Menu

Tip van de vakman

voor juist en duurzaam gebruik van uw zonnepanelen of zonneboiler

Check regelmatig uw omvormer

Dave Meuken — Monteur, Apeldoorn

Check regelmatig uw omvormer

De energie die zonnepanelen opwekken wordt via een omvormer omgezet in stroom. Deze omvormer is dus zeer belangrijk voor het rendement dat u uit uw zonnepanelen haalt en kan het verschil maken tussen een acceptabel en een goed rendement. Ik adviseer klanten dan ook altijd bij de aanschaf van zonnepanelen te kiezen voor kwalitatief goede omvormers, maar deze ook regelmatig goed te checken.

Bij een regelmatige check, bent u er sneller bij om een eventuele storing te (laten) verhelpen, waardoor u zo min mogelijk rendement verliest. Als de zonnepanelen in werking zijn gesteld en volledig aangesloten zijn, wordt de hoeveelheid stroom die opgewekt wordt, weergegeven op de display van de omvormer. Hierop kunt u prima in de gaten houden of de omvormer voldoende haar werk blijft doen.

Meer weten over omvormers?

Doe het zelf

De Zon Prestatie Check

Zekerheid over het functioneren en de veiligheid van uw zonnepanelen.

  • Inspectie van de kritische onderdelen van uw installatie
  • Metingen van het vermogen
  • Controle van de opbrengst
  • Overzichtelijk rapport
  • Advies op maat voor eventuele verbeteringen

Check aanvragen

Maak nú uw zonnepanelen schoon

Doe het zelf Maarten Versloot — Hoofdmonteur, Apeldoorn

Maak nú uw zonnepanelen schoon

In het voorjaar (eind maart/begin april) leveren uw zonnepanelen het meeste rendement op. Het rendement zal nog beter zijn, wanneer uw zonnepanelen schoon zijn. Schone zonnepanelen leveren twee tot drie procent meer rendement op.

Reinig de panelen dus voordat het voorjaar aanbreekt. U kunt hiervoor een specialist inhuren, maar wanneer u de panelen eenvoudig en veilig kunt bereiken, kunt u dit ook zelf doen. Gebruik hiervoor geen (agressieve) schoonmaakmiddelen, maar slechts een zachte borstel of zachte doek en gedestilleerd water (demi-water). Het is beter geen kraanwater te gebruiken. De mineralen en kalk in het kraanwater vormen een laagje op de panelen, waar zich weer snel vuil aan zal hechten. U zult dus weer eerder de panelen opnieuw schoon moeten maken. Gebruik ook geen harde borstels of schuursponsjes. De kans bestaat dat hierdoor krassen op het paneel ontstaan, waardoor er rendementsverlies optreedt. Gebruik ook nooit een hogedrukspuit voor de reiniging. Dan bestaat de kans dat er water tussen de cellen en het glas terecht komt.

Naast het schoonmaken van de panelen, is het ook handig om eens een prestatiecheck van uw zonnepalen te laten uitvoeren.

Zon Prestatie Check

Haal meer uit uw zonnepanelen

Idee Maarten Versloot — Hoofdmonteur, Apeldoorn

Haal meer uit uw zonnepanelen

‘Wist u dat een goede omvormer van uw zonnepanelen-installatie kan leiden tot wel 15% meer rendement? De omvormer bepaalt namelijk hoeveel energie van de zonnepanelen opgewekt wordt bij verschillende soorten weersomstandigheden. Hij heeft dus een belangrijke taak. Want bij elk type weer moet hij goed presteren voor het beste resultaat. Kies bij het aanschaffen van zonnepanelen dus voor een goede omvormer. Vraag hiernaar tijdens het adviesgesprek. Of bel 088 8455 000.

Verhoog de energieopbrengst van uw zonnepanelen

Idee Maarten Versloot — Hoofdmonteur, Apeldoorn

Verhoog de energieopbrengst van uw zonnepanelen

‘Heeft u tien zonnepanelen waarvan er één voor een kwart in de schaduw ligt? Dan loopt uw totale opbrengst al met 30 tot 40 procent terug. Dit komt omdat zonnepanelen meestal in serie worden aangesloten. Het paneel dat het minst presteert bepaalt de opbrengst voor het gehele systeem. U kunt dit voorkomen door de installatie vakkundig en schaduwvrij te laten aanleggen. Als dit niet mogelijk is, kunt u eventuele schaduw compenseren door per paneel een optimizer toe te voegen. Door deze optimizers zijn de panelen niet langer in serie geschakeld, maar parallel geschakeld. Daardoor gaat alleen de energieopbrengst van het paneel dat in de schaduw ligt achteruit. U moet dan wel alle panelen van een optimizer voorzien, ook de panelen die niet in de schaduw liggen. De kosten voor een optimizer bedragen circa € 55,-. Binnen ongeveer 8 tot 9 maanden verdient u de extra investering van een optimizer terug.’

Bekijk ook de andere voordelen van optimizers

Onze certificeringen voor zonne-energie

  • Zonnekeur Feenstra
  • VCA veiligheids checklist aannemers
  • KvINL
  • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001