De zon blijft winstgevend

9 Vragen over de toekomst van uw zonnepanelen

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Jos Dekker
  Jos Dekker 10 maanden geleden

  Ik lees op de Feenstra site: (https://onlinetouch.nl/bxhxd/duurzaam-2021?html=true#/8/) Steeds meer apparaten communiceren tegenwoordig met de omvormer van uw zonnepanelen. Zo'n apparaat schakelt zichzelf in op het moment dat er veel zon is. Welke concrete voorbeelden van deze apparaten kunnen jullie geven? Dus niet wasmachine, maar apparaat, merk, type.

 • Gravatar for H.o. Zijlstra
  H.o. Zijlstra 13 maanden geleden

  Ik heb 10 zonnepanelen, en 2 omvormers. Nu heb ik gehoord dat er ook zonnepanelen zijn met ingebouwde omvormer zijn wat is het beste?
  Ook wil ik nog graag achter op mijn schuurtje een paar zonnepanelen hebben die ik zo in het stopcontact kan doen!

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare H.o. Zijlstra 8 maanden geleden

   Beste meneer, mevrouw Zijlstra,

   Het klopt inderdaad dat er omvormers zijn met per paneel een micro omvormer. De micro omvormer wordt dan op het dak achter het paneel gemonteerd. In de woning zal er zelf dan geen omvormer meer aanwezig zijn.

   De meningen zijn erover verdeelt of het wel of niet beter is. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met de fabrikant die de omvormers maken. Op dit moment bieden wij namelijk geen micro omvormers aan.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for W.J.Nelissen
  W.J.Nelissen 16 maanden geleden

  In punt 4 staat dat ik met de slimme meter zou kunnen zien hoeveel stroom van de zonnepanelen ikzelf verbruik. Dat is niet juist! Ik kan erop zien hoeveel energie ik van de leverancier betrek en hoeveel ik terug lever. Als ik wil weten hoeveel energie ik rechtstreeks van de zonnepanelen gebruik, moet ik ook de monitoring (door de leverancier) van de totale opbrengst van de panelen ophalen en er dan een berekening op los laten.
  Wat betreft de saldering, vind ik de voorgenomen ontwikkelingen gewoon kwalijk. Het lijkt op woeker door de overheid. Over de energie die de panelenbezitter noodgedwongen in de winter en 's nachts moet lenen, moet dient hij grote heffingen te betalen. Voor datgene wat hij overdag en in de zomer opwekt, krijgt hij al die heffingen niet terug. En simpel gezegd: 's zomers als de zon schijn de lampen aan doen, levert 's winters geen licht op.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare W.J.Nelissen 14 maanden geleden

   Beste meneer, mevrouw Nelissen,

   Wij willen u hartelijk danken voor uw feedback. Naar aanleiding van uw feedback hebben wij de tekst enigszins aangepast.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Paul Reus
  Paul Reus 17 maanden geleden

  Ik heb mijn 10 zonnepanelen sinds december 2017 en hebben ruim 7.5 Megawattuur geleverd. Gelukkig met nog steeds een oude meter. Dus de teller draait terug; daar kan geen accu of een slimme meter tegen op.
  Kosten reductie bij overproductie.
  Waarom die elektriciteitscentrales niet minder kunnen stoken als er zonnige dagen aankomen, begrijp ik niet.
  Men weet toch dat er een hoop stroom uit de wijken komt? Daar kunnen slimme meters in de centrale's en bijbehorende computer modellen hun goed bij helpen.

 • Gravatar for jan bozelie
  jan bozelie 17 maanden geleden

  ik heb geprobeerd na te rekenen in een excel scheet , met de afbouw van de energie belastings -verrekening ( ik snap niet dat mensen dit subsidie noemen )
  aanname PV 3000W kosten 3000€ . lev.vergoeding 80% van 0.04€/kwh = 3.2ct/kwh . en de energie belasting terug bouw volgens de tabel vanaf 2023
  en als je in 2023 instapt heb je een terugverdien tijd van ongeveer 10 jaar , in 2024 al 15 jaar en , in 2026 verdien je ze al niet meer terug binnen de levensduur van de panelen
  hoe kan iedereen beweren dat de TvT 7 jaar blijft
  de mensen die denken met een warmte pomp en zonne panelen hun huis kosten neutraal te kunnen verwarmen gaan helemaal aan het gas betreft de rekening na afschaffing van salderen
  kan iemand een exel lijst tonen hoe men aan 7 jaar TvT komt na het saldeer tijdperk

  • Gravatar for DE
   DE jan bozelie 16 maanden geleden

   Inderdaad. Waar slaat het op om mensen wel de energie te laten opwekken en daar niet voor te betalen na 2023 ????
   Dit is pure diefstal. Wat gaan de energie bedrijven met onze energie doen ? Verkopen aan andere mensen en alleen maar meer winst maken

 • Gravatar for Rob
  Rob 17 maanden geleden

  Mmm, 18% uit wind, zon en biogas. Biogas is dus gewoon het opstoken van de Amazone, de bossen in Amerika, Canada, de Baltische Staten, Indonesie. Over 5 jaar is de subsidiepot leeg, en hebben we de bossen met elkaar verbrand in naam van de groene lobby...
  Laat mij maar even weten hoeveel energie uit wind en hoeveel uit zonnepanelen komt. Beide moeen trouwens ook gemaakt worden uit gewone grondstoffen en vergaan na verloop van tijd.
  Ik denk dat de enige manier is om structureel minder te gaan gebruiken.

  • Gravatar for Sergio
   Sergio Rob 17 maanden geleden

   Exact. In Nederland is het zelfs nog triester. We zitten hier slechts op 3% duurzaam (want we doen veel biomassa en die moet er af).

 • Gravatar for Rebecca
  Rebecca 17 maanden geleden

  Dus over een aantal jaren de stekker eruit als je in het donker naar je werk rijdt en in het donker thuis komt. Kan ik geen gebruik maken van de opgewekte energie van mijn zonnepanelen dan niemand.

 • Gravatar for Jos Koning
  Jos Koning 17 maanden geleden

  Als de saldering vervalt zouden zonnepanelen juist voor warmtepompen (de ventilator) zinnig zijn....maar in de winter leveren zonnepanelen te weinig stroom. In de zomer teveel en dan draait de verwarming niet. Voor bezitters van warmtepompen zou de salderingsregeling op een of andere manier dus moeten blijven bestaan.

 • Gravatar for Jaap Vitali
  Jaap Vitali 17 maanden geleden

  Zonnepanelen kopen in 2020
  Kosten zonnepanelen € 3.980
  Dit bespaar je in 25 jaar € 10.540
  Dit bespaar je gemiddeld per jaar € 420
  Terugverdientijd 6,9 jaar
  Vergelijkbaar met spaarrente van 4,0 %
  CO2-winst per jaar 1250 kilo
  Attententie: Spaarrente van 4 % is NIET mogelijk en is de berekening onjuist denk ik.

  • Gravatar for Rijk
   Rijk Jaap Vitali 12 maanden geleden

   Jaap,

   Graag zou ik de onderbouwing zien voor je berekening want een aantal getallen neerzetten levert niet altijd het gewenste resultaat op en als je zelf al twijfelt aan je berekening zou het zo maar kunnen zijn dat anderen op basis van jouw aannames tot hetzelfde of een ander resultaat uitkomen.
   Ik pak even de terugverdientijd, als je uitgaat van de aanschafprijs gedeeld door de besparing kom je uit op iets minder dan 9,5 jaar (3980:420=9.48). Het kan natuurlijk zijn dat je een andere berekening heb toegepast, maar persoonlijk kan ik hier niet veel mee.

 • Gravatar for Margreet
  Margreet 17 maanden geleden

  Dat slim gebruike van machines is een idee. In werkelijkheid gebruiken we juist overdag de machines. Dus tijdens zo uren.
  Alleen tv kan je nauwelikks op andere tijden gebruiken.