Zonnepanelen checklist

Waar moet u op letten?

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar u op moet letten, als u besluit om zonnepanelen aan te schaffen. Het soort dak dat u heeft is één van die factoren. Is het dak schuin of plat? Hoeveel ruimte is er op uw dak? Is er wel of geen schaduw? Schaduw kan de energieproductie van uw zonnepanelen namelijk beïnvloeden. Ook uw eigen wensen zijn belangrijk bij het maken van de juiste keuze. Streeft u naar een hoog rendement, onopvallende zonnepanelen, of wilt u uw zonnepanelen monitoren? Misschien is de hoogte van de aanschafprijs voor u doorslaggevend. Kortom veel vragen. Met de onderstaande zonnepanelen checklist helpen wij u graag op weg.

1. Kunnen zonnepanelen op elk huis?
Veel typen woningen zijn geschikt voor zonnepanelen: vrijstaande huizen, twee-onder-een-kapwoningen, tussenwoningen of hoekwoningen. Zelfs recreatiewoningen komen in aanmerking. Belangrijk is wel dat u de eigenaar bent van de woning. Huurt u een woning, dan kunt u alleen zonnepanelen in overleg met de huiseigenaar plaatsen. Voor het plaatsen van zonnepanelen is meestal géén vergunning nodig. Behalve voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Twijfelt u, vraag het dan even na bij uw gemeente. Of bekijk de brochure van de rijksoverheid over zonnepanelen. Ook kunt u het zonnepanelen advies van Feenstra en Vattenfall doen. Hier ontvangt u binnen 2 minuten een schatting van het aantal panelen dat er op uw dak past, de benodigde investering en het rendement.

2. Kunnen zonnepanelen op elk dak?
Eigenlijk kunnen we op ieder dak zonnepanelen plaatsen. Heeft u een rieten dak, dan adviseren we om te kijken naar een andere oplossing. De opbrengst van uw panelen is afhankelijk van een aantal factoren zoals:

  • De hellingshoek van het dak: zonnepanelen kunnen op platte en schuine daken. Een dak met een helling van ongeveer 35 graden is ideaal.
  • De richting van het dak: de beste resultaten behaal je met een dak dat van zuidwest tot zuidoost gericht is. Zuid is ideaal.
  • Of er schaduw op het dak valt: Schaduw is van invloed, dus heeft uw huis een dakkapel of staan er hoge bomen die zorgen voor schaduw op de zonnepanelen, dan is dat van invloed op de opbrengst.
3. Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?
Door middel van het Zonnepanelen Advies krijgt u eenvoudig inzicht in hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. In dit Advies houden we rekening met de oppervlakte van uw dak, uw daktype (schuin of plat), de benodigde installatieruimte en ventilatieruimte rondom de panelen. Ook houden we rekening met schaduw van bijvoorbeeld uw buren of andere objecten.

4. Wat gebeurt er in de meterkast?
Bij meer dan vier zonnepanelen komt er, als dit mogelijk is, een extra groep in uw meterkast. Deze groep is uitsluitend voor de zonnepanelen en er mogen geen andere apparaten op aangesloten worden. U kunt een adviesgesprek aanvragen, en de adviseur bekijkt samen met u of uw elektrameter geschikt is voor de teruglevering. Feenstra heeft erkende elektriciens in dienst en verzorgt voor u ook de aanleg van een extra groep. Dit is bij de prijs inbegrepen.

5. Hoe houd ik grip op wat ik verbruik en wat ik terug lever?
De opgewekte hoeveelheid elektriciteit is te zien op de omvormer. De nieuwe elektrameters (slimme meters) zijn voorzien van een ‘terugleverstand’ die u zelf kunt aflezen.

6. Ik heb speciale wensen
Naast dat er een aantal praktische zaken is, waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf, heeft u misschien nog wel speciale wensen. Zoals bijvoorbeeld de mooiste of de meest duurzame oplossing. De adviseurs van Feenstra helpen u graag verder. Na het doorlopen van onze advies hulp, neemt onze adviseur contact met u op. Met hem bespreekt u uw wensen.

7. Wat zijn de aanschafkosten
Het is altijd goed om verschillende aanbieders in prijs te vergelijken. Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn er niet alleen de kosten van de zonnepanelen, maar ook kosten van een omvormer, de installatiekosten en mogelijk ook de kosten van een elektricien. Let bij een prijsvergelijking goed op of alles in de offerte is meegenomen, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

8. Kan ik persoonlijk advies krijgen?
Huizen, daken en persoonlijke wensen verschillen. Met behulp van geavanceerde technologie bekijken onze adviseurs uw dak op afstand. Tijdens het telefonisch adviesgesprek bekijkt hij samen met u wat past bij uw huis, en nog belangrijker, past bij uw wensen. Mocht u besluiten om in te gaan op ons voorstel dan komt onze installateur vooraf bij u langs om uw situatie te bekijken en de laatste details met u te bespreken. Wel zo’n prettig gevoel.  Voor een eerste indicatie kunt u het Zonnepanelen Advies volgen. Nadat u deze heeft ingevuld, neemt onze adviseur contact met u op.

Nog vragen over zonnepanelen?

Heeft u na het doen van de checklist nog vragen of hulp nodig, neem telefonisch contact met ons op via 088 845 5000.

Download whitepaper zonnepanelen

Onze certificeringen voor zonne-energie

  • Zonnekeur Feenstra
  • VCA veiligheids checklist aannemers
  • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
  • Install Q