Een warmtepomp zorgt voor duurzame warmte

Op een duurzame manier verwarmen en warm water tappen. Hiervoor zijn slimme, zuinige en milieubewuste installaties nodig. Een warmtepomp is hier een voorbeeld van. Een warmtepomp is interessant voor iedereen die zelfvoorzienend wil zijn, de energienota wil verlagen, het energielabel van de woning wil verhogen en milieubewust wil omgaan met de grondstoffen van de aarde. Maar alles begint met vakkundig advies!

Maak nu een afspraak voor warmtepomp advies bij u thuis

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt op een duurzame manier voor verwarming en warm water in huis. Warmtepompen halen met een warmtewisselaar warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door middel van een proces met een koudemiddel (vergelijkbaar met de koudemiddelen zoals de airco’s in auto’s of koelkasten), door de warmtepomp naar een hogere temperatuur gebracht en wordt vervolgens gebruikt als ruimteverwarming en verwarmt eventueel het tapwater. Vaak is de warmtepomp onderdeel van een hybride systeem waarin een cv-ketel fungeert als backup-warmtebron.

warmtepomp

Waarom een warmtepomp?

Er zijn twee belangrijke redenen om voor een warmtepomp te kiezen: het milieu en uw portemonnee. Het systeem zorgt voor een flinke besparing op gas. Dit betekent minder CO2-uitstoot en een aanzienlijk lagere gasrekening. Ook kan een warmtepomp het energielabel van uw woning verbeteren, wat weer invloed heeft op de waarde van uw huis. Doordat er verschillende subsidieregelingen van toepassing zijn op warmtepompen, heeft u de investering vaak binnen een aantal jaar terugverdiend.

Voordelen hybride warmtepomp

  • Zorgt voor verlaging van gasgebruik
  • Vermindert CO2 uitstoot
  • Lagere energierekening
  • Subsidie op de aanschafkosten

Hybride warmtepompsysteem

Met een hybride systeem bedoelen we dat voor de verwarming van een huis een warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel. Dit wordt ook wel een bivalent systeem genoemd. De samenwerking met de cv-ketel heeft twee functies: de bereiding van warm water en het bijverwarmen als het bijvoorbeeld een paar graden vriest. Een alternatief voor een hybride systeem is de all-electric warmtepomp. Dit is, zoals de naam al zegt, een volledig elektrische warmtepomp. Een goede keuze voor woningen die niet op het gasnet zijn aangesloten!

Hybride warmtepompsysteem

Welke typen warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende typen warmtepompen, die gebruik maken van verschillende warmtebronnen. In veel gevallen wordt de warmte uit de lucht gehaald, maar ook grondwater en de bodem kunnen fungeren als warmtebron. Het meest voorkomende type warmtepomp voor koophuizen is de ventilatieluchtwarmtepomp. Dit type warmtepomp maakt gebruik van de warmte van de afgezogen lucht van het ventilatiesysteem om het verwarmingswater te verwarmen. Deze warmtepompen worden ook wel lucht-water warmtepompen genoemd. Lucht-lucht warmtepompen zijn airconditioneringssystemen die ruimtes koelen, maar ook dienst kunnen doen als lokale verwarming. Een warmtepompboiler zorgt voor warm tapwater. 

Warmtepomp kopen?

Een nieuwe warmtepomp past vooral bij een goed geïsoleerde woning. Daarom checken wij altijd eerst of uw woning geschikt is voor een warmtepomp, waarna wij u in contact brengen met een van onze adviseurs. Zij komen bij u thuis langs en gaan alle belangrijke punten langs. Op basis hiervan geven ze u een advies en offerte op maat. Dit bezoek duurt ongeveer 2 uur. 

Advies warmtepomp aanvragen

Welke soorten warmtepompen leveren wij?

Feenstra heeft verschillende warmtepompen in haar assortiment. Bij ons kunt u terecht voor lucht-water warmtepompen en warmtepompboilers. All-electric of in een hybride vorm. Bodemwarmtepompen -ook wel grondgebonden warmtepompen genoemd- waarbij de warmte uit de bodem wordt gehaald, leveren wij momenteel (nog) niet.

Meer over de warmtepompboiler

  • Onafhankelijk en eerlijk advies
  • Gecertificeerde vakmannen
  • Ervaring met verschillende systemen

Terugverdientijd warmtepomp

In hoeveel tijd u de investering van een warmtepomp heeft terugverdiend is lastig te zeggen. De terugverdientijd is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de isolatie van het huis en de hoeveel warm water die u gebruikt. Over het algemeen moet u bij het installeren van een warmtepomp en het geschikt maken van uw woning rekenen op zo’n € 5.500 tot € 8.000 aan kosten. Doordat u significant minder gas verbruikt, kan dit bedrag binnen 7 tot 15 jaar zijn terugverdiend. Ook is er een subsidie voor warmtepompen.

Daarnaast kunt u zich afvragen of de terugverdientijd van een warmtepomp doorslaggevend moet zijn. Het zijn de verwarmingssystemen voor nu en de toekomst. En met een warmtepomp bent u voor vele jaren verzekerd van comfortabel wonen en minder CO2-uitstoot.

Tip van de vakman

Tip Jan Liefting
Product Manager Warmtepompen

Gasloos Wonen

Lees er alles over in ons E-book.

Gratis e-book downloaden

Idee

'Laat je wijs maken over de warmtepomp'
Kies zelf hoeveel u wilt weten