Alle thema's

Besparen

573 volgers

Thema's volgen

Besparen op bijvoorbeeld de energiekosten of –verbruik, dat wil toch iedereen? Met de ideeën die wij hier opperen is dat de ene keer een fluitje van een cent en de andere keer een kwestie van wel overwogen keuzes maken. 

Wij zetten een aantal tips op een rij, waarmee u makkelijk geld kunt overhouden en eenvoudig geld bespaart. Dankzij directe besparingen en investeringen die zich in de toekomst terugverdienen. Probeer bijvoorbeeld energie te besparen met aandacht voor de volgende onderdelen:

 • Verwarming
 • Zonnepanelen
 • Brandstofverbruik 

Verwarming

De verwarming is een grote kostenpost voor veel huishoudens. De centrale verwarming is goed voor gemiddeld 75 procent van ons gasverbruik. 80 procent van dat gas gebruiken we in de winter, om ons huis lekker warm te kunnen houden. Een grote uitgave, waarop veel te besparen valt. Dat kan door de thermostaat een graadje lager te zetten en een trui aan te trekken, maar ook door na te denken over duurzame alternatieven.

Een warmtepomp vraagt om een grote investering, maar maakt vervolgens besparingen mogelijk. Het is met een volledig elektrische warmtepomp niet meer nodig om gebruik te maken van gas. De warmtepomp verwarmt het huis en zorgt voor warm water, zowel om af te wassen als onder de douche en in bad. U kunt 100 procent gas besparen, om eenvoudig meer geld over te houden. Houd er wel rekening mee dat een hybride ketel meer elektriciteit verbruikt. Bovendien is er meer elektriciteit dan gas nodig om dezelfde ruimte te verwarmen. Elektriciteit is goedkoper dan gas, vooral als u dat zelf opwekt met zonnepanelen.

Zonnepanelen

De tweede stap om te besparen op het energieverbruik is het plaatsen van zonnepanelen, bijvoorbeeld op het dak. Dé manier om zelf elektriciteit op te wekken, zodat u die niet meer hoeft af te nemen bij uw stroomleverancier. Een goedkope keuze, vooral omdat u opgewekte stroom die u niet nodig heeft betaald kunt terugleveren aan het net. U kunt de stroom die u opwekt zelf gebruiken. Stroom die u op dat moment niet nodig heeft levert u terug aan het net. Daarvoor ontvangt u een vergoeding. De zonnepanelen verdient u met eigen gebruik en het terugleveren aan het net terug.

Nog geen warmtepomp en zonnepanelen? U kunt flink besparen door uw huis eerst goed te isoleren. Belangrijke onderdelen daarbij zijn:

 • Spouwmuurisolatie
 • Vloerisolatie
 • Dakisolatie
 • Dubbele beglazing

Brandstofverbruik

Besparen zonder dat u daarvoor een investering hoeft te doen? Dat kan door het brandstofverbruik omlaag te brengen. U kunt gas besparen of elektriciteit besparen, door daar minder gebruik van te maken. Een paar tips daarvoor:

 • De thermostaat een graadje lager
  U kunt een van de makkelijkste besparingen realiseren door de thermostaat een graadje lager te zetten. Trek een lekker dikke trui aan of gebruik een deken op de bank. De thermostaat kan dan terug naar 20 of zelfs 19 graden, waardoor de verwarming minder lang en minder vaak hoeft aan te staan.
 • Verwarmen waar het nodig is
  Draai de radiatoren alleen open waar dat nodig is, in kamers waar u op dat moment bent of zal verblijven. Zet de verwarming uit in de slaapkamer en op zolder, als u daar niet of nauwelijks bent. Voorkom verspilling van warmte, om makkelijk op de kosten te besparen.
 • Lichten uitschakelen
  Zoals u de verwarming uitschakelt in ruimten waar u niet bent kunt u ook de lampen uitdoen. Zet de lampen uit als u de kamer uitgaat, om geen elektriciteit te verspillen.
  Tip: extra besparen? Gebruik zuinige LED-lampen in plaats van ouderwetse gloeilampen of halogeenverlichting.
 • Stekker uit het stopcontact
  Bespaar door de lampen uit te zetten als u ze niet gebruikt en trek de stekkers van apparaten uit het stopcontact. Het bespaart elektriciteit, omdat de apparaten ook in stand-by stroom verbruiken. Een zuinige en bovendien veilige keuze, omdat de stekker eenmaal uit het stopcontact niet meer tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Energie besparen 

Wilt u energie besparen door minder gas, elektriciteit en water te gebruiken? U kunt een zuinige koelkast, wasmachine en verlichting kopen. Een goede investering in een lager energieverbruik. En heeft u niet het geld om die investeringen te doen? Dan kunt u gebruik maken van een Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds.

U kunt 2.500 tot 25.000 euro lenen, iets dat al meer dan 10.000 huishoudens deden. U betaalt dan een lage rente en mag boetevrij vervroegd aflossen, zodat u veel flexibiliteit heeft. U kunt het geld gebruiken om energiebesparende maatregelen te nemen. Om minder gas te verbruiken, de elektriciteitsrekening omlaag te brengen en andere stappen te nemen.

Geld besparen

Wilt u geld besparen met meer maatregelen dan op het gebied van energie? Het is uiteindelijk goedkoper om gasloos te wonen en zelf uw elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. U kunt nu al besparen door goedkoop boodschappen te doen, energiecontracten te vergelijken en te onderhandelen als u dure aankopen doet.

Let op de aanbiedingen voor boodschappen en koop producten die lang houdbaar zijn in grotere hoeveelheden. Vergelijk energiecontracten en stap ieder jaar over, zodat u ieder jaar een welkomstbonus te ontvangen. En onderhandel bij dure of gecombineerde aanbiedingen, voor een paar tientjes tot honderd euro korting per aanschaf.

Probeer te besparen op uw vaste lasten, door zowel verzekeringen als energiekosten ieder jaar te vergelijken. En lukt het daarmee om geld te besparen? Zet het verschil tussen de oude en nieuwe kosten iedere maand op een spaarrekening. U kunt dan meer sparen en minder uitgeven, waardoor u uiteindelijk onder de streep meer zal overhouden. Een belangrijke stap om zorgeloos te wonen, waarbij er meer geld overblijft om nieuwe investeringen te doen.

Lees meer over besparen Lees minder