Felix en Floor Feenstra vangen de zon

Kinderverhaal deel 2

  • 14/06/2018 9:30am
  • 0
  • 3 min.
  • Feenstra nieuwsredactie

Hoe breng je de energietransitie tot leven voor kinderen? Via spannende en grappige verhalen. Speciaal voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs brengen we een serie kinderverhalen uit, die elk een onderwerp behandelen.

‘FLOOR! FELIX!’ Poes Kaatje, die lag te zonnen in de vensterbank, slaat van schrik op de vlucht. De tweeling kijkt elkaar aan. Oh-oh. Papa is bijna nooit boos. Wat hebben ze gedaan?

‘Het licht in de badkamer staat alwéér aan. En vannacht moest ik het ook uitdoen’, klaagt hij. ‘Overal in huis brandt licht, altijd. Weet je wel wat dat kost? Als we zo doorgaan, kunnen we de vakantie wel op onze buik schrijven.’ De ogen van de tweeling worden groot van schrik.

‘Maar het is ’s nachts zo donker’, piept Floor. ‘Ik vind donker eng’, zegt Felix.

‘Tja’, zegt papa. ‘Ik ook wel, eigenlijk. Konden we ook ’s nachts maar een beetje zon laten schijnen. Weten jullie dat de zon in één uur ongeveer evenveel energie geeft als we wereldwijd gebruiken? Waarom proberen we daar niet wat van te vangen?’

Dat lijkt de tweeling een goed idee. ‘Gaan we zonnepanelen kopen, net als de buren?’, vraagt Floor. Papa schudt zijn hoofd. ‘Nee, nee. Ik maak zelf wel iets. Wacht maar af!’

Een paar dagen later roept papa weer. Dit keer niet boos, maar juist heel opgewonden. ‘Floor! Felix! Kom eens! En neem Kaatje mee!’ Trots houdt papa vreemd glinsterende jasjes en broeken omhoog, aan elkaar geknoopt met elektriciteitsdraden. ‘Tadaa! Draagbare zonnepanelen met een accu erin.’ Even later ziet de poes eruit alsof ze klem zit in een buis. Floor en Felix lijken op robots uit de toekomst.

#0

‘Ik weet het niet hoor’, zucht Floor. ‘Ik vind het nogal zwaar.’ Maar papa luistert niet. ‘Kaatje ligt al hele dagen in de zon, en ook jullie moeten nu veel buiten gaan spelen. Hup, hup!’

Aan het einde van de dag is de tweeling uitgeput van het lopen in de zware pakken. Met vuurrood hoofd van de hitte geeft Floor de kleren terug aan papa. ‘Ik denk dat ik nog liever thuisblijf deze zomer dan dit nog een keer te moeten dragen.’ Felix staat achter haar te knikken. Ook Kaatje heeft zich inmiddels mauwend uit haar warme jasje gewurmd.

#0

Teleurgesteld kijkt papa naar zijn uitvinding. ‘Hoe gaan we dán zonlicht vangen?’ Floor heeft wel een idee. ‘Als we het nummer van de monteur vragen aan buren, kunnen we misschien ook zonnepanelen nemen.’ Papa zucht diep. ‘Vooruit dan maar. Dan vragen we gelijk of ze op Kaatje willen passen als we op vakantie zijn. Want daar ben ik nu toch ook wel aan toe.’ 

Zonnecellen in glas hebben de toekomst

Stel je voor: een raam met daarin een zonnepaneel. Op het hele glas ligt een verflaag van organische moleculen die het licht opnemen en doorsturen naar de rand van het raam. Het resultaat: een zonnepaneel dat tot tien keer efficiënter is dan conventionele manieren om zonlicht om te zetten in energie. Deze technologie wordt steeds vaker toegepast en komt ook voor particulieren binnen bereik. Bijkomend voordeel: er zijn maar weinig zonnecellen nodig, dus deze technologie is vermoedelijk ook erg betaalbaar.

Oordeel: Feit

Zonne-energie opvangen met kleding is mogelijk

Zonnecellen in kleding verwerken? Dat is nog een beetje ver weg. Het kan, maar is nog geen gemeengoed. Toch wordt er volop geïnnoveerd. Zo zijn er wél al flexibele zonnepanelen te koop. Oprolbare zonnepanelen die dankzij hun lichte, sterke en buigzame eigenschappen perfect zijn voor de boot, caravan, camper of auto.

Oordeel: Fabel

Gerelateerd
Floor en Felix deel 3 raam

Felix en Floor vangen een boef

Lees meer

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.