De zon blijft winstgevend

9 Vragen over de toekomst van uw zonnepanelen

 • 19/05/2020 2:00pm
 • 13
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 28/07/2020 2:00pm

De overheid gaat de salderingsregeling langzaam maar zeker afbouwen. Dat afbouwen begint niet nu al, maar pas over drie jaar. Daarna duurt het nog eens acht jaar voordat u geen subsidie meer krijgt over de stroom die uw zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet. En zelfs dan, ná 2031, blíj́ft zonne-energie winstgevend. Eigenlijk is er dus alleen maar goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen. In dit artikel beantwoorden we negen vragen over de toekomst van uw zonnepanelen.

1. Waarom bouwt de overheid de subsidie op zonnepanelen af?

Al een aantal jaren geldt in Nederland de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen. Dankzij die regeling mag u de energie die u niet direct gebruikt in uw eigen huis, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Voor de stroom die u aan het net levert krijgt u hetzelfde bedrag (dus inclusief energiebelasting en andere heffingen) als u zelf voor de stroom betaalt. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat u zo weinig mogelijk elektriciteit aan het net teruglevert. Dat gebeurt namelijk meestal op zonnige dagen en dan houden álle eigenaren met zonnepanelen stroom over. Het duurzame effect van zonnepanelen is het grootst als u de groene stroom die u opwekt zélf kunt gebruiken. Door de salderingsregeling af te bouwen, hoopt de overheid te stimuleren dat eigenaren van zonnepanelen hun stroomverbruik steeds beter en slimmer afstemmen op hun stroomproductie.

2. Is zonnepanelen kopen nu nog wel de moeite waard?

Jazeker. Als u dit jaar zonnepanelen laat installeren, verdient u uw investering binnen zeven jaar terug. Het onderstaande voorbeeld laat zien dat het rendement over de komende 25 jaar vergelijkbaar is met een spaarrente van 4%. En misschien wel het belangrijkste: dankzij uw zonnepanelen stoot u 1.250 kg minder CO2 uit.

Zonnepanelen kopen in 2020  
Kosten zonnepanelen € 3.980
Dit bespaar je in 25 jaar € 10.540
Dit bespaar je gemiddeld per jaar € 420
Terugverdientijd 6,9 jaar
Vergelijkbaar met spaarrente van 4,0 %
CO2-winst per jaar 1250 kilo

Bron: Milieucentraal

3. Wat leveren mijn zonnepanelen ná de salderingsregeling nog op?

Ook na 2031, wanneer de salderingsregeling helemaal is afgebouwd, zijn zonnepanelen een financieel aantrekkelijke manier om duurzaam energie op te wekken. Een belangrijk deel van de energie die uw zonnepanelen produceren gebruikt u namelijk zelf. Dat is pure winst, met of zonder salderingsregeling. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de overtollige energie van uw zonnepanelen u straks helemaal niets meer oplevert. Het bedrag dat u ontvangt voor de elektriciteit zal zeker een stuk lager zijn dan nu, omdat de overheid het terugleveren niet langer subsidieert. Gelukkig heeft u een aantal jaren de tijd om te experimenteren met manieren om zoveel mogelijk zelf opgewekte elektriciteit in eigen huis te gebruiken. Daar komt bij dat het heel goed mogelijk is dat we over tien jaar betere technieken hebben om energie op te slaan.

Gerelateerd
Zonnepanelen btw teruggave

Zonnepanelen: waar wacht u nog op?

Lees meer

4. Hoe kan ik efficiënt met mijn zonnestroom omgaan?

Een slimme energiemeter geeft u veel interessante informatie. Zo laat de slimme meter bijvoorbeeld zien hoeveel stroom u van uw energieleverancier afneemt en hoeveel zelfgeproduceerde energie u terug levert aan het elektriciteitsnet. Als u dat eenmaal weet, kunt u erover nadenken of er misschien apparaten in huis zijn die u op een ander moment kunt inschakelen. Laat u de wasmachine of de vaatwasser op een zonnige middag draaien, dan vermindert u op die momenten de teruglevering van stroom aan het net. Steeds meer nieuwe apparaten helpen u bij het efficiënt gebruiken van uw zelf opgewekte stroom. Die apparaten kunnen communiceren met de omvormer van uw zonnepanelen. Zodra de stroomproductie op uw dak omhooggaat, schakelt zo’n apparaat zichzelf in en maakt het optimaal gebruik van uw groene stroom.

Brengen uw zonnepanelen op wat u ervan had verwacht? Kies voor Feenstra Service & Inzicht!

Feenstra wil graag dat de techniek in uw huis doet wat u ervan verwacht. Met de dienst Service & Inzicht houdt het bedrijf digitaal een oogje in het zeil voor de eigenaar van zonnepanelen. Service & Inzicht geeft bijvoorbeeld informatie over de opgewekte hoeveelheid stroom en trekt aan de bel wanneer de opbrengst opvallende afwijkingen laat zien. Zo draagt u optimaal bij aan een lagere CO2-uitstoot. Service & Inzicht is alleen beschikbaar voor (door ons) nieuw geplaatste zonnepanelen.

5. Kan ik de elektriciteit die ik zelf produceer ook opslaan?

Al enkele jaren zijn er thuisbatterijen verkrijgbaar die het mogelijk maken om een deel van de opgewekte zonne-energie op te slaan. Maar langer dan enkele dagen kan zo’n batterij de stroom niet voor u bewaren. Bovendien gaat er bij het opslaan en weer afstaan veel elektriciteit verloren. In het gunstigste geval kunt u van elke 100 kWh die u produceert ongeveer 65 kWh op een later moment gebruiken. En op een zonnige dag kunnen uw zonnepanelen zoveel stroom produceren dat zelfs een grote accu uiteindelijk vol is. Een andere manier om energie op te slaan is met behulp van een zonneboiler en de bijbehorende zonnecollector op het dak. Daarmee zet u de energie van de zon om in warm water, dat u op een later moment kunt gebruiken voor de douche, voor de keuken of zelfs voor de verwarming van uw huis. Belangrijk om te weten: tot nu toe is er nog geen enkele techniek waarbij opslag zonder verlies van bruikbare energie plaatsvindt. Dat is dus ook het geval bij een zonneboiler.

Gerelateerd
Thuisopslag

Stroom bewaren voor later

Lees meer

6. Wat moet ik met zonnepanelen als ik geen dak heb?

Woont u in een appartement zonder eigen dak? Of is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Dan kunt u tóch op verschillende manieren profiteren van de duurzame en financiële voordelen van zonnepanelen.

Postcoderoosregeling
Eén van de manieren om dat te doen is via de Regeling Verlaagd Tarief, die ook bekend is als de ‘postcoderoosregeling’. Daarbij wordt u lid van een coöperatie, samen met een aantal mensen uit aangrenzende postcodegebieden. Met de coöperatie investeert u in een project van zonnepanelen (bijvoorbeeld een groot dak of een weide) bij u in de buurt. In ruil voor uw investering krijgt u minstens vijftien jaar lang korting op uw energiebelasting.

Deelnemen via uw energieleverancier
Grote energieleveranciers investeren regelmatig in grote projecten voor duurzame energie, zoals zonneparken. In een aantal gevallen heeft u de mogelijkheid om daarvan mede-eigenaar te worden. De energieleverancier verrekent de opbrengst van ‘uw’ zonnepanelen dan met uw energieverbruik.

7. Wat betekenen zonnepanelen voor de waarde van mijn huis?

Bij het kopen van een nieuw huis worden de energieprestaties steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat consumenten de waarde van een huis mét zonnepanelen gemiddeld ongeveer 5.000 euro hoger inschatten dan hetzelfde huis zonder zonnepanelen.

8. Kunnen al die zonnepanelen (en windmolens) ook te véél energie opleveren?

Soms wel. Op dagen waarop de zon schijnt én de wind stevig aantrekt, kan het gebeuren dat er zóveel groene energie wordt geproduceerd dat het elektriciteitsnet het aanbod niet aankan. Aangezien het nog altijd technisch heel moeilijk is om stroom te bewaren voor later, gaat er op zulke dagen energie verloren. Dit voorjaar leidde dat zelfs even tot een ‘negatieve elektriciteitsprijs’. Ook daar zijn inmiddels slimme oplossingen voor, die steeds populairder worden. Zo zijn er apps die helpen om het verbruik van elektriciteit af te stemmen op het aanbod van groene stroom. Zo’n app regelt bijvoorbeeld dat de vaatwasser en de wasmachine worden ingeschakeld én de elektrische auto wordt opgeladen op momenten waarop er veel stroom beschikbaar is van zonnepanelen en windmolens.

9. Leveren zonnepanelen (en windmolens) in de toekomst alle elektriciteit die we nodig hebben?

Dan moet er nog héél wat gebeuren. Op dit moment is van alle elektriciteit die we verbruiken zo’n 18% afkomstig uit duurzame bronnen (wind, zon en biogas). De komende jaren zou waterstof daarbij kunnen komen, maar om dat duurzaam te produceren, is ook een grote hoeveelheid zonnepanelen en/of windmolens nodig. 

Gerelateerd
Waterstof

Stoken en koken met waterstof

Lees meer

Windenergie, hoe zit het daarmee?

Zelf zonne-energie produceren is heel makkelijk. Met windenergie ligt dat een stuk ingewikkelder. Zelfs als u een grote achtertuin heeft, is het onwaarschijnlijk dat u daar binnenkort een windmolen kunt neerzetten. De kosten voor het bouwen en onderhouden van een windturbine zijn hoog en dat zal voorlopig niet veranderen. En dan hebben we het nog maar niet over eventuele bezwaren van de buren. Toch kunt u als consument profiteren van windenergie. Bij de meeste exploitanten van windparken kunt u windcertificaten of Winddelen kopen. U krijgt daarmee als het ware een stukje van een windmolen bij u in de omgeving in uw bezit. Als mede-eigenaar heeft u recht op een deel van de stroom die de windmolen produceert. De energieleverancier trekt die elektriciteit af van uw eigen verbruik. Zo koopt u dus uw eigen groene stroom in.

Poll

Wat vindt u ervan dat de salderingsregeling voor zonne-energie vanaf 2023 in acht jaar tijd wordt afgebouwd?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Jos Dekker 4 maanden geleden

  Gravatar for Jos Dekker

  Ik lees op de Feenstra site: (https://onlinetouch.nl/bxhxd/duurzaam-2021?html=true#/8/) Steeds meer apparaten communiceren tegenwoordig met de omvormer van uw zonnepanelen. Zo'n apparaat schakelt zichzelf in op het moment dat er veel zon is. Welke concrete voorbeelden van deze apparaten kunnen jullie geven? Dus niet wasmachine, maar apparaat, merk, type.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • H.o. Zijlstra 7 maanden geleden

  Gravatar for H.o. Zijlstra

  Ik heb 10 zonnepanelen, en 2 omvormers. Nu heb ik gehoord dat er ook zonnepanelen zijn met ingebouwde omvormer zijn wat is het beste?
  Ook wil ik nog graag achter op mijn schuurtje een paar zonnepanelen hebben die ik zo in het stopcontact kan doen!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare H.o. Zijlstra 40 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Zijlstra,

   Het klopt inderdaad dat er omvormers zijn met per paneel een micro omvormer. De micro omvormer wordt dan op het dak achter het paneel gemonteerd. In de woning zal er zelf dan geen omvormer meer aanwezig zijn.

   De meningen zijn erover verdeelt of het wel of niet beter is. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met de fabrikant die de omvormers maken. Op dit moment bieden wij namelijk geen micro omvormers aan.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • W.J.Nelissen 10 maanden geleden

  Gravatar for W.J.Nelissen

  In punt 4 staat dat ik met de slimme meter zou kunnen zien hoeveel stroom van de zonnepanelen ikzelf verbruik. Dat is niet juist! Ik kan erop zien hoeveel energie ik van de leverancier betrek en hoeveel ik terug lever. Als ik wil weten hoeveel energie ik rechtstreeks van de zonnepanelen gebruik, moet ik ook de monitoring (door de leverancier) van de totale opbrengst van de panelen ophalen en er dan een berekening op los laten.
  Wat betreft de saldering, vind ik de voorgenomen ontwikkelingen gewoon kwalijk. Het lijkt op woeker door de overheid. Over de energie die de panelenbezitter noodgedwongen in de winter en 's nachts moet lenen, moet dient hij grote heffingen te betalen. Voor datgene wat hij overdag en in de zomer opwekt, krijgt hij al die heffingen niet terug. En simpel gezegd: 's zomers als de zon schijn de lampen aan doen, levert 's winters geen licht op.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare W.J.Nelissen 8 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Nelissen,

   Wij willen u hartelijk danken voor uw feedback. Naar aanleiding van uw feedback hebben wij de tekst enigszins aangepast.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Paul Reus 11 maanden geleden

  Gravatar for Paul Reus

  Ik heb mijn 10 zonnepanelen sinds december 2017 en hebben ruim 7.5 Megawattuur geleverd. Gelukkig met nog steeds een oude meter. Dus de teller draait terug; daar kan geen accu of een slimme meter tegen op.
  Kosten reductie bij overproductie.
  Waarom die elektriciteitscentrales niet minder kunnen stoken als er zonnige dagen aankomen, begrijp ik niet.
  Men weet toch dat er een hoop stroom uit de wijken komt? Daar kunnen slimme meters in de centrale's en bijbehorende computer modellen hun goed bij helpen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • jan bozelie 11 maanden geleden

  Gravatar for jan bozelie

  ik heb geprobeerd na te rekenen in een excel scheet , met de afbouw van de energie belastings -verrekening ( ik snap niet dat mensen dit subsidie noemen )
  aanname PV 3000W kosten 3000€ . lev.vergoeding 80% van 0.04€/kwh = 3.2ct/kwh . en de energie belasting terug bouw volgens de tabel vanaf 2023
  en als je in 2023 instapt heb je een terugverdien tijd van ongeveer 10 jaar , in 2024 al 15 jaar en , in 2026 verdien je ze al niet meer terug binnen de levensduur van de panelen
  hoe kan iedereen beweren dat de TvT 7 jaar blijft
  de mensen die denken met een warmte pomp en zonne panelen hun huis kosten neutraal te kunnen verwarmen gaan helemaal aan het gas betreft de rekening na afschaffing van salderen
  kan iemand een exel lijst tonen hoe men aan 7 jaar TvT komt na het saldeer tijdperk

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • DE jan bozelie 10 maanden geleden

   Gravatar for DE

   Inderdaad. Waar slaat het op om mensen wel de energie te laten opwekken en daar niet voor te betalen na 2023 ????
   Dit is pure diefstal. Wat gaan de energie bedrijven met onze energie doen ? Verkopen aan andere mensen en alleen maar meer winst maken

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rob 11 maanden geleden

  Gravatar for Rob

  Mmm, 18% uit wind, zon en biogas. Biogas is dus gewoon het opstoken van de Amazone, de bossen in Amerika, Canada, de Baltische Staten, Indonesie. Over 5 jaar is de subsidiepot leeg, en hebben we de bossen met elkaar verbrand in naam van de groene lobby...
  Laat mij maar even weten hoeveel energie uit wind en hoeveel uit zonnepanelen komt. Beide moeen trouwens ook gemaakt worden uit gewone grondstoffen en vergaan na verloop van tijd.
  Ik denk dat de enige manier is om structureel minder te gaan gebruiken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Sergio Rob 11 maanden geleden

   Gravatar for Sergio

   Exact. In Nederland is het zelfs nog triester. We zitten hier slechts op 3% duurzaam (want we doen veel biomassa en die moet er af).

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rebecca 11 maanden geleden

  Gravatar for Rebecca

  Dus over een aantal jaren de stekker eruit als je in het donker naar je werk rijdt en in het donker thuis komt. Kan ik geen gebruik maken van de opgewekte energie van mijn zonnepanelen dan niemand.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jos Koning 11 maanden geleden

  Gravatar for Jos Koning

  Als de saldering vervalt zouden zonnepanelen juist voor warmtepompen (de ventilator) zinnig zijn....maar in de winter leveren zonnepanelen te weinig stroom. In de zomer teveel en dan draait de verwarming niet. Voor bezitters van warmtepompen zou de salderingsregeling op een of andere manier dus moeten blijven bestaan.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jaap Vitali 11 maanden geleden

  Gravatar for Jaap Vitali

  Zonnepanelen kopen in 2020
  Kosten zonnepanelen € 3.980
  Dit bespaar je in 25 jaar € 10.540
  Dit bespaar je gemiddeld per jaar € 420
  Terugverdientijd 6,9 jaar
  Vergelijkbaar met spaarrente van 4,0 %
  CO2-winst per jaar 1250 kilo
  Attententie: Spaarrente van 4 % is NIET mogelijk en is de berekening onjuist denk ik.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Rijk Jaap Vitali 6 maanden geleden

   Gravatar for Rijk

   Jaap,

   Graag zou ik de onderbouwing zien voor je berekening want een aantal getallen neerzetten levert niet altijd het gewenste resultaat op en als je zelf al twijfelt aan je berekening zou het zo maar kunnen zijn dat anderen op basis van jouw aannames tot hetzelfde of een ander resultaat uitkomen.
   Ik pak even de terugverdientijd, als je uitgaat van de aanschafprijs gedeeld door de besparing kom je uit op iets minder dan 9,5 jaar (3980:420=9.48). Het kan natuurlijk zijn dat je een andere berekening heb toegepast, maar persoonlijk kan ik hier niet veel mee.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Margreet 11 maanden geleden

  Gravatar for Margreet

  Dat slim gebruike van machines is een idee. In werkelijkheid gebruiken we juist overdag de machines. Dus tijdens zo uren.
  Alleen tv kan je nauwelikks op andere tijden gebruiken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.