Menu

Financiering & Subsidie

Wilt u weten voor welke financieringsmogelijkheden u in aanmerking komt? Ga naar Energiesubsidiewijzer en vul uw woonplaats in en kijk onder 'Leningen'. Hieronder ziet u de meest benutte mogelijkheden.

Energiebespaarlening

Energie besparen in huis kan ook wanneer je niet genoeg spaargeld hebt. De energiebespaarlening is in het leven geroepen om Nederlanders te helpen bij het financieren van energiebesparende maatregelen.

De energiebespaarlening heeft een aantrekkelijke rente en is bedoeld voor particuliere eigenaren van bestaande woningen. Op ikinvesteerslim.nl kan een lening worden aangevraagd voor 17 energiebesparende maatregelen zoals isolatie van de woning, dubbele beglazing of een zuinige hr-ketel. Het is mogelijk om een bedrag tot € 25.000 te lenen, met een looptijd van 7 tot 10 jaar. Het rentepercentage hangt af van de gekozen looptijd van de lening.

Sinds juni 2015 kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE) ook een Energiebespaarlening aanvragen. Voorwaarde is wel dat de VvE uit minimaal 10 appartementsrechten bestaan. Het te lenen bedrag is hier uiteraard hoger, namelijk minimaal € 25.000 tot maximaal € 5 miljoen.

Meefinancieren in de hypotheek

Een andere optie is energiebesparende voorzieningen mee te financieren in de hypotheek. Dit is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het meefinancieren mag tot 106 procent van de woningwaarde. Het bedrag dat geleend mag worden wordt bepaald aan de hand van inkomenstoetsing, hierbij blijven investeringen voor energiebesparing tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing gelaten. Voorwaarde is een bruto jaarinkomen van minimaal € 32.000 en een afgegeven energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar. Een financiering kan worden aangevraagd bij je hypotheekadviseur. Deze maatregelen komen vaak in aanmerking voor meefinancieren:

  • HR-ketel
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Zonnecellen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ beglazing

Regionale duurzaamheidslening

Met een duurzaamheidslening leent u bij uw eigen gemeente tegen een aantrekkelijke rente geld voor energiebesparende voorzieningen. Vul in de Energiesubsidiewijzer uw eigen woonplaats in zie meteen of uw gemeente deze lening aanbiedt.

De duurzaamheidslening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 met een looptijd van 10 tot 15 jaar. De lening is rentevast en u krijgt 3% rentekorting (minimale rentepercentage is 0,5%).

GreenLoans

GreenLoans biedt twee verschillende leningen. De GreenLoans Lening en de GreenLoans EcoLening. De eerste is bedoeld voor de aanschaf van zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp, HRe-ketel of een windturbine. De EcoLening is bedoeld voor de financiering van vloer-, gevel- en dakisolatie, spouwmuurisolatie, een warmteterugwinsysteem, een HRe-ketel, gelijkstroompompen en ventilatieroosters.

Meer weten over alle mogelijkheden voor financiële regelingen? Lees ons stappenplan om daarin wegwijs te raken.

Stappenplan duurzaam investeren