Alle thema's

Circulaire economie

417 volgers

Thema's volgen

Circulaire economie: hoe we álles opnieuw kunnen gebruiken

Volgens veel deskundigen zouden we moeten streven naar een circulaire economie. Maar wat is dat eigenlijk? In een circulaire economie worden producten en onderdelen opnieuw gebruikt, keer op keer. In zo'n kringloopeconomie is alles erop gericht om schade aan het milieu te voorkomen of te herstellen. Dat doen we vooral door altijd en overal te zoeken naar mogelijkheden voor hergebruik. Op weg naar een circulaire economie gaan we steeds minder weggooien en steeds meer repareren, opknappen en hergebruiken. Op deze pagina leest u alles over de circulaire economie. Wat we ermee bedoelen, wat we ermee bereiken en wat het voor ú in de praktijk betekent. 

Wat is de circulaire economie?

In onze samenleving houden we nogal wat over. Spullen die we niet meer nodig hebben, gooien we weg. Dat levert veel afval op, in allerlei vormen. Een circulaire samenleving is er juist op gericht niets over te houden, maar álles opnieuw te gebruiken. Grondstoffen, bouwmaterialen én afval.

Circulaire economie

Gebruiken in plaats van bezitten - dat is even wennen

Meedoen aan de circulaire economie begint met een andere manier van denken. De meeste mensen hechten nog altijd veel waarde aan het 'hebben' van spullen. Als we afval en vervuiling willen voorkomen, zou prettig en efficiënt gebruiken eigenlijk belangrijker moeten worden dan het bezitten van al die spullen. Dat klinkt logisch, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen nog even tijd nodig hebben om aan dat idee te wennen.

Een cv-ketel huren

Juist als het om energie in uw huis gaat, zijn er al veel manieren waarop u een begin kunt maken met de circulaire economie. In plaats van kopen is het vaak mogelijk om te kiezen voor leasen en huren. En eigenlijk is dat een heel logische keuze. Waarom zou u een cv-ketel kopen als u het makkelijker, voordeliger en energiezuiniger is om te huren of leasen? U zit dan veel minder lang vast aan de installatie van uw keuze; zo kunt u bij Feenstra al na één jaar het contract per maand opzeggen.

Zonnepanelen huren

Als u een geschikt dak hebt, kunt u met zonnepanelen op een duurzame manier energie opwekken. En ook die zonnepanelen hoeft u niet te kopen. Binnenkort zal het ook voor de warmtepomp en de zonneboiler mogelijk zijn om te huren of leasen. (Een alarmsysteem kunt u bij Feenstra nú al huren.) De kwaliteit die fabrikanten en installatiebedrijven leveren, wordt in nieuwe, circulaire constructies alleen maar beter. Zo gaat dus iedereen erop vooruit.

We maken werk van de circulaire economie

Bij Feenstra zien we het ontstaan van een circulaire economie als dé manier om onze planeet op de lange termijn mooi, gezond en leefbaar te houden. In de adviezen die we onze klanten geven, besteden we daarom veel aandacht aan het hergebruik van materialen en een lange levensduur van apparaten en installaties. Maar ook in onze eigen bedrijfsvoering werken we toe naar een circulaire manier van werken. We gooien steeds minder weg en gebruiken steeds meer opnieuw.

Lees meer over de circulaire economie Lees minder