordt het vaak óf te snel warm, óf koelt het te veel af. Zo heeft u nooit de gewenste binnentemperatuur en verspilt u ook nog eens energie. Zet de thermostaatknop op uw radiator daarom op een vaste stand. 

Stand 2 voor 18 graden, stand 3 voor 21 graden, stand 4 voor 23 graden. De thermostaatknop op de radiator meet de temperatuur van de desbetreffende ruimte en gaat automatisch dicht als de gewenste temperatuur bereikt is.

Wordt het weer kouder, dan gaat hij weer open. Uiteraard moet de ketel hiervoor wel branden en moet uw cv-installatie de gewenste temperaturen aan kunnen. Zo heeft u altijd een aangename binnentemperatuur én bespaart u energie.’ 

Voorkom warmteverlies

Idee Jacco Feller — Hoofdmonteur, Heerhugowaard

Voorkom warmteverlies

Bent u een nieuwe woning aan het bouwen of u uw huidige woning aan het verbouwen? Laat u dan adviseren of u uw nieuwe cv-ketel zo centraal mogelijk in de woning kunt laten plaatsen. Dat betekent dicht bij de meest gebruikte radiatoren en warmwaterkranen van de douche en de keuken. Op deze manier kan de leidinglengte beperkt blijven en gaat er minder warmte verloren. Bovendien hoeft u minder lang op warm douchewater te wachten. De moderne ketels zijn compacter en stiller dan de ketels van vroeger. Daardoor zijn ze eenvoudig ergens centraal in de woning te plaatsen.

Laat uw installatie inregelen, dat bespaart geld

Besparen Jacco Feller — Hoofdmonteur, Heerhugowaard

Laat uw installatie inregelen, dat bespaart geld

Minder lang wachten op een lekker warm huis en minder betalen voor uw energiekosten, wie wil dat nu niet? Of voelt de ene kamer in huis koud aan, terwijl het in de andere bloedheet is, waardoor u de thermostaat maar hoger zet en dus meer energie verbruikt? Herkent u dat?

Het kan zijn dat de radiatoren van uw cv-installatie beter ingeregeld kunnen worden, uw cv-ketel uit balans is of dat de ketelinstellingen niet goed zijn ingesteld op de grootte van uw huis en uw eigen wensen.

Wij helpen u graag door bijvoorbeeld de kranen van uw radiator beter in te regelen of  het vermogen van uw ketel beter in af te stellen naar aanleiding van uw wensen. Als wij tijdens een service- en onderhoudsbeurt toch bij u in huis zijn, is dat laatste een kleine moeite. Voor het inregelen van uw radiatoren maken wij graag een offerte en een aparte afspraak.

Kies voor een hoogrendementsketel

Besparen Tayzaro Jospeha — Service/onderhoudsmonteur, Drachten

Kies voor een hoogrendementsketel

Heeft u thuis een cv-ketel die ouder is dan 15 jaar? Dan kan deze zoveel energie verbruiken dat u beter af bent met een nieuwe hoogrendementsketel. Bijvoorbeeld als u een oude vr-ketel heeft. Deze heeft een rendement van maar 83%. Dit betekent dat de ketel maar 83% van de opgewekte warmte gebruikt voor de verwarming van het huis. De rest gaat verloren. Ook oude hr-ketels verbruiken veel energie. De nieuwste, zuinige hr-ketels zijn gemiddeld 10% zuiniger dan de oude ketels. Hierdoor verbruikt u minder energie en zo bespaart u op de energierekening. Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld zo’n € 150,- tot € 200,- per jaar besparen. Is kopen een te grote uitgave? Het is ook mogelijk een cv-ketel te huren.

Advies nieuwe cv-ketel

Laat uw cv-ketel niet onnodig aanslaan

Besparen Marc van den Beld — Hoofdmonteur, Amsterdam

Laat uw cv-ketel niet onnodig aanslaan

Veel mensen hebben mengkranen in de keuken en badkamer standaard op halverwege staan. De kraan staat dan dus deels op koud en deels op warm. Elke keer als iemand water pakt, vraagt de kraan dus om koud én warm water en slaat de cv-ketel aan. Let er daarom op dat u de mengkranen echt op koud zet. Dan slaat uw cv-ketel niet onnodig aan en bespaart u aardig wat euro’s op jaarbasis.

Zet radiatoren uit in ruimtes die u niet gebruikt

Besparen Mike Bodde — Service Technicus, Capelle ad IJssel

Zet radiatoren uit in ruimtes die u niet gebruikt

De zolder of de logeerkamer. Er zijn altijd wel ruimtes die u niet of weinig gebruikt. Draai daar de knop van de radiatoren daarom gerust dicht. Zo voorkomt u onnodig energieverbruik en bespaart u op de energierekening. Let wel op als het vriest in de winter. Zet de radiatoren dan een klein beetje open om bevriezing te voorkomen.

Vergeet de vulslang niet los te koppelen

Doe het zelf André Ofman — Monteur, Heerhugowaard

Vergeet de vulslang niet los te koppelen

Wordt de verwarming of het water niet meer goed warm? Vaak is een te lage waterdruk de oorzaak. De waterdruk van uw cv-ketel kunt uw zelf controleren op het display van de ketel. Deze moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan. Als de waterdruk lager is dan 1,5 bar moet u de cv-ketel bijvullen. Dat kunt u makkelijk zelf doen. Feenstra heeft hier een handig instructiefilmpje voor. Bijvullen van de cv-ketel doet u met een vulslang. Koppel na het bijvullen altijd de vulslang los. Doet u dat niet en is uw vulslang poreus, dan kan hij klappen. Het gevolg: een groot waterballet.

Bespaar niet op cv-onderhoud. Dat is van levensbelang

Veiligheid Armand Gummels — Hoofdmonteur, Amsterdam

Bespaar niet op cv-onderhoud. Dat is van levensbelang

Laatst controleerde ik de cv-ketel van een nieuwe klant. Ik schrok enorm van de koolmonoxidewaarden – die waren gevaarlijk hoog. Er bleek een defect te zijn aan het gasblok. Gelukkig was ik er op tijd bij om erger te voorkomen. Jaarlijks vallen in Nederland gemiddeld elf doden door koolmonoxidevergiftiging. Ik kan er daarom niet vaak genoeg op hameren: bespaar niet op cv-onderhoud. Dat is echt van levensbelang!

Wat kunt u doen?

  • Sluit een onderhoudscontract af: Feenstra komt dan elke twee jaar langs voor een vakkundige service- en onderhoudsbeurt.
  • Als extra veiligheidsmaatregel kunt u een koolmonoxidemelder plaatsen. Vraag hiernaar bij onze servicemonteurs, of bel ons servicenummer: 088 8455 000.

Heeft u vragen over koolmonoxidevergiftiging, lees dan onze voorlichting en tips. Ook telefonisch helpen we u graag: 
088 8455 000.

Regel onderhoud

 

Mooi weer én extra energie besparen?

Besparen Edwin Klok — Monteur, Drachten

Mooi weer én extra energie besparen?

Veel mensen gebruiken een automatisch programma op de thermostaat van hun cv-ketel. Het mooie weer staat voor de deur, de temperatuur stijgt en we zetten we met zijn allen de deur weer open. Heeft u ‘s morgens de ketel branden om de binnentemperatuur tot 20 graden te laten stijgen en zet u even later op de dag de deur open, omdat het heerlijk weer is? Het levert een gasbesparing op wanneer u de ochtendtemperatuur op uw thermostaat wat lager zet of u uw thermostaat handmatig instelt.

Maak uw slimme thermostaat nóg slimmer met de IFTTT-app

Idee Ronald Pilot — Manager Strategie & Business Development

Maak uw slimme thermostaat nóg slimmer met de IFTTT-app

Met uw slimme thermostaat heeft u al veel controle over de temperatuur in huis. Maar wist u dat het vaak nóg slimmer kan? Simpelweg door uw thermostaat te koppelen aan de IFTTT-app. IFTTT staat voor ‘If This Then That’, oftewel: ‘Als Dit Dan Dat’. Deze app verbindt uw thermostaat met andere diensten, zoals uw agenda, een weer-app en uw GPS-locatie. Steeds meer slimme thermostaten ondersteunen IFTTT, zoals de Honeywell evohome en de Nest. Dankzij de koppelingen met IFTTT kunt u de verwarming aanpassen aan bepaalde gebeurtenissen. U stelt dit van tevoren zelf in. Bijvoorbeeld: Als de thermostaat op afwezig gaat, zet dan automatisch de verlichting in bepaalde ruimtes uit. Of: Als ik mijn postcodegebied binnenrijdt, zet dan de verwarming aan. Veel van zulke zogenaamde scripts zijn te vinden op www.ifttt.com. Hierna heeft u er nooit meer omkijken naar. Probeer het eens!

Download de IFTTT-app gratis in de Apple app Store of de Google Play Store.

Stook zuinig met de juiste binnenhuisinstallatie

Duurzaam André Bakema — Hoofdmonteur, Heerhugowaard

Stook zuinig met de juiste binnenhuisinstallatie

Besteed bij het vervangen van uw cv-ketel ook aandacht aan uw binnenhuisinstallatie, zoals radiatoren, kranen of de vloerverwarming. Juist hier kunt u extra winst behalen als u zuiniger wilt stoken. Door het inregelen van de radiatorkranen circuleert de juiste hoeveelheid cv-water door de radiatoren. Zo stookt u efficiënter. Als u de radiatoren vervangt door grotere radiatoren kunt u de woning ook nog op een lagere temperatuur verwarmen.  De grotere radiatoren kunnen dezelfde warmte opbrengen maar met een lagere cv-aanvoertemperatuur. Hierdoor gebruikt de cv-ketel minder gas en brandt deze zuiniger. Denk ook aan uw vloerverwarming. Die heeft vaak nog een oude driestandenpomp. Als u deze pomp vervangt door een modulerende A-labelpomp bezuinigt u aanzienlijk op het stroomverbruik.

Een pompschakelaar op uw vloerverwarming bespaart veel energie

Besparen Richard van Loopik — Servicemonteur, Apeldoorn

Een pompschakelaar op uw vloerverwarming bespaart veel energie

Uw verwarmingsketel staat natuurlijk lang niet altijd aan. Maar ook als hij geen warmte afgeeft, draait de pomp van de vloerverwarming gewoon door. Dan wordt er dus koud water rondgepompt. Dat is zonde van de energie. Een pompschakelaar voorkomt dit en bespaart zo veel elektriciteit. Binnen twee tot drie jaar heeft u de aanschafkosten van zo’n pompschakelaar terugverdiend. Hoe meer vermogen uw vloerverwarming vraagt, hoe sneller de terugverdientijd.

Wat kunt u doen?

Is uw cv-installatie binnenkort aan onderhoud toe, heeft u vloerverwarming en wilt u besparen op uw energienota? Laat het ons dan weten. Feenstra zorgt er dan voor dat de monteur de pompschakelaar bij zich heeft. De investering hiervoor is € 160,-.

Regel dit gelijk met Feenstra, bel:
088 8455 000

Geef radiatoren de ruimte

Besparen Mike Bodde — Service Technicus, Capelle ad IJssel

Geef radiatoren de ruimte

‘Zet geen spullen op of tegen de radiatoren’ ‘Een radiator kan nauwelijks tot geen warmte afgeven als er spullen op of tegenaan staan. Zorg er daarom voor dat uw radiatoren ‘vrij’ zijn. Plaats dus geen bank voor uw radiator en laat er geen spullen op slingeren.’

Meer over energiebesparen

 
Hoe weet u of de brander van uw Nefit-ketel al is vervangen?

Veiligheid Armand Gummels — Hoofdmonteur, Amsterdam

Hoe weet u of de brander van uw Nefit-ketel al is vervangen?

In januari 2017 haalden de Nefit TopLine-cv-ketels uit  2006/2009 volop het nieuws. Ook Feenstra installeerde deze ketels en ontving vragen van klanten.

Waar gaat dit over?

Fabrikant Nefit heeft in verband met een mogelijke smeltschade die eventueel kan ontstaan de onderhoudsinstructie voor bovengenoemde cv-ketels gewijzigd. Zowel Nefit als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geven aan dat als de vervanging binnen de komende twee jaar gedurende het reguliere onderhoud plaats vindt, dit voldoende veilig zou zijn.

Gezien de onrust die bij verschillende klanten is ontstaan, heeft Feenstra echter besloten het onderhoud aan genoemde ketels versneld uit te voeren. Klanten die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen hierover separaat bericht.

Graag laat ik weten dat mijn collega’s en ik tijdens regulier onderhoud reeds bij veel klanten deze zogenoemde ‘versie 1’-branders vervangen hebben. Desalniettemin heeft ons klantcontactcentrum afgelopen week veel vragen van klanten en niet-klanten over deze ketels ontvangen. De belangrijkste vraag hierbij was: hoe weet ik dat de brander al vervangen is? Ons klantcontactcentrum kan in haar onderhoudsbestand zien of de brander reeds is vervangen. Mocht de vervanging reeds plaatsgevonden hebben, dan komen wij niet bij u langs voor een vervroegd onderhoud.

Moet u zich zorgen maken wanneer er nog geen vervanging heeft plaatsgevonden?

Nefit en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geven aan dat het hier gaat om een gewijzigde onderhoudsinstructie, niet over een terugroepactie van het product. Desondanks trekken wij in voorkomende gevallen het onderhoud aan de genoemde cv-ketels naar voren.

Wilt u meer informatie over uw specifieke situatie? 
Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice op telefoonnummer 088 8455 000.

Geen klant van Feenstra?

Bent u nog geen klant van Feenstra en heeft u een Nefit-ketel uit deze periode? 
Wij voeren graag een eenmalige keuring (APK) uit. Vermeld tijdens uw gesprek dat het om de Nefit Topline-ketel uit de periode 2006/2009 gaat.

Cv-ketel APK

Vul uw cv-ketel op tijd bij

Doe het zelf Frank Sebrechts — Praktijkopleider/Hoofdmonteur, Capelle ad IJssel

Vul uw cv-ketel op tijd bij

‘De druk in uw cv moet tussen de 1.5 en 2 bar zijn’.

Hedendaagse cv-ketels hebben een bepaalde waterdruk nodig om goed te werken. De druk in uw cv-ketel moet daarom tussen de 1.5 en 2 bar zijn. Als de druk te laag is, kan bijvoorbeeld de driewegklep stuk gaan. Dit is het onderdeel dat ervoor zorgt dat cv-water óf naar de radiatoren gaat, óf naar de warmtewisselaar voor tapwater. Vul uw cv-systeem daarom op tijd bij met water, als de druk te laag wordt. Mocht de driewegklep toch stuk gaan, schakel dan een monteur in om deze te vervangen.’

Lees hier hoe u bijvult

Voorkom warmteverlies

Doe het zelf Yücel Yalcin — Hoofdmonteur, Feenstra Heerhugowaard

Voorkom warmteverlies

Cv-leidingen die onvoldoende geïsoleerd zijn verliezen hun warmte. Vooral wanneer leidingen door koude ruimtes lopen kan dit aanzienlijk zijn. Het isoleren van cv-leidingen kunt u eenvoudig zelf doen. Het materiaal is in elke bouwmarkt te koop en het aanbrengen ervan is eenvoudig. Soms is energiebesparen razend gemakkelijk.

Meer tips over slim stoken