Op een duurzame manier verwarmen en warm water gebruiken. Daarvoor zijn slimme, zuinige en milieuvriendelijke installaties nodig. Een warmtepomp is hier een voorbeeld van. Een warmtepomp is interessant voor iedereen die zelfvoorzienend wil zijn, de energienota wil verlagen, het energielabel van de woning wil verhogen en milieubewust wil omgaan met de grondstoffen van de aarde. Maar alles begint met vakkundig advies! Vraag vrijblijvend advies aan.
Feenstra kan u op het gebied van duurzame verwarming en warm water tappen of diverse manieren van dienst zijn. Interesse in het aanschaffen van een warmtepomp? Bekijk ons online advies om te kijken of uw huis geschikt is voor een hybride warmtepomp en vraag vrijblijvend advies aan.
Een warmtepomp is een apparaat dat op een duurzame manier zorgt voor verwarming en warm water in huis. Warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht, bodem of een andere duurzame warmtebron. De warmtepomp brengt deze warmte naar een hogere temperatuur om haar vervolgens te gebruiken om ruimtes in uw woning te verwarmen. Ook kunnen sommige warmtepompen warm water maken. Maar bij een hybride systeem werkt de warmtepomp samen met een cv-ketel. De warmtepomp levert dan het grootste deel van het jaar de verwarming en de cv-ketel helpt alleen mee op koude dagen en om warm water te maken.
Er zijn twee belangrijke redenen om voor een warmtepomp te kiezen: het milieu en uw portemonnee. Het systeem zorgt voor een flinke besparing op gas. Dit betekent minder CO2-uitstoot en een aanzienlijk lagere gasrekening. Ook kan een warmtepomp het energielabel van uw woning verbeteren, wat weer invloed heeft op de waarde van uw huis. Met de subsidieregelingen die er zijn voor warmtepompen, heeft u de investering vaak binnen een aantal jaar alweer terugverdiend.
Bij Feenstra richten we ons op duurzame oplossingen voor woningen. De eerste stap naar een duurzamere toekomst zetten wij zonder meteen te afscheid nemen van cv-ketels op aardgas. Dit doen we met hybride warmtepompsystemen. Feenstra ondersteunt de klimaatambities, maar blijft realistisch. Omdat nog niet alle huizen geschikt zijn voor volledig elektrische warmtepompen en we wel zoveel mogelijk klanten willen helpen, biedt Feenstra op dit moment alleen hybride warmtepompsystemen aan.
We hebben het over een ‘hybride’ systeem als náást de elektrische warmtepomp een cv-ketel op aardgas aanwezig is. De warmtepomp geeft aan de radiatoren en/of de vloerverwarming water af met een temperatuur tussen 25 en 50 graden. Meestal is dat voldoende voor een behaaglijke temperatuur in huis, maar niet op héél koude dagen. Op zulke momenten springt de cv-ketel bij. In de meeste gevallen zorgt de ketel bovendien voor warm tapwater.
Een all-electric warmtepomp krijgt géén hulp van een traditionele cv-ketel. Deze warmtepomp verwarmt het huis wél het hele jaar door. Een geïntegreerde boiler zorgt voor warm water. De all-electric warmtepomp is in de praktijk alleen mogelijk in woningen die goed geïsoleerd zijn.
Feenstra kiest er op dit moment voor om alleen hybride warmtepompsystemen aan te bieden.
Er zijn verschillende typen warmtepompen, die gebruikmaken van verschillende warmtebronnen. In de meeste gevallen wordt de warmte uit de buitenlucht gebruikt. Deze warmtepompen worden lucht-water warmtepompen genoemd. Bij nieuw gebouwde huizen is een bodemwarmtepomp een goede oplossing. Ook zijn er kleine warmtepompen die werken met de warmte van de afgezogen lucht van het ventilatiesysteem. Airco’s zijn ook warmtepompen. U gebruikt ze om de binnenlucht te koelen, maar ze zijn ook geschikt voor verwarming. Dan is er nog een warmtepompboiler: een warmtepomp die specifiek is bedoeld voor warm water.
Bij Feenstra kunt u terecht voor lucht-waterwarmtepompen. Voorlopig leveren wij alleen een hybride vorm in combinatie met een cv-ketel. We leveren (nog) geen volledig elektrische warmtepompen en bodemwarmtepompen, die warmte uit de bodem halen.
Een nieuwe warmtepomp past vooral bij een matig tot goed geïsoleerde woning. Dus verduurzaming begint altijd met isolatiemaatregelen om het energieverbruik te verminderen. Voor een hybride warmtepomp hoeft uw woning niet tot de hoogste standaard te zijn geïsoleerd. Huizen van na 1990 of huizen die al isolatie hebben, kunnen al aardgas besparen met een hybride warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp stelt hogere eisen aan het isolatieniveau van uw woning. Is uw huis uit 2003 of later? Dan is de woning meestal geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Koopt u een hybride warmtepomp bij Feenstra, dan komen we eerst bij u langs om de situatie te bekijken (een ‘technische schouw’). We beoordelen dan hoe we het systeem het best in uw woning kunnen plaatsen. Wij willen er altijd zeker van zijn dat een warmtepomp voor uw situatie goed werkt.
Als u een warmtepomp koopt, dan krijgt u te maken met verschillende zaken. Allereerst de kosten van de warmtepomp zelf. Afhankelijk van uw wensen moet u rekening houden met een prijs vanaf 6.500 euro. Dit is dan wel inclusief plaatsing. Vaak adviseren wij ook om uw radiatoren, convectoren of vloerverwarming aan te passen, zodat de warmtepomp goed kan werken. Van de overheid krijgt u dan wel een subsidie. De hoogte hiervan is afhankelijk van het systeem dat u kiest. Informatie hierover vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Met een warmtepomp bespaart u op het gasverbruik. Met een hybride warmtepomp bespaart u tot 70 procent en met een volledig elektrische zelfs tot 100 procent. Op dit moment levert Feenstra geen volledig elektrische warmtepompen. Maar ook voor een hybride warmtepomp geldt dus dat uw gasrekening omlaag gaat. Een warmtepomp gebruikt wel extra elektriciteit, maar misschien heeft u zonnepanelen waarmee u zelf elektriciteit opwekt. Wij vertellen u graag wat een warmtepomp in uw situatie kost en kan opleveren.
Lees er alles over in ons e-book.
Heeft u nog vragen of wilt u meer lezen over de warmtepomp? Klik dan op de onderstaande link voor meer informatie