Menu

Tip van de vakman

Huisbeveiliging

Mondje dicht en deur op slot

Geef inbrekers geen kans. Gaat ’s avonds de bel en verwacht u geen bezoek? Doe dan de voordeur niet meer open.

Staat er onverwachts toch iemand op de stoep waarvan u denkt: ‘dit klopt niet’? Onthoud dan specifieke kenmerken van deze persoon. Manier van lopen, haarkleur, kledingstijl of bijvoorbeeld de lengte.

Wanneer ik bij mensen thuis kom om een beveiligingssysteem te installeren, adviseer ik ze soms ook een markering bij de voordeur aan te brengen. Hang de brievenbus, bel of naambordje op een specifieke hoogte. Vanuit dit markeringspunt kunt u wellicht de lengte van een verdacht persoon beter bepalen.

Heeft u een grote prijs gewonnen of grote erfenis? Het is heel verleidelijk dit te delen, maar dit is niet verstandig. U brengt hiermee de verkeerde mensen op verkeerde ideeën.

Tjerko Bos, monteur Feenstra Beveiliging 

Meer inbraakpreventietips? 

Voorkomen is beter dan genezen

Maar weet u eigenlijk wel hoe inbraakveilig u woont?

Doe de Veilig Wonen Check

Plaats een balk of  stok in de goot van uw schuifdeur

Inbrekers zijn dol op een schuifpui. Niet alleen omdat zij dan gemakkelijk uw huis kunnen verlaten, maar ook omdat bewoners veelal hun schuifdeuren op een kier zetten om de woonkamer lekker te luchten.

Bij het luchten van de woonkamer adviseer ik bewoners altijd de deur slechts op een kier te zetten (zodat er geen mensen doorheen kunnen) en een stok in de goot te plaatsen, waardoor de deur niet verder open geschoven kan worden. Mocht u onverhoopt de kamer voor een kort moment verlaten, dan is het voor een ongenode gast lastiger uw woonkamer binnen te stappen. Uitsluiten doet het u echter niet. Een handige inbreker kan immers het balkje er van buitenaf altijd uitdrukken.

Een extra veilige schuifdeur creëert u onder andere door het vastschroeven van een (op maat gemaakte) lat in de bovenrail van de pui. Toen de schuifpui werd geplaatst, was er ruimte nodig om de deur erin te tillen. Bij een naar buiten schuivende pui til je hem er helaas ook zo weer uit. Dit voorkomt u met het plaatsen van een lat in die vrije ruimte, daar waar de schuifdeur juist onderdoor schuift. Overigens geeft zo’n lat ook voor een naar binnen schuivende pui extra veiligheid.

Verder maakt u de pui veiliger door het plaatsen van raamslotjes op je deur. Veel bewoners kiezen echter steeds meer voor een PKVW*)  goedgekeurde schuifpuibeveiliging.

Overigens begint het beveiligen van uw woning altijd met goed hang- en sluitwerk.

Tjerko Bos, monteur, Feenstra Beveiliging

Meer inbraakpreventietips

*) Politie Keurmerk Veilig Wonen

‘Laat brandmeldingen bij onze meldkamer binnenkomen’

‘Treed snel op tegen een huisbrand, ook als u níet thuis bent’
‘Een rookmelder of koolmonoxidemelder gaat piepen zodra het foute boel is. Een pijnlijk harde waarschuwing om actie te ondernemen. Maar wat als er niemand thuis is? Feenstra levert slimme rook- en koolmonoxidemelders die onze meldkamer alarmeren bij brand. En tegelijkertijd krijgt u een melding op uw smartphone.’

 Mario van Oorschot, Hoofdmonteur Beveiliging

U heeft al huisbeveiliging vanaf € 0,52 per dag

'Denk vooraf goed na voor welk alarmsysteem u kiest'

De deur op slot draaien, hang- en sluitwerk dat voldoet aan de laatste standaarden en juiste certificering, geen rommel in de tuin waarmee een inbreker uit de voeten kan, buitenverlichting, een alarmsysteem ... Met een beetje nadenken, maken wij het inbrekers lastiger. ‘Slecht beveiligde huizen eerst’ is immers hun credo.

Met regelmaat krijg ik bij de aanschaf van of onderhoud aan een alarmsysteem de vraag voor welk alarmsysteem de bewoner het beste kan kiezen. Een systeem waarbij de bewoner bij onraad zelf berichten op de telefoon ontvangt of een systeem dat aangesloten is op een meldkamer. Ongeacht welk systeem u kiest: met een alarmsysteem zet u een goede stap in de richting om inbrekers nog meer af te schrikken.

Mijn persoonlijk advies is te kiezen voor een systeem dat is aangesloten op de meldkamer. Niet omdat het ene systeem beter is dan het andere. Wel omdat ik de ervaring heb dat mensen die geen ‘stok achter de deur’ van de meldkamer hebben, in de loop der tijd gemakzuchtiger worden. De batterij wordt niet op tijd vervangen, bij een aantal keer vals alarm wordt het signaal op den duur genegeerd, wanneer het systeem niet naar behoren functioneert, kraait er geen haan naar.

Bent u heel punctueel en nauwkeurig? Kies dan voor een alarmsysteem dat voor u het meeste comfort en de beste zekerheid biedt. Bent u wat gemakkelijker aangelegd? Dan adviseer ik een systeem te kiezen dat is aangesloten op een meldkamer. 

Bert van der Veken, monteur in Roosendaal

Bekijk hier onze alarmsystemen

 

‘Maak het dieven niet te makkelijk’

‘Wist u dat inbrekers in minder dan een minuut binnen kunnen zijn met een speciale ‘slagsleutel'? De dieven steken deze sleutel van hard materiaal in de cilinder van uw slot, halen een hamer tevoorschijn en geven daarmee een paar flinke klappen op de sleutel. Deze vormt zich dan naar de binnenkant van uw cilinder. De inbrekers kunnen de sleutel dan gewoon omdraaien, de deur openen en de klopsleutel weer verwijderen. Zo ziet niemand dat er is ingebroken. Maak het dieven dus niet te makkelijk en zorg voor goed hang- en sluitwerk. Bijvoorbeeld met het Politiekeurmerk Veilig Wonen en met 2 of 3 SKG-sterren. Ook met een goed beveiligingssysteem van Feenstra verkleint u de kans op inbraak.’

Mario van Oorschot, hoofdmonteur Beveiliging

Laat geen spullen in de tuin slingeren

‘De snelle en onvoorbereide dief maakt graag gebruik van spullen die mensen laten slingeren in de tuin. Via een ladder of kliko klimmen ze gemakkelijk het dak op. En met gereedschap dat niet is opgeruimd, tikken ze zo een raampje in. Maak het inbrekers niet te makkelijk. Laat geen spullen in de tuin staan die ze als hulpmiddel kunnen gebruiken om in te breken.’

Bert van der Veken, monteur in Roosendaal

Onderschat inbrekers niet

‘Een vakantiekiekje op Facebook of een tweet vanaf een zonnig terras in het buitenland. Leuk voor het thuisfront maar zo laat u inbrekers ook weten dat u niet thuis bent. Wees u daarvan bewust. Heeft u een alarmsysteem? Kies dan voor een unieke code om uw systeem in of uit te schakelen. Geboortedata van de kinderen of een deel van het telefoonnummer zijn eenvoudig te achterhalen, ook voor inbrekers. Onderschat ze niet.

Bert van der Veken, monteur in Roosendaal

Zo maakt u het dieven lastig

‘Met een paar maatregelen maakt u het dieven extra lastig om uw huis binnen te dringen. Dat begint bij goed hang- en sluitwerk. Ook een alarmsysteem werkt preventief –  maak daarom goed zichtbaar dat uw huis beveiligd is. Bijvoorbeeld met raamstickers. Voorkom verder dat een dief naar boven kan klimmen via containers, ladders of andere klimmogelijkheden.’

‘Bent u helaas wel het slachtoffer van inbraak? Denk eraan dat inbrekers weten dat u de gestolen spullen zult vervangen door spiksplinternieuw materiaal. Laat daarom zo snel mogelijk uw woning op veiligheid beoordelen. Doe dit ook na veranderingen aan uw huis, zoals een verbouwing. De veiligheidsexperts van Feenstra adviseren u graag vrijblijvend.’ 
Martin Sluiter, medewerker Planning & Service bij Feenstra Veiligheid

U kunt nog meer doen tegen inbraak. Lees wat u zelf kunt doen en vraag vrijblijvend advies aan.

Check het batterijniveau van uw alarmsysteem

Tip vakman EdwinIn de vakantieperiodes neemt de kans op inbraak toe. Een alarmsysteem biedt uitkomst. Maar wat als een batterij het begeeft, uitgerekend tijdens uw afwezigheid? Lees rechts de tip!
Edwin Leuverink, servicecoördinator Feenstra Veiligheid

‘Feenstra vervangt bij elke servicebeurt de batterijen van uw alarmsysteem. Dat is meestal voldoende. Toch zit er sporadisch een batterij tussen die sneller dan gemiddeld leegloopt. Gelukkig kunt u eenvoudig voorkomen dat dit tijdens uw afwezigheid gebeurt. Via de vraagtekenknop op het bedieningspaneel kunt u eenvoudig de status van al uw batterijen checken. Zo nodig vervangt u vervolgens de bijna lege batterij. Dan kunt u met een gerust gevoel op vakantie.’   

Meer tips