Menu

Tips van vakman

Handig om te weten over huisbeveiliging

Led in de kerstboom

Mike Bodde — Service Technicus, Capelle a/d IJssel

Led in de kerstboom

De kerstdagen staan voor de deur. Donkere dagen, waarop we onze huizen graag verlichten. Wanneer u led-verlichting gebruikt, bespaart u energie. Dit geldt ook voor de kerstverlichting. Let er wel op dat u alleen goedgekeurde kerstverlichting gebruikt en laat deze alleen branden wanneer u thuis (en wakker) bent. De brandweer heeft jaarlijks haar handen vol aan brandjes die ontstaan door het gebruik van niet gekeurde kerstverlichting. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat ruim 17% van alle onderzochte kerstverlichting onveilig is en voor gevaarlijke situaties zorgt.

Uit dit onderzoek komt tevens naar voren dat het verstandig is om de traditionele 230V verlichting door nieuwe kerstverlichting te vervangen. De adapters en transformators van de moderne ledlampen zijn stukken veiliger als de traditionele kerstlampen, welke vaak voor kortsluiting en gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Meer brandveiligheid-tips

Veiligheid

Meer over het tijdig signaleren van brand

Rookmelder

Het in huis hebben van een rookmelder kan levens redden, maar een goede werking is cruciaal.

Alles over de rookmelder

Brand zit in een klein hoekje

Veiligheid Wesley van Rooijen — Hoofdmonteur Beveiliging, Duiven

Brand zit in een klein hoekje

Dagelijkse dingen kunnen grote gevolgen hebben. Graag geef ik u wat tips, waarmee u eenvoudig een brand kunt voorkomen.

  • Controleer regelmatig de verlengkabels van de elektra op beschadigingen. Bij beschadiging kan kortsluiting ontstaan.
  • Maak regelmatig de wasdroger goed schoon; pluizen en stof zijn brandgevaarlijk.
  • Zet nooit de wasmachine of droger aan terwijl u weg bent of op bed ligt. Als er wat mis gaat bent u altijd te laat.
  • Sluit altijd de deuren van de slaapkamers als u naar bed gaat. Dit kan van levensbelang zijn bij brand. De tussendeur houdt de brand voor korte tijd tegen en geeft u meer tijd om te vluchten.
  • Controleer regelmatig de werking van uw rookmelders en zorg ervoor dat u altijd reservebatterijen heeft. Zo voorkomt u dat rookmelders niet functioneren en u bij een calamiteit niet gewaarschuwd wordt.
  • Zorg altijd voor voldoende vluchtroutes. Er komen jaarlijks mensen om het leven die bij een brand niet kunnen vluchten, omdat de ramen bijvoorbeeld op slot zitten.
  • Zorg ervoor dat u beschikt over een brandblusser, blusdeken en zaklamp. Ik zeg altijd: ‘beter mee verlegen dan om verlegen’.
  • Loop nooit weg tijdens het koken, ook niet wanneer u elektrisch kookt.
  • Laat ‘s nachts geen iPad, telefoons, of vergelijkbaar aan de lader liggen.
Kies bewust: licht of donker?

Veiligheid Wesley van Rooijen — Hoofdmonteur Beveiliging, Duiven

Kies bewust: licht of donker?

Buitenverlichting schrikt inbrekers af, maar een brandende lamp kan ook heel prettig voor deze boeven zijn. Mijn tip: plaats enkel buitenverlichting wanneer buren of voorbijgangers uw woning goed kunnen zien. Is uw woning niet goed zichtbaar vanaf de straat, dan kan het inbrekersgilde met dit extra licht juist ongestoord en snel haar gang gaan.

Bonustip:  Laat u binnen de lampen branden, zorg er dan voor dat er vanaf buiten niet te zien is welke kostbaarheden u in de woning heeft.

Dossiervorming

Veiligheid Wesley van Rooyen — Hoofdmonteur Beveiliging, Duiven

Dossiervorming

Dossiers maken is niet het leukste werk. Na een inbraak kunnen dossiers u echter goed helpen bij het terugkrijgen van uw waardevolle spullen. Leg een dossier aan met daarin foto’s en bijvoorbeeld de serienummers van uw waardevolle spullen. Mocht er worden ingebroken, dan is de kans dat u uw spullen daadwerkelijk terugkrijgt een stuk groter. Ook maakt uw dossier het doen van aangifte bij politie en verzekeraar gemakkelijker.

Zorg er dan tevens voor dat u back ups maakt van foto’s en andere belangrijke documenten op uw computer of laptop. Mocht het dievengilde haar oog laten vallen op deze hardware, dan bent u niet direct al uw bestanden kwijt.

Lampen, honden en zichtbare beveiliging schrikken af

Veiligheid Tjerko Bos — Monteur, Roosendaal

Lampen, honden en zichtbare beveiliging schrikken af

Om inbrekers af te schrikken, hebben de meesten van u wel eens het advies gekregen een aantal lampen te laten branden wanneer u ’s avonds de woning verlaat. Vaak schrikt ook een bordje met de waarschuwing dat u beschikt over een waakhond af. De inbreker kiest dan liever een woning uit waar geen gevaarlijke viervoeters rondlopen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat zichtbare beveiliging (camera’s, maar ook alarmstickers op ramen en deuren) het meest afschrikken. Inbrekers lopen immers niet graag het risico ontdekt te worden door een alarmsignaal.

Hoe veilig woont u? 

Mondje dicht en deur op slot

Idee Tjerko Bos — Monteur, Roosendaal

Mondje dicht en deur op slot

Geef inbrekers geen kans. Gaat ’s avonds de bel en verwacht u geen bezoek? Doe dan de voordeur niet meer open.

Heeft u een grote prijs gewonnen of grote erfenis? Het is heel verleidelijk dit te delen, maar dit is niet verstandig. U brengt hiermee de verkeerde mensen op verkeerde ideeën.

Staat er onverwachts toch iemand op de stoep waarvan u denkt: ‘dit klopt niet’? Onthoud dan specifieke kenmerken van deze persoon. Manier van lopen, haarkleur, kledingstijl of bijvoorbeeld de lengte.

Wanneer ik bij mensen thuis kom om een beveiligingssysteem te installeren, adviseer ik ze soms ook een markering bij de voordeur aan te brengen. Hang de brievenbus, bel of naambordje op een specifieke hoogte. Vanuit dit markeringspunt kunt u wellicht de lengte van een verdacht persoon beter bepalen.

Meer inbraakpreventietips?

Houd de voorpret voor uzelf

Veiligheid Tjerko Bos — Monteur, Roosendaal

Houd de voorpret voor uzelf

Vakanties staan voor de deur, het festival-seizoen is geopend, speeltuinen, pretparken en dierentuinen maken zich op voor een druk seizoen. In de zomermaanden trekken we er met zijn allen op uit en het liefst delen we de voorpret massaal via onze social media-kanalen. Ondanks vele waarschuwingen blijken veel bewoners nog steeds hun vakantieprogramma te delen via social media. Voor inbrekers heel prettig, omdat zij zo kunnen toetsen wanneer zij ongestoord uw woning binnen kunnen dringen.

Mijn advies: maak uw volgers, vrienden en connecties  pas achteraf deelgenoot van wat u heeft beleefd en waar u bent geweest. Bewaar de voorpret voor u zelf en geef inbrekers geen informatie over wat u gaat doen. Dat voorkomt wellicht een koude douche bij thuiskomst. 

Meer inbraakpreventietips

 

 

Plaats een balk of  stok in de goot van uw schuifdeur

Veiligheid Tjerko Bos — Monteur, Roosendaal

Plaats een balk of stok in de goot van uw schuifdeur

Inbrekers zijn dol op een schuifpui. Niet alleen omdat zij dan gemakkelijk uw huis kunnen verlaten, maar ook omdat bewoners veelal hun schuifdeuren op een kier zetten om de woonkamer lekker te luchten.

Bij het luchten van de woonkamer adviseer ik bewoners altijd de deur slechts op een kier te zetten (zodat er geen mensen doorheen kunnen) en een stok in de goot te plaatsen, waardoor de deur niet verder open geschoven kan worden. Mocht u onverhoopt de kamer voor een kort moment verlaten, dan is het voor een ongenode gast lastiger uw woonkamer binnen te stappen. Uitsluiten doet het u echter niet. Een handige inbreker kan immers het balkje er van buitenaf altijd uitdrukken.

Een extra veilige schuifdeur creëert u onder andere door het vastschroeven van een (op maat gemaakte) lat in de bovenrail van de pui. Toen de schuifpui werd geplaatst, was er ruimte nodig om de deur erin te tillen. Bij een naar buiten schuivende pui til je hem er helaas ook zo weer uit. Dit voorkomt u met het plaatsen van een lat in die vrije ruimte, daar waar de schuifdeur juist onderdoor schuift. Overigens geeft zo’n lat ook voor een naar binnen schuivende pui extra veiligheid.

Verder maakt u de pui veiliger door het plaatsen van raamslotjes op je deur. Veel bewoners kiezen echter steeds meer voor een PKVW*)  goedgekeurde schuifpuibeveiliging.

Overigens begint het beveiligen van uw woning altijd met goed hang- en sluitwerk.

Meer inbraakpreventietips

*) Politie Keurmerk Veilig Wonen

Laat brandmeldingen bij onze meldkamer binnenkomen

Veiligheid Mario van Oorschot — Hoofdmonteur, Roosendaal

Laat brandmeldingen bij onze meldkamer binnenkomen

Treed snel op tegen een huisbrand, ook als u níet thuis bent.

Een rookmelder of koolmonoxidemelder gaat piepen zodra het foute boel is. Een pijnlijk harde waarschuwing om actie te ondernemen. Maar wat als er niemand thuis is? Feenstra levert slimme rook- en koolmonoxidemelders die onze meldkamer alarmeren bij brand. En tegelijkertijd krijgt u een melding op uw smartphone.

U heeft al huisbeveiliging vanaf € 0,52 per dag

Denk vooraf goed na voor welk alarmsysteem u kiest

Idee Bert van der Veken — Monteur, Roosendaal

Denk vooraf goed na voor welk alarmsysteem u kiest

De deur op slot draaien, hang- en sluitwerk dat voldoet aan de laatste standaarden en juiste certificering, geen rommel in de tuin waarmee een inbreker uit de voeten kan, buitenverlichting, een alarmsysteem ... Met een beetje nadenken, maken wij het inbrekers lastiger. ‘Slecht beveiligde huizen eerst’ is immers hun credo.

Met regelmaat krijg ik bij de aanschaf van of onderhoud aan een alarmsysteem de vraag voor welk alarmsysteem de bewoner het beste kan kiezen. Een systeem waarbij de bewoner bij onraad zelf berichten op de telefoon ontvangt of een systeem dat aangesloten is op een meldkamer. Ongeacht welk systeem u kiest: met een alarmsysteem zet u een goede stap in de richting om inbrekers nog meer af te schrikken.

Mijn persoonlijk advies is te kiezen voor een systeem dat is aangesloten op de meldkamer. Niet omdat het ene systeem beter is dan het andere. Wel omdat ik de ervaring heb dat mensen die geen ‘stok achter de deur’ van de meldkamer hebben, in de loop der tijd gemakzuchtiger worden. De batterij wordt niet op tijd vervangen, bij een aantal keer vals alarm wordt het signaal op den duur genegeerd, wanneer het systeem niet naar behoren functioneert, kraait er geen haan naar.

Bent u heel punctueel en nauwkeurig? Kies dan voor een alarmsysteem dat voor u het meeste comfort en de beste zekerheid biedt. Bent u wat gemakkelijker aangelegd? Dan adviseer ik een systeem te kiezen dat is aangesloten op een meldkamer. 

Bekijk hier onze alarmsystemen

Maak het dieven niet te makkelijk

Veiligheid Mario van Oorschot — Hoofdmonteur, Roosendaal

Maak het dieven niet te makkelijk

Wist u dat inbrekers in minder dan een minuut binnen kunnen zijn met een speciale ‘slagsleutel'? De dieven steken deze sleutel van hard materiaal in de cilinder van uw slot, halen een hamer tevoorschijn en geven daarmee een paar flinke klappen op de sleutel. Deze vormt zich dan naar de binnenkant van uw cilinder. De inbrekers kunnen de sleutel dan gewoon omdraaien, de deur openen en de klopsleutel weer verwijderen. Zo ziet niemand dat er is ingebroken. Maak het dieven dus niet te makkelijk en zorg voor goed hang- en sluitwerk. Bijvoorbeeld met het Politiekeurmerk Veilig Wonen en met 2 of 3 SKG-sterren. Ook met een goed beveiligingssysteem van Feenstra verkleint u de kans op inbraak.

Laat geen spullen in de tuin slingeren

Doe het zelf Bert van der Veken — Monteur, Roosendaal

Laat geen spullen in de tuin slingeren

De snelle en onvoorbereide dief maakt graag gebruik van spullen die mensen laten slingeren in de tuin. Via een ladder of kliko klimmen ze gemakkelijk het dak op. En met gereedschap dat niet is opgeruimd, tikken ze zo een raampje in. Maak het inbrekers niet te makkelijk. Laat geen spullen in de tuin staan die ze als hulpmiddel kunnen gebruiken om in te breken.

Onderschat inbrekers niet

Vakantie Bert van der Veken — Monteur, Roosendaal

Onderschat inbrekers niet

Een vakantiekiekje op Facebook of een tweet vanaf een zonnig terras in het buitenland. Leuk voor het thuisfront maar zo laat u inbrekers ook weten dat u niet thuis bent. Wees u daarvan bewust. Heeft u een alarmsysteem? Kies dan voor een unieke code om uw systeem in of uit te schakelen. Geboortedata van de kinderen of een deel van het telefoonnummer zijn eenvoudig te achterhalen, ook voor inbrekers. Onderschat ze niet.

Zo maakt u het dieven lastig

Idee Martin Sluiter — Medewerker Planning & Service, Roosendaal

Zo maakt u het dieven lastig

Met een paar maatregelen maakt u het dieven extra lastig om uw huis binnen te dringen. Dat begint bij goed hang- en sluitwerk. Ook een alarmsysteem werkt preventief –  maak daarom goed zichtbaar dat uw huis beveiligd is. Bijvoorbeeld met raamstickers. Voorkom verder dat een dief naar boven kan klimmen via containers, ladders of andere klimmogelijkheden.

Bent u helaas wel het slachtoffer van inbraak? Denk eraan dat inbrekers weten dat u de gestolen spullen zult vervangen door spiksplinternieuw materiaal. Laat daarom zo snel mogelijk uw woning op veiligheid beoordelen. Doe dit ook na veranderingen aan uw huis, zoals een verbouwing. De veiligheidsexperts van Feenstra adviseren u graag vrijblijvend.

U kunt nog meer doen tegen inbraak. 
Lees wat u zelf kunt doen en vraag vrijblijvend advies aan.

Check het batterijniveau van uw alarmsysteem

Vakantie Edwin Leuverink — Servicecoördinator, Roosendaal

Check het batterijniveau van uw alarmsysteem

In de vakantieperiodes neemt de kans op inbraak toe. Een alarmsysteem biedt uitkomst. Maar wat als een batterij het begeeft, uitgerekend tijdens uw afwezigheid?

Feenstra vervangt bij elke servicebeurt de batterijen van uw alarmsysteem. Dat is meestal voldoende. Toch zit er sporadisch een batterij tussen die sneller dan gemiddeld leegloopt. Gelukkig kunt u eenvoudig voorkomen dat dit tijdens uw afwezigheid gebeurt. Via de vraagtekenknop op het bedieningspaneel kunt u eenvoudig de status van al uw batterijen checken. Zo nodig vervangt u vervolgens de bijna lege batterij. Dan kunt u met een gerust gevoel op vakantie.

Meer tips