Heeft u zonnepanelen op uw dak liggen? Dan heeft u vast wel eens gehoord van de salderingsregeling. Wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken, dan dat u op dat moment verbruikt, levert u de opgewekte zonne-energie eenvoudig terug aan het stroomnet. Hierover ontvangt u vervolgens een terugleververgoeding. Dit maakt het kopen van zonnepanelen erg aantrekkelijk. Naast dat het u honderden euro’s per jaar bespaart, draagt u ook bij aan het opwekken van schone energie. Wilt u weten wat salderen inhoudt en hoe u er gebruik van maakt? Wij zetten de voordelen en regelgeving op een rij.
De salderingsregeling maakt het aantrekkelijk om zelf schone energie op te wekken. U bespaart enerzijds op energiekosten en krijgt anderzijds geld terug voor de opgewekte stroom. De overheid is van plan de regelgeving, zoals die nu bestaat, vanaf 2023 aanpassen. Tot die tijd profiteert u nog van gunstige tarieven.
De zonnepanelen op uw woning zetten zonne-energie om in elektriciteit. Afhankelijk van uw stroomgebruik heeft u hier wel of niet genoeg aan. Wanneer u meer energie opwekt dan verbruikt, kunt u dit eenvoudig terugleveren aan het stroomnet. De energiemeter houdt bij hoeveel stroom u teruggeleverd hebt en streept dit weg tegen uw eigen verbruik op jaarbasis. Salderen kunt u zien als een subsidie die de overheid aanbiedt om het aanschaffen van zonnepanelen te stimuleren. U kunt uw teruglevering op jaarbasis salderen tot de hoogte van ue eigen verbruik. Wekt u op jaarbasis netto meer op dan u afneemt? Dan ontvangt u voor het meerdere een lagere vergoeding van uw energieleverancier.
Het salderen van zonnepanelen gaat in de toekomst zeer waarschijnlijk veranderen. Tot 2023 maakt u nog gebruik van de aantrekkelijke regeling, en deze wordt vervolgens tot 2031 geleidelijk afgebouwd. Voor deze afbouw is een wetsvoorstel ingediend. Als hiervoor wordt ingestemd, krijgen we van 2023 tot 2031 jaarlijks te maken met een afnemende voordeel van 9 procent. Tot slot wordt de saldering tussen 2030 en 2031 teruggebracht naar 28 procent. De overheid biedt hiernaast wel een compensatie aan door verplicht te stellen dat energieleveranciers een terugleververgoeding van minimaal 80 procent moeten betalen van het leveringstarief over het resterende deel van de stroom die u teruglevert.