Goede ventilatie in huis is essentieel

Gezonde lucht in huis is een belangrijke voorwaarde om gezond te leven. Toch is de lucht in veel woningen ongezonder dan buiten. De oplossing is de lucht in uw woning constant te verversen door middel van ventilatie. Feenstra is gespecialiseerd in ventilatiesystemen en helpt u graag een gezond binnenklimaat te creëren. Op deze pagina leest u meer over het belang van ventilatie, de verschillende ventilatiesystemen die in omloop zijn, en hoe wij u kunnen helpen uw ventilatiesysteem optimaal te gebruiken. 

Wat is ventilatie?

Ventilatie is het verversen van de lucht in een ruimte. Wanneer verse lucht via een open raam uw woning binnenkomt en vervuilde lucht het huis verlaat, is dat dus ook een vorm van ventilatie. Omdat woningen steeds beter geïsoleerd zijn en het belang van frisse lucht steeds duidelijker wordt, worden woningen sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. De meest gebruikte ventilatiesystemen kunnen worden onderverdeeld in reguliere mechanische ventilatie en warmte terugwin installaties (wtw). 

Waarom ventilatie belangrijk is

Goede ventilatie en luchtverversing zijn belangrijk, omdat vuile lucht slecht is voor de gezondheid. Zo kunnen schimmels, tabaksrook en fijnstof leiden tot serieuze gezondheidsklachten. Denk aan hoofdpijn, hoesten, chronische verkoudheid, benauwdheid en slijmvorming. Door continu uw woning te ventileren met een wtw-installatie of mechanisch ventilatiesysteem creëert u een gezond klimaat en geeft u gevaarlijke stoffen geen kans. Hoe krijgt u een gezond huis? Start vandaag nog met goed ventileren!

 • Minder kans op schimmels en vocht
 • Vermindering van luchtwegklachten
 • Altijd schone, gezonde lucht in huis
 • Afname energieverbruik en lawaai

Hoe werkt ventilatie?

Ventilatie kan op een natuurlijke manier worden gereguleerd. De aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht wordt dan veroorzaakt door temperatuur- en drukverschillen. Hoe groter deze verschillen, hoe meer lucht er wordt ververst. Het nadeel van natuurlijke ventilatie is dat het gepaard gaat met tocht en koude lucht in huis, met name in de winter. Hierdoor ventileren mensen vaak minder dan zou moeten.

Vroeger kwam frisse lucht ook via kieren en gaten de huizen binnen. Omdat huizen steeds beter geïsoleerd zijn, krijgen nieuwe woningen mechanische ventilatie. Bij deze gemotoriseerde systemen wordt vervuilde lucht afgevoerd met een gemotoriseerd systeem. Afhankelijk van het systeem wordt frisse lucht aangevoerd via luchtkanalen of luchtroosters in de gevel en ramen.

Let op de ventilatie in uw eigen huis

De Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat er een relatie is tussen een slecht binnenklimaat en hogere zorgkosten. In huishoudens met ongezonde lucht in huis is men gemiddeld vaker en langer ziek. De belangrijkste oorzaken zijn slechte ventilatie en achterstallig onderhoud. Zij veroorzaken vocht en schimmel. Stof en schimmels zetten zich vast aan de wanden van de ventilatiekanalen en veroorzaken een slechte luchtkwaliteit in huis. Omdat dit heel geleidelijk gaat, heeft men niet in de gaten dat slechte ventilatie de reden van de gezondheidsklachten is.

Ventileert u voldoende? Doe de check!

Wilt u weten of u voldoende ventileert? Doe nu de Ventilatiecheck en krijg direct advies.

1/9
1 2 3 4 5 6 7 8 9
*In 3 op de 10 huizen zit een mechanisch ventilatiesysteem. Weet u niet zeker of u een ventilatiesysteem in huis heeft? Dit kunt u bv. herkennen aan een kastje met regel-schakelaar in de woonkamer of afzuigventielen in het plafond bij de keuken, badkamer en toilet.
Nog niet alle vragen zijn beantwoord
Een ogenblik geduld a.u.b.

Heb ik mv of wtw?

Er zijn twee vormen van mechanische ventilatie. Het eerste ventilatiesysteem zuigt alleen vervuilde lucht af, en wordt in de volksmond mechanische ventilatie genoemd. Het andere systeem zuigt niet alleen lucht af, maar blaast ook schone, verwarmde lucht uw woning in. Dit systeem is een wtw of balans ventilatiesysteem. Om erachter te komen welke van de twee types ventilatie u heeft, kunt u kijken naar het volgende:

 • De grootte van de ventilatiebox. Deze box (de motor van het systeem) staat meestal in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Is de box de grootte van grofweg een wasmachine, dan heeft u een wtw. Is de box ongeveer zo groot als een computerbeeldscherm, dan heeft u een mechanisch ventilatiesysteem.
 • Ook kunt u kijken naar de ventielen in het plafond of in de muur. Zitten deze enkel in de keuken, wc en/of badkamer, dan heeft u een mechanisch ventilatiesysteem. Zitten er op meer plekken ventielen en/of roosters, dan heeft u wtw ventilatie.
Ventilatiesysteem

Ventilatiesysteem onderhouden

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is voorzien van een motor die lucht afvoert via luchtkanalen, bijvoorbeeld in uw keuken, badkamer en toilet. Kies voor een eenmalige reiniging of een serviceabonnement.

Onderhoud mechanische ventilatie 

Wtw installatie

Een warmte terugwin systeem gebruikt de warmte van afgezogen lucht om toevoerlucht voor te verwarmen en blaast die vervolgens uw huis in. Kies voor een eenmalige reiniging of een serviceabonnement.

Onderhoud warmte terugwin

Reviews Feenstra

8,4/10

Goed | 2657 beoordelingen

84% van onze klanten beveelt ons aan.

Alle beoordelingen

Veelgestelde vragen over ventilatie

Als u een nieuw ventilatiesysteem wilt plaatsen, kunt u dit het beste overlaten aan de vakman. Het systeem moet namelijk goed doorgerekend worden om optimaal te functioneren. De ventilatiespecialist zal goed kijken waar de afvoerpunten en luchtkanalen moeten komen, en hoeveel ventilatieroosters er nodig zijn per m2.  Ook als u alleen een ventilatiebox wilt laten vervangen, kunt u dit het beste overlaten aan een ventilatiespecialist als Feenstra. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wanneer u een ventilatiesysteem laat aanleggen, bepaalt u zelf wat voor u het meest geschikte ventilatiesysteem is. De meest gekozen vorm van ventilatie is de ventilatiebox met luchtkanalen. Dit systeem is in vergelijking met een wtw-systeem goedkoper in aanschaf en onderhoud, en neemt minder ruimte in. Met een wtw-unit kunt u daarentegen flink besparen op uw stookkosten. 

Sinds 2006 is een vorm van mechanische ventilatie verplicht in alle nieuwbouwwoningen. Dit geldt niet voor oudere woningen, omdat frisse lucht in dit soort woningen makkelijker via kieren de woning binnen kan komen. Bij een verbouwing waarvoor geen bouwaanvraag hoeft te worden ingediend is ventilatie niet verplicht. Desondanks is het wel aan te raden.

Hoe vaak moet mijn ventilatiesysteem gereinigd worden?

Een ventilatiesysteem kan vervuild raken, waardoor het niet meer optimaal werkt. Om een ongezond binnenklimaat te voorkomen raden wij aan:

 • Elke 6 jaar een eenmalige reiniging uitvoeren.
 • Elke 2 jaar de ventilatiebox reinigen.

Ventilatie certificeringen

 • Hier klimaatbureau
 • milieu centraal
 • MmM.png