Op huizenjacht

Deel 2 van een ecologisch feuilleton

Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?

In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recyclebare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.

Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Elke twee weken verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 2.

Op huizenjacht

Sinds we weten dat ik op 1 juli 2007 in Dordrecht ga werken, zijn Annemarie en ik bijna wekelijks in die omgeving te vinden. We zijn op huizenjacht, maar voorlopig nog zonder succes. Met een makelaar bekijken we zo ongeveer alles wat in de omgeving te koop staat, maar we vinden het allemaal niks.

Een oud herenhuis met een lap tuin

Het is inmiddels half juni als onze makelaar na de zoveelste vruchteloze tocht een diepe zucht slaakt. Hij kijkt ons diep in de ogen en zegt: "Ik heb nog wel iets, maar daar heb je moed voor nodig." We rijden naar een dorp aan de Noord-Brabantse kant van de Moerdijk. Aan de rand van de bebouwde kom wijst hij naar een oud herenhuis, omringd door een lap tuin waar menig boerderij jaloers op zou zijn. Zo te zien heeft er jarenlang geen mens naar omgezien. We kijken ernaar, we kijken naar elkaar en we weten genoeg.

#0

Een huis kopen: een sprong in het duister

Een prachtige plek. 800 m2 grond. En vooral: het ideale object om vanaf nul te beginnen en alles precies zo op te bouwen en in te richten dat we straks een huis hebben met geschiedenis én een huis met toekomst. We gaan rekenen, avonden lang. En dan hakken we de knoop door en we wagen de sprong in het duister. Het feest kan beginnen.

Lees deel 3 van dit ecologische avontuur

Lees deel 1 van het feuilleton terug

Didier Falony

Meer van Didier Falony

— sr. innovatiemanager

Duurzaamheid is voor Didier Falony (1974) -tot 1 november 2018 sr. Innovatiemanager bij Feenstra- een manier van leven waarbij aarde, mens en dier naast elkaar bestaan zonder elkaar te beschadigen. Dat uitgangspunt hanteert hij in zijn werk én in zijn eigen huis, waar hij voortdurend op zoek is naar alternatieve materialen en technieken die nóg minder belastend zijn voor het milieu. Didier is getrouwd met Annemarie en vader van Guust, Robbe en Kaat. Op de spaarzame momenten waarop hij niet bezig is met het verbinden van technieken om te komen tot duurzame oplossingen, mag Didier graag mountainbiken en hardlopen.

Didier Falony

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.