Alle thema's

Comfortabel wonen

514 volgers

Thema's volgen

Comfortabel wonen zonder gebreken en problemen, het is de wens van iedere woningeigenaar. Dat comfort vraagt om goede kwaliteit van woningen, om zorgeloos in te kunnen wonen.

Er is niets zo prettig als een lekker warm huis zonder geluidsoverlast, waterproblemen en met belangrijke vormen van beveiliging. Een huis om u geen zorgen te hoeven maken, zodat u daar met veel comfort kunt wonen.

Kwaliteit woningen

De kwaliteit van een woning draagt sterk bij aan het comfort dat u ervaart. Goed onderhoud is belangrijk, om problemen te voorkomen. Voorkom op die manier bijvoorbeeld zaken zoals:

  • Vocht en schimmel
  • Risico op brand en koolmonoxide

Met het juiste onderhoud en ingrepen, net als door gebruik te maken van materialen van goede kwaliteit. Daarnaast kunt u bij onvoldoende onderhoud te maken krijgen met een aantal andere problemen:

  • Lekkage
  • Houtrot in ramen of kozijnen
  • Scheuren in de muren
  • Stankoverlast door een slecht riool

Het zijn bekende problemen die comfortabel wonen in de weg zitten. Kijk kritisch naar de kwaliteit van uw huis en de ontwikkeling daarvan. Loopt de kwaliteit achteruit? Dan is het belangrijk om tijdig onderhoud uit te (laten) voeren. Tip: eigenaren van appartementen sparen via de Vereniging van Eigenaren verplicht voor periodiek (groot) onderhoud. Heeft u een eigen woning? Spaar iedere maand of ieder jaar een vast bedrag op een aparte rekening. Betaal daar het onderhoud aan de woning van.

Huis en comfort

Comfortabel wonen vraagt om een aangename temperatuur, isolatie om koude tegen te gaan, geluidsisolatie en een goede afwerking met degelijke materialen. Dat voorkomt koude momenten, geluidsoverlast en hoge onderhoudskosten. Tip: kies voor dubbel glas. Het glas isoleert tegen koude en geluid van buitenaf. Het draagt bij aan een aangename en comfortabele woonomgeving, zonder last van kou en geluidsoverlast.

Domotica

Domotica kan bijdragen aan een comfortabele woning. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat voor heel het huis, net als aan oplossingen voor verschillende kamers. Gebruik een slimme koelkast in de keuken, automatische verlichting in de woonkamer, zonwering die automatisch sluit als de zon schijnt en een automatische garagedeur om de auto binnen te parkeren.

Domotica kan het huis een stuk comfortabeler maken, omdat u allerlei zaken kunt automatiseren. Zaken waar u geen omkijken naar heeft, om het u zo makkelijk mogelijk te maken. 

Ventilatie

Meer traditioneel is het belang van goede ventilatie. De binnenlucht in huis moet een prettige temperatuur hebben, maar ook niet te veel of te weinig vocht bevatten. Te vochtig leidt tot risico’s op schimmel, terwijl te weinig vocht niet goed is voor onze eigen gezondheid. Goede ventilatie helpt het vochtgehalte op peil te houden. Belangrijk in zowel de badkamer en de keuken, net als in de rest van het huis. Denk goed na over de ventilatie met ventilatieroosters boven de ramen, de afzuiging in huis of complete warmteterugwin-installaties. Goede ventilatie maakt comfortabel wonen mogelijk.

Beveiliging huis

Bescherm uw huis tegen indringers van buitenaf, zowel als u thuis bent als wanneer u weg bent. Gebruik goede beveiliging, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken. Een fijn idee, bijvoorbeeld met goed hang- en sluitwerk, een camera voor de deur of een beveiligingssysteem met alarm.

Duurzaam wonen

Comfortabel wonen gaat tenslotte in veel gevallen hand in hand met duurzaam wonen. Het wordt steeds belangrijker om duurzame maatregelen te nemen. Dat begint met goede isolatie van uw huis. Isoleer de muren (spouwmuurisolatie), de vloer (vloerisolatie) en bijvoorbeeld het dak (dakisolatie). Daarnaast kunt u gebruik maken van isolerend glas (dubbel glas, HR++-glas, etc.).

Zodra de isolatie van het huis op orde is kunt u de volgende duurzame stappen zetten. U kunt dan denken aan vloerverwarming met een pompschakelaar, net als zonnepanelen op het dak om elektriciteit op te wekken. Nadat u die maatregelen heeft genomen kunt u overstappen van een cv-ketel op een warmtepomp. Het is een voorbeeld van een stappenplan naar duurzaam wonen, dat bijdraagt aan het comfort voor nu en in de toekomst.

Ontdek onze handige tips om zorgeloos te wonen, zowel comfortabel als veilig, ontspannen en met aandacht.

Lees meer over comfortabel wonen Lees minder