De zon blijft winstgevend
9 Vragen over de toekomst van uw zonnepanelen
De salderingsregeling voor zonnestroom blijft voorlopig bestaan. In februari 2024 heeft de Eerste Kamer een streep gezet door het plan om de regeling te gaan afbouwen. Maar zelfs zonder de salderingsregeling zou zonne-energie winstgevend blijven. In dit artikel beantwoorden we negen vragen over de toekomst van uw zonnepanelen.
Waarom was de overheid van plan de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen?
Heeft u zonnepanelen, dan zal het regelmatig voorkomen dat u meer stroom produceert dan u op dat moment zelf verbruikt. Uw zonnestroominstallatie levert de overtollige energie dan automatisch terug aan het elektriciteitsnet. Voor die teruggeleverde stroom krijgt u precies dezelfde prijs als u zelf voor uw elektriciteit betaalt; dat noemen we de salderingsregeling. In de prijs per kWh zit een flink bedrag aan energiebelasting en dat gedeelte krijgt u bij het terugleveren dus eigenlijk cadeau. Het duurzame effect van zonnepanelen is het grootst als u de groene stroom die u opwekt zélf kunt gebruiken. Op zonnige dagen produceren alle zonnepanelen samen namelijk een enorme hoeveelheid stroom en dat levert capaciteitsproblemen op voor het Nederlandse elektriciteitsnet. Er is al enkele keren een wetsvoorstel ingediend om de salderingsregeling af te bouwen. De overheid wilde zo stimuleren dat eigenaren van zonnepanelen hun stroomverbruik beter en slimmer gaan afstemmen op hun stroomproductie. Tot nu toe is geen enkel wetsvoorstel aangenomen en de salderingsregeling lijkt dus voorlopig te blijven bestaan.
2. Is zonnepanelen kopen nu nog wel de moeite waard?
Ja, zeker omdat de prijs van zonnepanelen de laatste tijd flink is gedaald. Als u dit jaar zonnepanelen laat installeren, verdient u uw investering in zes tot acht jaar terug. Hoe lang de terugverdientijd precies is, hangt af van de kosten die u betaalt aan uw energieleverancier. Sommige leveranciers brengen eigenaren van zonnepanelen een ‘terugleverheffing’ in rekening. Zo’n heffing kan ervoor zorgen dat het iets langer duurt voordat u de aanschafprijs heeft terugverdiend. Maar zelfs dan levert uw investering op de lange termijn een uitstekend rendement op. En wat misschien wel het belangrijkste is: uw zonnepanelen dragen bij aan een forse vermindering van de CO2- uitstoot.
3. Wat gebeurt er als de salderingsregeling tóch wordt afgebouwd?
Als de salderingsregeling in de toekomst tóch zou verdwijnen, zijn zonnepanelen nog steeds een financieel aantrekkelijke manier om duurzaam energie op te wekken. Een belangrijk deel van de energie die uw zonnepanelen produceren gebruikt u namelijk zelf. Dat is pure winst, met of zonder salderingsregeling. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de overtollige energie van uw zonnepanelen u zonder salderingsregeling helemaal niets meer oplevert. Het bedrag dat u ontvangt voor de elektriciteit zal zeker een stuk lager zijn dan nu, omdat de overheid het terugleveren dan niet langer subsidieert. Daar staat tegenover dat het heel goed mogelijk is dat we over tien jaar betere technieken hebben om energie op te slaan.
4. Hoe kan ik efficiënt met mijn zonnestroom omgaan?
Een slimme energiemeter geeft u veel interessante informatie. Zo laat de slimme meter bijvoorbeeld zien hoeveel stroom u van uw energieleverancier afneemt en hoeveel zelfgeproduceerde energie u terug levert aan het elektriciteitsnet. Als u dat eenmaal weet, kunt u erover nadenken of er misschien apparaten in huis zijn die u op een ander moment kunt inschakelen. Laat u de wasmachine of de vaatwasser op een zonnige middag draaien, dan vermindert u op die momenten de teruglevering van stroom aan het net. Steeds meer nieuwe apparaten helpen u bij het efficiënt gebruiken van uw zelf opgewekte stroom. Die apparaten kunnen communiceren met de omvormer van uw zonnepanelen. Zodra de stroomproductie op uw dak omhooggaat, schakelt zo’n apparaat zichzelf in en maakt het optimaal gebruik van uw groene stroom.
Brengen uw zonnepanelen op wat u ervan had verwacht? Kies voor Feenstra Service & Inzicht!
Feenstra wil graag dat de techniek in uw huis doet wat u ervan verwacht. Met de dienst Service & Inzicht houdt het bedrijf digitaal een oogje in het zeil voor de eigenaar van zonnepanelen. Service & Inzicht geeft bijvoorbeeld informatie over de opgewekte hoeveelheid stroom en trekt aan de bel wanneer de opbrengst opvallende afwijkingen laat zien. Zo draagt u optimaal bij aan een lagere CO2-uitstoot. Service & Inzicht is alleen beschikbaar voor (door ons) nieuw geplaatste zonnepanelen.
5. Kan ik de elektriciteit die ik zelf produceer ook opslaan?
Al enkele jaren zijn er thuisbatterijen verkrijgbaar die het mogelijk maken om een deel van de opgewekte zonne-energie op te slaan. Maar langer dan enkele dagen kan zo’n batterij de stroom niet voor u bewaren. Bovendien gaat er bij het opslaan en weer afstaan veel elektriciteit verloren. In het gunstigste geval kunt u van elke 100 kWh die u produceert ongeveer 65 kWh op een later moment gebruiken. En op een zonnige dag kunnen uw zonnepanelen zoveel stroom produceren dat zelfs een grote accu uiteindelijk vol is. Een andere manier om energie op te slaan is met behulp van een zonneboiler en de bijbehorende zonnecollector op het dak. Daarmee zet u de energie van de zon om in warm water, dat u op een later moment kunt gebruiken voor de douche, voor de keuken of zelfs voor de verwarming van uw huis. Belangrijk om te weten: tot nu toe is er nog geen enkele techniek waarbij opslag zonder verlies van bruikbare energie plaatsvindt. Dat is dus ook het geval bij een zonneboiler.
6. Wat moet ik met zonnepanelen als ik geen dak heb?
Woont u in een appartement zonder eigen dak? Of is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Dan kunt u tóch op verschillende manieren profiteren van de duurzame en financiële voordelen van zonnepanelen.
Postcoderoosregeling
Eén van de manieren om dat te doen is via de Regeling Verlaagd Tarief, die ook bekend is als de ‘postcoderoosregeling’. Daarbij wordt u lid van een coöperatie, samen met een aantal mensen uit aangrenzende postcodegebieden. Met de coöperatie investeert u in een project van zonnepanelen (bijvoorbeeld een groot dak of een weide) bij u in de buurt. In ruil voor uw investering krijgt u minstens vijftien jaar lang korting op uw energiebelasting.
Deelnemen via uw energieleverancier
Grote energieleveranciers investeren regelmatig in grote projecten voor duurzame energie, zoals zonneparken. In een aantal gevallen heeft u de mogelijkheid om daarvan mede-eigenaar te worden. De energieleverancier verrekent de opbrengst van ‘uw’ zonnepanelen dan met uw energieverbruik.
7. Wat betekenen zonnepanelen voor de waarde van mijn huis?
Bij het kopen van een nieuw huis worden de energieprestaties steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat consumenten de waarde van een huis mét zonnepanelen gemiddeld ongeveer 5.000 euro hoger inschatten dan hetzelfde huis zonder zonnepanelen.
8. Kunnen al die zonnepanelen (en windmolens) ook te véél energie opleveren?
Soms wel. Op dagen waarop de zon schijnt én de wind stevig aantrekt, kan het gebeuren dat er zóveel groene energie wordt geproduceerd dat het elektriciteitsnet het aanbod niet aankan. Aangezien het nog altijd technisch heel moeilijk is om stroom te bewaren voor later, gaat er op zulke dagen energie verloren. Soms leidt dat zelfs tot een ‘negatieve stroomprijs’. Ook daar zijn inmiddels slimme oplossingen voor, die steeds populairder worden. Zo zijn er apps die helpen om het verbruik van elektriciteit af te stemmen op het aanbod van groene stroom. Zo’n app regelt bijvoorbeeld dat de vaatwasser en de wasmachine worden ingeschakeld én de elektrische auto wordt opgeladen op momenten waarop er veel stroom beschikbaar is van zonnepanelen en windmolens.
9. Leveren zonnepanelen (en windmolens) in de toekomst alle elektriciteit die we nodig hebben?
Dan moet er nog héél wat gebeuren.Met name in de zomer is soms bijna de helft van alle elektriciteit die we verbruiken afkomstig uit duurzame bronnen. (wind, zon en biogas). De komende jaren zou waterstof daar bij kunnen komen, maar om dat duurzaam te produceren, is ook een grote hoeveelheid zonnepanelen en/of windmolens nodig.
Windenergie, hoe zit het daarmee?
Zelf zonne-energie produceren is heel makkelijk. Met windenergie ligt dat een stuk ingewikkelder. Zelfs als u een grote achtertuin heeft, is het onwaarschijnlijk dat u daar binnenkort een windmolen kunt neerzetten. De kosten voor het bouwen en onderhouden van een windturbine zijn hoog en dat zal voorlopig niet veranderen. En dan hebben we het nog maar niet over eventuele bezwaren van de buren. Toch kunt u als consument profiteren van windenergie. Bij de meeste exploitanten van windparken kunt u windcertificaten kopen. U krijgt daarmee als het ware een stukje van een windmolen bij u in de omgeving in uw bezit. Als mede-eigenaar heeft u recht op een deel van de stroom die de windmolen produceert. De energieleverancier trekt die elektriciteit af van uw eigen verbruik. Zo koopt u dus uw eigen groene stroom in.
Poll