Omvormer zonnepanelen

Wat is een omvormer?

Een omvormer zorgt ervoor dat de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, wordt omgezet in bruikbare stroom. Deze stroom kunt u gebruiken voor uw elektrische apparaten in huis, of terugleveren aan uw energieleverancier indien uw zonnepanelen meer opbrengen dan u op dat moment verbruikt. Een omvormer is alles bepalend voor het rendement wat u uit uw zonnepanelen haalt. Daarom is het belangrijk om bij aanschaf van een zonne-energiesysteem te kijken naar de kwalitatief goede omvormers die achter de zonnepanelen geïnstalleerd worden. De specialisten van Feenstra geven u graag advies.

Zon advies tool

SMA omvormer zonnepanelen

 • Uitsluitend kwaliteit pv-panelen
 • Altijd inclusief schouw en installatie
 • Minimaal 12 jaar garantie
 • In 1 dag geïnstalleerd

Hoe werkt een omvormer?

De omvormer (ook wel inverter genoemd) is een essentieel onderdeel van uw zonne-energiesysteem. Zonnepanelen leveren gelijkstroom en een omvormer zet deze om in wisselstroom. De wisselstroom wordt via de meterkast geleverd aan het stroomnet, waarna u de stroom kunt gebruiken. Ook zorgt de omvormer ervoor dat de zonnepanelen op hun maximale vermogen presteren en meten ze de opbrengst van het systeem.

Voordelen Feenstra omvormers:

 • De prijs/kwaliteit verhouding
 • Minimaal geluidsoverlast
 • Lange levensduur
 • Lange garantietermijn

De rol van een omvormer in het rendement van zonnepanelen

De omvormer kan het verschil maken tussen een acceptabel en een goed rendement van zonnepanelen. De omvormer bepaalt namelijk hoeveel energie van de zonnepanelen opgewekt wordt bij verschillende soorten weersomstandigheden. Van de omvormer wordt veel gevraagd omdat hij bij elk type weer goed moet presteren voor het beste resultaat. Een goede omvormer kan daardoor leiden tot wel 15% meer rendement. Feenstra geeft u graag vrijblijvend advies.

Zonnepanelen advies

Zonnepanelen omvormer SMA Sunny Boy Feenstra

Omvormer SMA Sunny Boy 3.6

Welke omvormer past bij mijn zonnepanelen?

Voor de juiste keuze van omvormer moet er gekeken worden naar de specifieke situatie. Zo wordt er rekening gehouden met:

 • De aanwezigheid van schaduw
 • De vorm en ligging van het dak
 • Het beschikbare oppervlak waar de panelen op komen te liggen
 • De hellingshoek waarop de panelen geplaatst worden

Op basis van deze gegevens wordt er vervolgens gekozen om een string-omvormer of omvormer met power optimizers achter de zonnepanelen te plaatsen.

omvormer

String-omvormer

Welke omvormers het beste bij uw zonnepanelen passen, hangt af van de mate van schaduw die er op uw zonnepanelen vallen. In de meeste gevallen zijn de zonnepanelen in serie aan elkaar gekoppeld in lange strings en wordt deze string gekoppeld aan de omvormer. Hierbij moeten de zonnepanelen één kant op staan én mag er nauwelijks sprak zijn van (slag)schaduw, anders wordt de opbrengst van de panelen negatief beïnvloed, omdat zo'n serie zo sterk is als de zwakste schakel. De string-omvormer die Feenstra installeert is de SMA Sunny Boy en heeft een maximaal rendement van 97.5%.

Omvormer met power optimizers

Dan zijn er nog de omvormers met power optimizers die achter zonnepanelen worden geplaatst waar wél schaduw op valt of waarvan de hellingshoeken steeds anders zijn. Mocht er last zijn van schaduw zal dit geen effect hebben op alle panelen maar alleen op het paneel waar de schaduw op valt. Hierbij krijgt elk paneel aan de achterkant een power optimizer geïnstalleerd. Zo wordt de totale opbrengst en rendement van uw systeem verhoogd. De omvormer met power optimizers die Feenstra installeert zijn van SolarEdge en hebben een maximaal rendement van 97.5%.

Zon Geo actie

Losse omvormer kopen?

Wij verkopen in speciale gevallen de omvormers ook los, bijvoorbeeld wanneer deze defect is geraakt en de garantietermijn verlopen is. In dit geval zijn de panelen nog niet afgeschreven en plaatsen wij een nieuwe omvormer. Dit is uitsluitend mogelijk na een uitvoerige check door onze specialisten.

Doe de Zon Prestatie Check

Lange termijn rendement van een omvormer

Bij het kiezen van een goede omvormer moet er niet alleen gekeken worden naar de garantieperiode, maar voornamelijk naar de levensduur. Over het algemeen is het zo dat Europese fabrikanten een relatief korte garantie geven (i.v.m. de regelgeving) maar een lange levensduur kunnen borgen van omvormers. Niet-Europese fabrikanten geven liever lange garanties met een bij de garantie passende levensduur. Feenstra adviseert u altijd het prijsvoordeel tegen uw eigen kwaliteitseisen aan te leggen. Heeft u al een zonne-energiesysteem op uw dak? Door middel van de Zon Prestatie Check kunt u kijken of uw omvormer nog naar behoren presteert en de opbrengst voldoende is.

EU rendement versus maximale rendement

Bij het kiezen van een omvormer moet u niet alleen kijken naar het Europese rendement, maar ook naar het verschil tussen het Europese en het maximale rendement. Hoe kleiner dit verschil, hoe hoger het rendement van de zonnepanelen in alle omstandigheden. Het Europese rendement is er om de beoordeling van het rendement van een omvormer vergemakkelijken. In een EU rendementsmeting wordt de gehele vermogensrange van een omvormer gemeten (5, 10, 20, 30, 50 en 100%) en daar wordt een gewogen rendementspercentage aan gegeven. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de omvormer ongeveer de helft van de tijd 50% van het maximale vermogen en één vijfde van de tijd op 100% van zijn vermogen presteert. 

Onze certificeringen voor zonne-energie

 • Zonnekeur Feenstra
 • VCA veiligheids checklist aannemers
 • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
 • Install Q