Ontdekken welke cv-ketel bij u past?

De cv-ketel is het hart van een behaaglijk huis. Maar wat zijn cv-ketels nou precies, en hoe werken ze? En wat is eigenlijk het verschil tussen een cv-ketel en een hr cv-ketel? Op deze pagina vindt u de antwoorden op deze vragen, plus nog veel meer relevante cv-ketel informatie. Zo kunt u goed geïnformeerd een cv-ketel kopen of huren, en weet u wanneer het tijd is voor het periodieke cv-ketel onderhoud. Gelijk ontdekken welke cv-ketel het beste past bij uw wensen en uw woning?

Doe de Ketelkiezer

Hoe kunnen wij u helpen met uw cv-ketel?

Feenstra kan u op het gebied van verwarmingsketels op diverse manieren van dienst zijn. Wilt u een nieuwe cv-ketel laten installeren of de oude laten vervangen? Bekijk dan of het voor u gunstiger is een cv-ketel te huren of te kopen. Wilt u zich verder oriënteren? Bekijk dan onze merken of ontdek hoe we u kunnen helpen met cv-ketel advies op maat.

Wat is een cv-ketel?

Een cv-ketel (voluit: centrale-verwarmingsketel) is de motor van uw centrale verwarmingsinstallatie. Een combiketel verwarmt water voor uw radiatoren, douche en keuken. Dit doet het apparaat door middel van een brander, die (meestal) op aardgas werkt. De brander gaat aan zodra u de kraan opendraait of zodra de thermostaat een seintje geeft. Het verwarmde water wordt vervolgens door een circulatiepomp naar de radiatoren of warmwaterkraan gepompt. Zo zorgt uw cv-ketel voor een behaaglijk warm huis en warm water uit de kraan. Cv-ketels zijn tegenwoordig een stuk zuiniger dan voorheen, en worden daarom ook wel hr-ketel of hoogrendementsketel genoemd.

Nieuwe cv-ketel kopen

Reviews Feenstra Verwarming

8,6/10

Uitstekend | 906 beoordelingen

86% van onze klanten beveelt ons aan.

Alle beoordelingen

Verwarming

Welke soorten cv-ketels zijn er?

Er zijn verschillende soorten cv-ketels te onderscheiden. Veel cv-ketels kunnen in meerdere categorieën worden geplaatst. Een klein overzicht:

 • Soloketel: een ketel die alleen water verwarmt voor de centrale verwarming. Voor warm water in de keuken of badkamer is een aanvullend apparaat als een geiser of boiler nodig.
 • Combiketel: een ketel die zowel warm water voor de verwarming als de warmwaterkraan levert. De meeste cv-ketels zijn tegenwoordig combiketels.
 • Open cv-ketel: een ketel die de lucht die nodig is om gas te verbranden uit de ruimte haalt waar de ketel hangt. Dit systeem is minder veilig en vereist aanvullende ventilatie. Daarom een achterhaald type cv-ketel.
 • Gesloten cv-ketel: het tegenovergestelde van een open ketel. Haalt lucht van buiten uw woning en is de standaard voor hr-ketels.
 • Hre-ketel: deze hr-ketel wekt ook stroom op, door middel van een heteluchtmotor op aardgas.
 • Hr++ ketel: deze geavanceerde hr-ketel is nog een stap efficiënter dan gewone hr-ketels. Dit betekent een nog hoger rendement.
 • Hybride cv-ketel: een hybride installatie combineert uw cv-ketel met een warmtepomp of zonne-installatie. De alternatieve energiebron zorgt in de meeste gevallen voor de verwarming en warm water. Alleen als deze te weinig capaciteit leveren, wordt de cv-ketel nog ingeschakeld.

Een veilige verwarmingsketel is van levensbelang

In een cv-ketel komen gas, water en elektra samen. Een goed werkende ketel en deskundige installatie zijn daarom van het grootste belang om uw veiligheid te garanderen en cv-ketel problemen te voorkomen. Kies daarom altijd voor installatie door een erkende vakman. Om zeker te zijn dat uw ketel en de installatie aan de voorschriften voldoet, kunt u kijken naar de keurmerken. Voorbeelden hiervan zijn het CE-label en het Gaskeur keurmerk voor verwarmingsketels.

Hoe kan Feenstra u met uw verwarmingsketel helpen?

Feenstra kan u op het gebied van hr cv-ketels op diverse manieren van dienst zijn. Wilt u een nieuwe cv-ketel laten installeren of de oude laten vervangen? Bekijk dan of het voor u gunstiger is een cv-ketel te huren of te kopen. Wilt u zich verder oriënteren? Bekijk dan onze merken of ontdek hoe we u kunnen helpen met cv-ketel advies op maat.

Cv-ketels vergelijken in de shop

 • Onafhankelijk en eerlijk advies
 • Gecertificeerde vakmannen
 • Altijd inclusief installatie
 • Uitsluitend A-merken in ons assortiment

Alles wat u wilt weten over verwarming

Veelgestelde vragen over een cv-ketel

Een cv-ketel gaat 12 à 15 jaar mee. Het kan raadzaam zijn om uw combi-ketel te vervangen als last heeft van storingen, de reparatiekosten hoog uitvallen of de energierekening hoog uitvalt omdat u nog geen hoog rendementsketel heeft.

Een cv-ketel gaat 12 à 15 jaar mee. Hoe intensiever de cv installatie gebruikt wordt, hoe sneller er slijtage aan de onderdelen in het toestel ontstaat. Hierdoor gaat de hr-ketel minder lang mee en verbruikt het meer energie.

CW staat voor Comfort Warmwater. Het getal daarachter geeft een klasse aan. Hoe hoger de CW waarde is, hoe meer warm water de cv-ketel kan leveren per minuut en dus sneller warm water uit de douchekop of badkraan stroomt.

Een hr-ketel staat voor hoog rendement cv-ketel. Ten opzichte van een oudere cv-ketel -zoals de vr-ketel- behaalt de hr-ketel meer rendement. Meer rendement wil zeggen dat de combiketel meer verwarming en warm water kan produceren met minder energie, waardoor de ketel energiezuiniger is.

Certificeringen verwarming

 • 4scios
 • KM kiwa vgm 260x100
 • KvINL
 • KOMO instal
 • Meer met Minder Energie
 • VCA veiligheids checklist aannemers