We willen ruimte

Deel 1 van een ecologisch vervolgverhaal

Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?

In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recyclebare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.

Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Elke twee weken verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton waarvan het einde nog niet in zicht is. Vandaag deel 1.

We willen ruimte

Amersfoort. Begrijp me niet verkeerd; ik vind het een mooie stad. Maar sinds we hier acht jaar geleden neerstreken, is ons gezin ingrijpend veranderd. Er kwam een zoon, toen nóg een zoon en tenslotte, om het stel compleet te maken, een dochter. Van een koppel zonder kinderen zijn we uitgegroeid tot een vrolijk vijftal. Onze woning in het centrum wordt nu echt te krap; we willen ruimte! Binnen en buiten.

Verhuizen

Bovendien is de plek waar we nu wonen niet meer wat het geweest is. Langzaam maar zeker zijn we omsingeld door hoogbouw. Daglicht is schaars geworden en de luchtstromen die om de flats heen ontstaan, zijn ronduit onaangenaam. Bovendien ondervinden we hier aan den lijve het hitte-eilandeffect. Het is mooi geweest, we gaan verhuizen.

Cradle-to-cradle

Als het éven kan, gaan we naar een oud huis, maar ik maak een uitdagende afspraak met mezelf. Wat voor huis we ook vinden, ik ga zodanig verbouwen en/of renoveren dat het uiteindelijk 100% energieneutraal is. En: tijdens de renovatie pas ik alleen materialen toe die volledig recycleerbaar zijn. Cradle-to-cradle. Op dat moment klinkt het mooi, maar ik weet gelukkig niet precies wat me te wachten staat.

Lees deel 2 van dit ecologische avontuur

Overzicht van alle blogs van Didier

Didier Falony

Meer van Didier Falony

— sr. innovatiemanager

Duurzaamheid is voor Didier Falony (1974) -tot 1 november 2018 sr. Innovatiemanager bij Feenstra- een manier van leven waarbij aarde, mens en dier naast elkaar bestaan zonder elkaar te beschadigen. Dat uitgangspunt hanteert hij in zijn werk én in zijn eigen huis, waar hij voortdurend op zoek is naar alternatieve materialen en technieken die nóg minder belastend zijn voor het milieu. Didier is getrouwd met Annemarie en vader van Guust, Robbe en Kaat. Op de spaarzame momenten waarop hij niet bezig is met het verbinden van technieken om te komen tot duurzame oplossingen, mag Didier graag mountainbiken en hardlopen.

Didier Falony

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.