De zon blijft winstgevend

9 Vragen over de toekomst van uw zonnepanelen

 • 19/05/2020 2:00pm
 • 9
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

De overheid gaat de salderingsregeling langzaam maar zeker afbouwen. Dat afbouwen begint niet nu al, maar pas over drie jaar. Daarna duurt het nog eens acht jaar voordat u geen subsidie meer krijgt over de stroom die uw zonnepanelen terugleveren aan het elektriciteitsnet. En zelfs dan, ná 2031, blíj́ft zonne-energie winstgevend. Eigenlijk is er dus alleen maar goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen. In dit artikel beantwoorden we negen vragen over de toekomst van uw zonnepanelen.

1. Waarom bouwt de overheid de subsidie op zonnepanelen af?

Al een aantal jaren geldt in Nederland de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen. Dankzij die regeling mag u de energie die u niet direct gebruikt in uw eigen huis, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Voor de stroom die u aan het net levert krijgt u hetzelfde bedrag (dus inclusief energiebelasting en andere heffingen) als u zelf voor de stroom betaalt. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat u zo weinig mogelijk elektriciteit aan het net teruglevert. Dat gebeurt namelijk meestal op zonnige dagen en dan houden álle eigenaren met zonnepanelen stroom over. Het duurzame effect van zonnepanelen is het grootst als u de groene stroom die u opwekt zélf kunt gebruiken. Door de salderingsregeling af te bouwen, hoopt de overheid te stimuleren dat eigenaren van zonnepanelen hun stroomverbruik steeds beter en slimmer afstemmen op hun stroomproductie.

2. Is zonnepanelen kopen nu nog wel de moeite waard?

Jazeker. Als u dit jaar zonnepanelen laat installeren, verdient u uw investering binnen zeven jaar terug. Het onderstaande voorbeeld laat zien dat het rendement over de komende 25 jaar vergelijkbaar is met een spaarrente van 4%. En misschien wel het belangrijkste: dankzij uw zonnepanelen stoot u 1.250 kg minder CO2 uit.

Zonnepanelen kopen in 2020  
Kosten zonnepanelen € 3.980
Dit bespaar je in 25 jaar € 10.540
Dit bespaar je gemiddeld per jaar € 420
Terugverdientijd 6,9 jaar
Vergelijkbaar met spaarrente van 4,0 %
CO2-winst per jaar 1250 kilo

Bron: Milieucentraal

3. Wat leveren mijn zonnepanelen ná de salderingsregeling nog op?

Ook na 2031, wanneer de salderingsregeling helemaal is afgebouwd, zijn zonnepanelen een financieel aantrekkelijke manier om duurzaam energie op te wekken. Een belangrijk deel van de energie die uw zonnepanelen produceren gebruikt u namelijk zelf. Dat is pure winst, met of zonder salderingsregeling. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de overtollige energie van uw zonnepanelen u straks helemaal niets meer oplevert. Het bedrag dat u ontvangt voor de elektriciteit zal zeker een stuk lager zijn dan nu, omdat de overheid het terugleveren niet langer subsidieert. Gelukkig heeft u een aantal jaren de tijd om te experimenteren met manieren om zoveel mogelijk zelf opgewekte elektriciteit in eigen huis te gebruiken. Daar komt bij dat het heel goed mogelijk is dat we over tien jaar betere technieken hebben om energie op te slaan.

Gerelateerd
Zonnepanelen btw teruggave

Zonnepanelen: waar wacht u nog op?

Lees meer

4. Hoe kan ik efficiënt met mijn zonnestroom omgaan?

Een slimme energiemeter geeft u veel interessante informatie. Zo laat de slimme meter bijvoorbeeld zien hoeveel stroom u van uw zonnepanelen zelf verbruikt en hoeveel u teruglevert aan het elektriciteitsnet. En dat niet alleen: de slimme meter vertelt ook wannéér dat gebeurt. Als u dat eenmaal weet, kunt u erover nadenken of er misschien apparaten in huis zijn die u op een ander moment kunt inschakelen. Laat u de wasmachine of de vaatwasser op een zonnige middag draaien, dan vermindert u op die momenten de teruglevering van stroom aan het net. Steeds meer nieuwe apparaten helpen u bij het efficiënt gebruiken van uw zelf opgewekte stroom. Die apparaten kunnen communiceren met de omvormer van uw zonnepanelen. Zodra de stroomproductie op uw dak omhooggaat, schakelt zo’n apparaat zichzelf in en maakt het optimaal gebruik van uw groene stroom.

5. Kan ik de elektriciteit die ik zelf produceer ook opslaan?

Al enkele jaren zijn er thuisbatterijen verkrijgbaar die het mogelijk maken om een deel van de opgewekte zonne-energie op te slaan. Maar langer dan enkele dagen kan zo’n batterij de stroom niet voor u bewaren. Bovendien gaat er bij het opslaan en weer afstaan veel elektriciteit verloren. In het gunstigste geval kunt u van elke 100 kWh die u produceert ongeveer 65 kWh op een later moment gebruiken. En op een zonnige dag kunnen uw zonnepanelen zoveel stroom produceren dat zelfs een grote accu uiteindelijk vol is. Een andere manier om energie op te slaan is met behulp van een zonneboiler en de bijbehorende zonnecollector op het dak. Daarmee zet u de energie van de zon om in warm water, dat u op een later moment kunt gebruiken voor de douche, voor de keuken of zelfs voor de verwarming van uw huis. Belangrijk om te weten: tot nu toe is er nog geen enkele techniek waarbij opslag zonder verlies van bruikbare energie plaatsvindt. Dat is dus ook het geval bij een zonneboiler.

Gerelateerd
Thuisopslag

Stroom bewaren voor later

Lees meer

6. Wat moet ik met zonnepanelen als ik geen dak heb?

Woont u in een appartement zonder eigen dak? Of is uw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Dan kunt u tóch op verschillende manieren profiteren van de duurzame en financiële voordelen van zonnepanelen.

Postcoderoosregeling
Eén van de manieren om dat te doen is via de Regeling Verlaagd Tarief, die ook bekend is als de ‘postcoderoosregeling’. Daarbij wordt u lid van een coöperatie, samen met een aantal mensen uit aangrenzende postcodegebieden. Met de coöperatie investeert u in een project van zonnepanelen (bijvoorbeeld een groot dak of een weide) bij u in de buurt. In ruil voor uw investering krijgt u minstens vijftien jaar lang korting op uw energiebelasting.

Deelnemen via uw energieleverancier
Grote energieleveranciers investeren regelmatig in grote projecten voor duurzame energie, zoals zonneparken. In een aantal gevallen heeft u de mogelijkheid om daarvan mede-eigenaar te worden. De energieleverancier verrekent de opbrengst van ‘uw’ zonnepanelen dan met uw energieverbruik.

7. Wat betekenen zonnepanelen voor de waarde van mijn huis?

Bij het kopen van een nieuw huis worden de energieprestaties steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat consumenten de waarde van een huis mét zonnepanelen gemiddeld ongeveer 5.000 euro hoger inschatten dan hetzelfde huis zonder zonnepanelen.

8. Kunnen al die zonnepanelen (en windmolens) ook te véél energie opleveren?

Soms wel. Op dagen waarop de zon schijnt én de wind stevig aantrekt, kan het gebeuren dat er zóveel groene energie wordt geproduceerd dat het elektriciteitsnet het aanbod niet aankan. Aangezien het nog altijd technisch heel moeilijk is om stroom te bewaren voor later, gaat er op zulke dagen energie verloren. Dit voorjaar leidde dat zelfs even tot een ‘negatieve elektriciteitsprijs’. Ook daar zijn inmiddels slimme oplossingen voor, die steeds populairder worden. Zo zijn er apps die helpen om het verbruik van elektriciteit af te stemmen op het aanbod van groene stroom. Zo’n app regelt bijvoorbeeld dat de vaatwasser en de wasmachine worden ingeschakeld én de elektrische auto wordt opgeladen op momenten waarop er veel stroom beschikbaar is van zonnepanelen en windmolens.

9. Leveren zonnepanelen (en windmolens) in de toekomst alle elektriciteit die we nodig hebben?

Dan moet er nog héél wat gebeuren. Op dit moment is van alle elektriciteit die we verbruiken zo’n 18% afkomstig uit duurzame bronnen (wind, zon en biogas). De komende jaren zou waterstof daarbij kunnen komen, maar om dat duurzaam te produceren, is ook een grote hoeveelheid zonnepanelen en/of windmolens nodig. 

Gerelateerd
Waterstof

Stoken en koken met waterstof

Lees meer

Windenergie, hoe zit het daarmee?

Zelf zonne-energie produceren is heel makkelijk. Met windenergie ligt dat een stuk ingewikkelder. Zelfs als u een grote achtertuin heeft, is het onwaarschijnlijk dat u daar binnenkort een windmolen kunt neerzetten. De kosten voor het bouwen en onderhouden van een windturbine zijn hoog en dat zal voorlopig niet veranderen. En dan hebben we het nog maar niet over eventuele bezwaren van de buren. Toch kunt u als consument profiteren van windenergie. Bij de meeste exploitanten van windparken kunt u windcertificaten of Winddelen kopen. U krijgt daarmee als het ware een stukje van een windmolen bij u in de omgeving in uw bezit. Als mede-eigenaar heeft u recht op een deel van de stroom die de windmolen produceert. De energieleverancier trekt die elektriciteit af van uw eigen verbruik. Zo koopt u dus uw eigen groene stroom in.

Poll

Wat vindt u ervan dat de salderingsregeling voor zonne-energie vanaf 2023 in acht jaar tijd wordt afgebouwd?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • jan bozelie 3 dagen geleden

  Gravatar for jan bozelie

  ik heb geprobeerd na te rekenen in een excel scheet , met de afbouw van de energie belastings -verrekening ( ik snap niet dat mensen dit subsidie noemen )
  aanname PV 3000W kosten 3000€ . lev.vergoeding 80% van 0.04€/kwh = 3.2ct/kwh . en de energie belasting terug bouw volgens de tabel vanaf 2023
  en als je in 2023 instapt heb je een terugverdien tijd van ongeveer 10 jaar , in 2024 al 15 jaar en , in 2026 verdien je ze al niet meer terug binnen de levensduur van de panelen
  hoe kan iedereen beweren dat de TvT 7 jaar blijft
  de mensen die denken met een warmte pomp en zonne panelen hun huis kosten neutraal te kunnen verwarmen gaan helemaal aan het gas betreft de rekening na afschaffing van salderen
  kan iemand een exel lijst tonen hoe men aan 7 jaar TvT komt na het saldeer tijdperk

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rob 5 dagen geleden

  Gravatar for Rob

  Mmm, 18% uit wind, zon en biogas. Biogas is dus gewoon het opstoken van de Amazone, de bossen in Amerika, Canada, de Baltische Staten, Indonesie. Over 5 jaar is de subsidiepot leeg, en hebben we de bossen met elkaar verbrand in naam van de groene lobby...
  Laat mij maar even weten hoeveel energie uit wind en hoeveel uit zonnepanelen komt. Beide moeen trouwens ook gemaakt worden uit gewone grondstoffen en vergaan na verloop van tijd.
  Ik denk dat de enige manier is om structureel minder te gaan gebruiken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Rebecca 6 dagen geleden

  Gravatar for Rebecca

  Dus over een aantal jaren de stekker eruit als je in het donker naar je werk rijdt en in het donker thuis komt. Kan ik geen gebruik maken van de opgewekte energie van mijn zonnepanelen dan niemand.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jos Koning 6 dagen geleden

  Gravatar for Jos Koning

  Als de saldering vervalt zouden zonnepanelen juist voor warmtepompen (de ventilator) zinnig zijn....maar in de winter leveren zonnepanelen te weinig stroom. In de zomer teveel en dan draait de verwarming niet. Voor bezitters van warmtepompen zou de salderingsregeling op een of andere manier dus moeten blijven bestaan.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jaap Vitali 6 dagen geleden

  Gravatar for Jaap Vitali

  Zonnepanelen kopen in 2020
  Kosten zonnepanelen € 3.980
  Dit bespaar je in 25 jaar € 10.540
  Dit bespaar je gemiddeld per jaar € 420
  Terugverdientijd 6,9 jaar
  Vergelijkbaar met spaarrente van 4,0 %
  CO2-winst per jaar 1250 kilo
  Attententie: Spaarrente van 4 % is NIET mogelijk en is de berekening onjuist denk ik.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Margreet 6 dagen geleden

  Gravatar for Margreet

  Dat slim gebruike van machines is een idee. In werkelijkheid gebruiken we juist overdag de machines. Dus tijdens zo uren.
  Alleen tv kan je nauwelikks op andere tijden gebruiken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Sergio 6 dagen geleden

  Gravatar for Sergio

  Dit artikel is duidelijk geschreven vanuit het perspectief van een bedrijf dat zonnepanelen verkoopt.

  Jullie "vergeten" te scrhijven dat zonnepanelen hun energie in de zomer opwekken (in de winter is het nagenoeg niets) terwijl Nederlanders de meeste energie in de zomer gerbruiken. In de zomer produceren mijn panelen al gauw meer dan 25kWh. Ik gebruik op een dag dat we thuis zijn misschien 8kWh. Als we niet thuis zijn de helft daarvan. In de winter gebruik ik waarschijnlijk zo'n 12kWh als we thuis zijn EN zijn we veel vaker thuis (Corona tijd even niet meegenomen). Ik ken mensen die de hele zomer op de camping zitten en de hele zomer dus flink onder de 2kWh verbruiken.

  Er is dus een enorme mismatch met het moment van productie versus het moment van gebruik. De berekeningen die ons worden voorgehouden houden hier geen rekening mee. En dit wordt alleen nog maar groter als we straks allemaal ons huis deels verwarmen met electriciteit (de meeste warmtepompen hebben op de koudste momenten wat ondersteuning nodig en schakelen dan op electriciteit uit het lichtnet over).

  Tegen 2031 zijn zonnepanelen bijzonder onaantrekkelijk. De overheid zet hier gewoon een rem op vergroening en ik vind het jammer dan Feenstra de positie van verkoper inneemt.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Willem 6 dagen geleden

  Gravatar for Willem

  Een wijd verbreid misverstand is, dat de salderingsregeling de overheid geld kost. Het "kost" de overheid namelijk geen extra geld, ze krijgen alleen minder belasting binnen. De regeling is zonder meer lucratief, en zou eigenlijk *iedereen* met een daartoe geschikt dak moeten stimuleren zonnepanelen te installeren. Als dat gebeurt, kunnen sowieso alle kolencentrales dicht en heeft het kabinet z'n CO2 doelen gehaald.
  Dubbele winst dus.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Petra Cruts 7 dagen geleden

  Gravatar for Petra Cruts

  Het gaat zoals altijd in Nederland eenmaal aangeschaft word je een paar jaar later een oor aangenaaid!!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.