Ventilatie onderhoud voor gezonde lucht in huis

Hoe is het gesteld met uw binnenklimaat? In veel woningen is de lucht binnen ongezonder dan buiten. De oplossing is om de lucht in uw woning constant te verversen. In veel woningen is daarom sinds de jaren ’80 een mechanische ventilatie of een warmteterugwin installatie (wtw) ingebouwd. Zo’n ventilatiesysteem raakt vervuild. Om goed te blijven functioneren, moet het daarom onderhouden en schoongemaakt worden. De kanalen moeten om de 6 jaar en de box elke 2 jaar schoongemaakt worden. Bij Feenstra is het onderhoud en de controle van uw ventilatie in deskundige handen. Naast onderhoud aan uw ventilatiesysteem, kan Feenstra ook uw gehele ventilatiebox vervangen. Dit is meestal nodig als uw ventilatiebox ouder is dan 15 jaar, veel lawaai maakt en slecht afzuigt.

Ventilatiesysteem onderhouden

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is voorzien van een motor die lucht afvoert via luchtkanalen, bijvoorbeeld in uw keuken, badkamer en toilet. Kies voor een eenmalige reiniging of een serviceabonnement.

Onderhoud mechanische ventilatie 

Wtw installatie

Een warmte terugwin systeem gebruikt de warmte van afgezogen lucht om toevoerlucht voor te verwarmen en blaast die vervolgens uw huis in. Kies voor een eenmalige reiniging of een serviceabonnement.

Onderhoud warmte terugwin

Hoe vaak moet mijn ventilatiesysteem gereinigd worden?

Voorkom een ongezond binnenklimaat, laat daarom:

 • Elke 6 jaar een eenmalige reiniging uitvoeren.
 • Elke 2 jaar de ventilatiebox reinigen.
Ons advies
 • Minder kans op schimmels en vocht
 • Vermindering van luchtwegklachten
 • Altijd schone, gezonde lucht in huis
 • Afname energieverbruik en lawaai

Heb ik een MV of een WTW installatie?

Om hierachter te komen kunt u kijken naar 2 dingen:

 • De grootte van de ventilatiebox. Deze box (de motor van het systeem) staat meestal in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Is de box de grootte van grofweg een wasmachine, dan heeft u een wtw. Is de box ongeveer zo groot als een computerbeeldscherm, dan heeft u een mechanisch ventilatiesysteem.
 • Ook kunt u kijken naar de ventielen in het plafond of in de muur. Heeft u deze enkel in de keuken, wc en/of badkamer, dan heeft u in de meeste gevallen een mechanisch ventilatiesysteem. Heeft u op nog meer plekken ventielen en/of roosters, dan heeft u een wtw.
ventilatie kiezen
Wist u dat?

Ventileert u voldoende? Doe de check!

De lucht die we inademen is niet altijd even gezond. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de lucht in huis vaak slechter is dan buiten. Voor een gezonde lucht in huis is 24 uur per dag ventilatie nodig, het hele jaar door. Weet u of u voldoende ventileert? Doe nu de Ventilatiecheck en ontvang direct advies.

Start VentilatieCheck

ventilatie

Staat u er wel eens bij stil wat er in de lucht zit die u inademt?

De Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat er een relatie is tussen een slecht binnenklimaat en hogere zorgkosten. In woningen met een slecht binnenklimaat is men gemiddeld vaker en langer ziek. De belangrijkste oorzaken zijn slechte ventilatie en achterstallig onderhoud. Zij veroorzaken vocht en schimmel. Stof en schimmels zetten zich vast aan de wanden van de ventilatiekanalen en veroorzaken een slechte luchtkwaliteit in huis. Omdat dit heel geleidelijk gaat, heeft men niet in de gaten dat slechte ventilatie de reden van de gezondheidsklachten is.

Waarom is ventileren belangrijk?

Goede ventilatie in huis zorgt voor luchtverversing. Het aanvoeren van schone lucht en afvoeren van vervuilde lucht geeft minder kans op gezondheidsklachten. Continue uw woning ventileren door middel van een wtw-installatie of mechanisch ventilatiesysteem geeft schimmels, tabaksrook en fijnstof geen kans. Door regelmatig uw ventilatiesysteem te onderhouden bent u er zeker van dat er frisse lucht binnen komt en vocht en vervuilende stoffen in huis verdwijnen.

Ventilatie certificeringen

 • Hier klimaatbureau
 • milieu centraal
 • MmM.png