Zonnepanelen: uw eigen energiecentrale!

Met zonnepanelen maakt u van uw woning uw eigen energiecentrale. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Wanneer u zonnepanelen overweegt, heeft u vaak veel vragen. Is uw dak wel geschikt, welk type zonnepanelen heeft u nodig, en welke opbrengst kunt u verwachten? Feenstra beantwoordt al uw vragen, en kan u op verschillende manieren van dienst zijn met zonnepanelen.

Actie: voor Vattenfall klanten geldt een korting van € 100,- op de aanschafprijs!

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is energie die wordt opgewekt door de zon. Zonne-energie is een vorm van duurzame energie, omdat het schoon, onuitputtelijk en gratis is. De zon komt iedere dag voor niets op, en levert 2500 keer zoveel energie als alle mensen op aarde bij elkaar verbruiken. Hoewel Nederland niet bekend staat om het stralende weer, kan ook hier prima zonne-energie worden opgewekt. Zelfs als de zonnepanelen in de schaduw liggen.

Hoe werken zonnepanelen?

Met zonnepanelen kan zonlicht direct in elektriciteit worden omgezet. Een zonnepaneel bestaat uit vele kleine zonnecellen die met elkaar verbonden zijn. Elke zonnecel is opgebouwd uit flinterdunne laagjes halfgeleidend materiaal, waartussen door het zonlicht- een spanningsverschil ontstaat. Dit proces noemen we het fotovoltaïsch effect. Een zonnepaneel wordt daarom ook vaak een ‘pv-paneel’ genoemd, naar het Engelse ‘photovoltaics’. De opgewekte zonne-energie wordt vervolgens doorgegeven aan het elektriciteitsnet met behulp van een omvormer.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Veel huizen zijn geschikt voor zonnepanelen. Het maakt bijvoorbeeld niet uit of u in een vrijstaande woning, twee-onder-een-kapwoning of tussenwoning woont. Daarnaast kunnen zonnepanelen zowel op een plat dak als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Alleen rieten daken zijn niet geschikt. Ook is het belangrijk dat u de woning bezit. Bij huren moet u altijd toestemming vragen aan de verhuurder. Twijfelt u of uw dak geschikt is voor zonnepanelen, lees dan meer in onze zonnepanelen-checklist

Welke zonnepanelen moet ik kiezen?

Hoe hoger het Wattpiek van uw zonnepanelen, hoe meer kWh deze op kunnen wekken. Bij Feenstra vindt u drie zonnepaneelpakketten met drie hoogwaardige soorten zonnepanelen. Dit zijn allemaal kristallijnen zonnepanelen, die het hoogste vermogen per vierkante meter opwekken. Wel zijn er subtiele verschillen in wattpiek, afmetingen en garantieduur. Maar welke zonnepanelen u ook kiest, bij Feenstra bent u verzekerd van zonnepanelen van hoge kwaliteit en een lange levensduur. Op alle zonnepanelen zit een garantie van tenminste 12 jaar.

Zonnepanelen vergelijken

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, is afhankelijk van uw woning, gezinssamenstelling en gewenste rendement. Ook omgevingsfactoren, zoals schaduw van bomen of andere woningen spelen een rol. Feenstra raadt aan om minimaal 6 zonnepanelen aan te schaffen. Vanaf dit aantal heeft u een aanzienlijk rendement en ziet u een direct effect op uw energierekening. Gemiddeld plaatsen wij per huishouden 10 zonnepanelen. Wilt u weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en hoeveel er op uw dak passen? Maak dan gebruik van ons gratis online zonnepanelen advies, en binnen 2 minuten weet u waar u aan toe bent.

Online advies op maat

 • Uitsluitend kwaliteit pv-panelen
 • Altijd inclusief schouw en installatie
 • Minimaal 12 jaar garantie
 • In 1 dag geïnstalleerd

Moet ik zonnepanelen aanmelden?

Als u zonne-energie wilt gaan leveren aan het stroomnet, moet u uw zonnepanelen aanmelden. Neem eerst contact op met uw netbeheerder. Deze kunt u vinden op Energieleveren.nl. De netbeheerder kan dan zien of uw meterkast geschikt is om de hoeveelheid geleverde zonne-energie bij te houden. Indien nodig plaatst de beheerder een slimme meter. Ook kan de beheerder deze informatie gebruiken om het stroomnet efficiënter te maken.

Als uw zonnepanelen eenmaal geïnstalleerd zijn, meldt u ze aan op Energieleveren.nl. Energieleveren.nl meldt uw zonnepanelen op haar beurt aan bij uw energieleverancier. Alleen zo wordt uw opgewekte energie geregistreerd. Zo kunt u de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen de stroom die u zelf afneemt. Dit noemen we salderen. Produceert u meer stroom dan u zelf op jaarbasis verbruikt, dan kan de extra stroom niet worden gesaldeerd, maar ontvangt u een lager bedrag per kWh van uw energieleverancier.

Zonnepanelen: wat levert het op?

Het rendement van zonnepanelen is niet alleen afhankelijk van het vermogen van de panelen. Ook het aantal panelen, de kwaliteit van de omvormer, de hellingshoek van het dak en de aanwezige schaduw speelt een rol. Gemiddeld heeft u de aanschafprijs van de zonnepanelen in ongeveer 8 jaar terugverdiend. Met 10 zonnepanelen kunt u ongeveer 78% van de totale stroombehoefte van uw huishouden opwekken. Wekt u meer energie op dan u nodig heeft voor uw eigen huishouden? Dan kunt u geld verdienen door de stroom die u niet gebruikt terug te leveren aan het stroomnet.

Lees meer over het rendement van zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen nemen?

 • U bespaart op uw maandelijkse energiekosten
 • Zonne-energie is beter voor het milieu
 • Snelle terugverdientijd
 • U krijgt de btw terug van de Belastingdienst
 • Ze zijn onderhoudsarm, enkel wat schoonmaakwerk
 • U krijgt geld terug bij salderen
 • De waarde van uw woning wordt hoger

Meer over de voordelen

Waarom zonnepanelen van Feenstra?

 • Zonnepanelen van hoge kwaliteit
 • Altijd inclusief schouw en installatie
 • Overzichtelijke all-in prijzen
 • Minimaal 10 jaar garantie
 • Zonnepanelen in 1 dag geïnstalleerd
 • Inzicht in uw opwek via app
 • Optioneel monitoring-abonnement

Zonnepanelen ontwikkelingen

Zonne-energie mag zich verheugen in een toenemende populariteit. Geen wonder: de energie is schoon, goedkoop en de terugverdientijd van de investering is en blijft de komende jaren zo’n 7 jaar, mede doordat zonnepanelen steeds efficiënter en geavanceerder worden. Lees hier de laatste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen.

zonnepanelen ontwikkelingen

Onze certificeringen voor zonne-energie

 • Zonnekeur Feenstra
 • VCA veiligheids checklist aannemers
 • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
 • Install Q